HIRDETÉS BEZÁRÁS
Érdekességek

12 dolog, amit szándékosan azért csinálnak, hogy becsapjanak minket, és ettől jobban érezzük magunkat

Mindenki ismeri a farkast kiáltó juhász történetét. Amikor tényleg jött a farkas, az emberek már nem hittek neki. Remek példa ez az úgynevezett mentális modellre – ami a korábbi tapasztalatokra alapozott értékelést és stratégiát foglalja magában. Lényege, hogy az ésszerű döntések meghozatala érdekében a múltban átélt élményeinket használjuk fel még akkor is, ha ezek elavultak vagy akár hamisak.

  HIRDETÉS

  A Liked.hu-nál most 12 olyan dolgot gyűjtöttünk össze, ami csak azért jött létre, hogy alkalmazkodjon a mi mentális modellünkhöz, vagyis hogy a tapasztalatainkat kihasználva verjen át minket, ezáltal elégedettséggel töltve el bennünket.

  1. 1 Fülgallhatók

   d3b6ac54d2a9148662bb16e513

   Az emberek nagyon szomorúak lennének, ha a prémium fülhallgató, amiért hatalmas összegeket fizettek pehely könnyű lenne, ezért a gyártók (noha könnyedén helyettesíthetnék alternatív anyagokkal) szándékosan fém alkatrészeket építenek a belsejükbe, mivel kell hogy legyen egy bizonyos súlya a fülhallgatónak ahhoz, hogy azt higgyük róla, hogy erős és megbízható.

  2. 2 Fogkrém

   Fogkrem regen es most

   Kezdetben a fogkrémek csak egyetlen koptatóanyagot, például szenet tartalmaztak. Később különféle fluoridokat és gyógynövényeket is hozzáadtunk, ma pedig a marketing-szakembereknek köszönhetően már különféle édesítő- és habosítószereket is tartalmaznak, amiknek ugyan semmi közük sincs a fogaink ápolásához, mégis segítenek, hogy tisztábbnak és frissebbnek érezzük a fogainkat. Ma már annyira hozzászoktunk ehhez, hogy ha nem lenne ilyen tulajdonságuk a fogkrémeknek, el sem hinnénk, hogy valóban hatékonyak.

   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
  3. 3 ATM gépek

   db8f4350a79c47e4c776cc7f67

   Valójában ezek a gépek sokkal gyorsabban számolják a pénzt, így szinte azonnal ki is adhatnák a felvenni kívánt összeget, de a bankok az ügyfelek elégedettsége érdekében feláldozták a sebességet: az ATM-ek direkt hosszabb ideig számolják a pénzt, és olyan hangot adnak ki, mintha hatalmas köteg pénzt számolnának le, hogy az emberek elégedettebbek legyenek a készpénzfelvételkor.

  4. 4 Professzionális szolgáltatások

   a2c58f54feb430cb4afbfa85bd

   Sok szakember egyszerűen kénytelen szándékosan lassabban végezni a munkáját, hogy az ügyfél ne panaszkodjon a túlárazott szolgáltatás miatt.

   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
  5. 5 Szándékosan lassított folyamatok a weboldalakon

   aa26565cd488755e40a6ac3027

   Az internetes szolgáltatásokat csak távolról ismerő emberek nem mindig tudják, de a weboldalak sokszor szándékosan késleltetik például bizonyos elemek betöltését, vagy magát a mentési folyamatot - szintén a látogatók elégedettsége végett.

   Egyszerű példa erre például a Google Dokumentumok szolgáltatása, ahol a mentési művelet közben a mentési ikon másodpercekig forog a képernyőn, noha a tényleges mentés körülbelül milliszekundumok alatt végbemegy.

  6. 6 Légfrissítők

   86b8b05ece9c51d0a6428459c9

   A légfrissítőknek nem feltétlenül kellene kamillamező vagy óceán illatot árasztaniuk ahhoz, hogy eltüntessék a rossz szagot a házban. Az emberek azonban így nem hinnék el, hogy tényleg működnek. Remek példa erre a Febreze cég, ami amikor megjelent a piacon, elsőként egy rendkívül hatékony, azonban szagtalan illatosítót dobott piacra. A termék tökéletesen működött, de mivel nem volt illata, a vevők nem hittek a hatékonyságában.

   Miután a marketing-szakemberek stratégiát váltottak és különféle illatokat adtak a légfrissítőhöz, az eladások azonnal az egekbe szöktek.

  7. 7 Tortapor

   33d2225a3cb2a71a5229f7f623

   Amikor az első tortaporok és cukrászati porok megjelentek, elegendő volt hozzájuk pusztán vizet önteni, és már mehetett is az egész a sütőbe. Ez azonban annyira egyszerű volt, hogy az emberek egyszerűen nem tapasztalták meg közben a főzés örömét, és ezért inkább nem vásároltak belőlük. Manapság épp ezért bonyolultabb formában kaphatók, amihez nemcsak vizet, hanem tejet, tojást és lisztet is kell adni, noha ezek a porban is benne lehetnének ugyanúgy.

   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
  8. 8 Autóhangok

   e887c8551c8b40b5ece56a2b6a

   Kevesen tudják, de az autók minden egyes hangját az ajtócsapódástól a motor beindításáig egy nagyon komoly szakemberekből álló csoport hoz létre, mivel a fogyasztók érzékelését nagyban befolyásolják az ilyen hangok, amik függvényében megbízhatóbbnak vagy épp nagyobb teljesítményűnek gondolják a gépjárműveket.

  9. 9 Sommelier

   22ba5a55b78e5d62d478970829

   Valóban szükség van erre a szakmára? A válasz elég szubjektív. Számos tanulmány bizonyította már, hogy még a legtapasztaltabb sommelierek sem tudják vakon megkülönböztetni például az olcsó borokat a drágáktól, viszont az emberek mégis biztonságosabbnak érzik a borválasztást, ha egy látszólag tapasztaltabb személy segít nekik ebben.

   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
  10. 10 Liftajtó záró gomb

   fbd7ad577cb6ed6d74029e36df

   Nem minden liftnél, de sok helyen az ajtózáró gomb csak egy placebo-hatás. Az ilyen gombok valójában egyáltalán nem gyorsítják meg az ajtó záródását, csak egyszerűen lefoglalják az embereket addig, amíg tényleg bezáródik a liftajtó, akik így sokkal gyorsabbnak érzik az utazást.

  11. 11 GMO mentes termékek

   6700df50a6bdd94d793e474723

   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
   HIRDETÉS

   A placebo-hatás ellentéte a nocebo-hatás. Nincs bizonyíték rá például, hogy a nátrium-glutamát és a GMO-k károsak lennének, de sokan azt állítják, hogy egészségügyi problémákat okozhatnak számunknak. Mivel az emberi érzékelés és elégedettség főként külső hatásoktól függ, ezért sok gyártó előszeretettel használja a "GMO-mentes" feliratot a termékein még akkor is, ha az adott terméknek nem is létezik valójában GMO-s változata.

   A vásárlók azonban ezt nem mindig tudják, ezért nagyobb eséllyel veszik meg mondjuk a GMO-mentes vécéülőkét, mint a sima vécéülőkét. Jó, ez egy kissé abszurd példa, de jól érzékelteti a lényeget.

  12. 12 Végezetül: csuklás

   e35cf157f2b53543005c0e72a5

   Igen-igen, a csuklás maga valóban nem nagyon illik bele a korábban felsorolt dolgok közé, de néha épp olyan hatást vált ki, mint azok. A csuklás ugyanis egy összehúzódási reflex eredménye, ami csak azért jön létre, mert az agy jeleket ad ki ezekre az összehúzódásokra.

   Ez egyben azt is jelenti, hogy ha sikerül elhitetnünk az agyunkkal, hogy abbahagytuk a csuklást, akkor tényleg abbahagyjuk a csuklást. Próbáld majd ki legközelebb.

  A BEJEGYZÉS A HIRDETÉS ALATTI GOMBBAL FOLYTATÓDIK

Mi a reakciód?

5 hozzászólás
Tipp: a felhasználók képet is csatolhatnak a hozzászólásaikhoz!
 • Szia, guest
 • Az első, úgy ahogy van baromság. Ami fém a fülhallgatókban van, az kell a működéshez. Nem tesznek bele plusz sújt mert nem fér. A hangminőségben a benne lévő üregek is fontos szerepet játszanak pont úgy mint a hangfalakban és fejhallgatókban.
 • A harmadik is hülyeség. A bankoknak semmi köze az ATM-ek működéséhez. Aki meg már látott ATM-et belülről, az tudja hogy műköik és mi adja a hangokat.
 • a nagy része baromság vagy rosszul van fogalmazva... nem baj, már megszoktuk
 • Ennyi hülyeséget összeszedni! Már ne haragudj!... Pl. ha csak egy kicsit tisztába lennél a WEB oldalak technikai működésével, az azokkal támasztott követelményekkel, a felhasználói igényekről, akkor nem írnál össze ilyen zagyvaságokat. Ugyanis pont ellentétesek a leírtakkal. A többiről inkább nem is beszélek. Lassan már a technikai dilettantizmus határát súrolja.
 • A lift ajtó is hülyeség ha nem nyomom meg a gombot sokat kell várni ha megnyomom azonnal záródik az ajtó 🤦‍♀️úristen ennyi marhaságot és képes voltam vegigolvasni 

IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE,

hogy elküldhessük neked a legjobb cikkeinket

*heti egy e-mailt fogunk küldeni

Még több Liked.hu

Továbbiak betöltése Betöltés...Nincs több bejegyzés.