HIRDETÉS BEZÁRÁS
Érdekességek

11 bizonyíték rá, hogy sok titokzatos és ismeretlen jelenség van a világon

  A világ tele van rejtvényekkel és titkokkal, melyekre a tudósok sokszor évekig, néha évtizedekig keresik a választ. Rejtélyes eltűnések, titokzatos tárgyak és szokatlan természeti jelenségek – a világ valamivel mindig képes bebizonyítani, hogy bármennyire is érzik magukat nyeregben az emberek, valójában jelentéktelen kis foltok vagyunk a bolygón.

  HIRDETÉS

  A Liked.hu-nál most lerántjuk a leplet néhány olyan furcsa és néha egyenesen ijesztő jelenségről, amiről a legtöbben talán azt sem tudták, hogy létezik.

  1. 1 Pók eső

   c5830e59c2aac218560babeb6e

   Mit szólnál, ha hó és eső helyett mondjuk pókok esnének az égből? Neem, ez nem egy rémálomba illő képzeletkép, hanem a valóság. Tudósok megfigyelték ugyanis, hogy Ausztráliában egyes pókfajok apró kis "ejtőernyőket" szőnek a hálójukból, melyekkel felfogják a légáramlatokat, hogy az égben repülve kolonizáljanak új, nehezen megközelíthető helyeket. Az Egyesült Államokban és az Egyesült Királyságban is megfigyeltek már hasonlót.

  2. 2 Movile-barlang

   7670975ac68a1b85d1a96da648

   1986-ban egy román tudós, Cristian Lascu szokatlan barlangot fedezett fel Romániában. Különlegessége, hogy teljesen eltérő ökoszisztémával bír, mint a Föld felszíne, köszönhetően annak, hogy teljesen elszigetelve létezett az elmúlt 5,5 millió évben. A barlang levegőjének oxigéntartalma jóval alacsonyabb, mint a föld felszínén lévő, és sokkal több szén-dioxid található benne.

   Ezenkívül a földalatti tavai tele vannak hidrogén-szulfiddal és ammóniával. A barlangban egyébként 57 különböző állatfaj él, jól alkalmazkodva ezekhez a körülményekhez. Ebben a barlangban gyakorlatilag olyan körülmények uralkodnak, mintha egy másik, életre alkalmas bolygón lennénk, sajátos légösszetétellel, illetve növény- és állatvilággal.

   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
  3. 3 Taos-i dübörgés

   b0421f57cdbb7621597624ea64

   Az új-mexikói Taosban a lakosság 2%-a hall tompa dübörgést. A helyiek rendkívül mély, időnként zümmögő hangként írják le. A tudósok megpróbáltak rájönni, hogy honnan jön a hang, de nem találtak rá logikus magyarázatot. A helyi lakosoknak persze vannak rá saját elméleteik, egyesek kísérteteknek, mások űrlényeknek vagy szellemeknek tulajdonítják őket.

  4. 4 Csernobil élővilága

   Csernobil termeszet

   Az 1986-os szörnyű katasztrófa után mindenki úgy gondolta, hogy Csernobil élővilága olyan kihalt lesz, mintha egy sivatag közepén lennénk. Nagy meglepetésre azonban a természet soha nem látott állat- és növényvilágot hozott létre az ember által tönkretett területen.

   Az atomerőmű körül meghúzott 30 km-es zóna ma már inkább hasonlít egy természetvédelmi területre, mintsem egy atomkatasztrófa helyszínére. Európai hiúzt és barnamedvét is láttak már ezen a területen, ami csak azért különös, mert erre sosem volt példa korábban, nem éltek ilyen állatok a közelben. Arra, hogy a sugárzás miért nem ölt meg minden élőlényt a közelben, a tudósok máig sem tudnak választ adni.

   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
  5. 5 Bermeja-sziget

   a256d65f2baaaf4b19ce842d16

   A múltszázadi térképek alapján a Bermeja-sziget a Yucatán-félsziget északi partjaitól 100 kilométerre található. A térképek alapján a sziget meglehetősen kicsi, de mégsem annyira, hogy ne lehetne azokat észrevenni. Na már most, ez azért érdekes, mivel 1997-ben és 2009-ben is indított kutatócsapatokat a  Mexikói Nemzeti Autonóm Egyetem a sziget élővilágának tanulmányozására, ám nagy meglepetésükre semmi sem volt azon a helyen, ahol a szigetnek kellett volna lennie.

   A titokzatos eltűnés összefüggésben lehet a világ óceánjainak vízszintemelkedésével és az óceánok fenekén lévő földrétegek változásával, de vannak olyanok is, akik úgy gondolják, hogy a szigetet szándékosan pusztították el, mivel nagyon sokáig folyt a vita arról, hogy melyik országhoz tartozik. Így vagy úgy, de a sziget örökre elveszett.

  6. 6 Hector, a felhő

   2b289a541bb0cf8f1a74b42675

   Ausztrália északi részén szeptembertől márciusig szinte minden nap kialakul egy ugyanolyan felhő. Először a huszadik század közepén figyelték meg, aztán pilóták lettek figyelmesek a jelenségre, és a Hector nevet adták neki, hogy aztán tájékozódási pontként használhassák az égbolton. A Hector-felhő a világ egyik legnagyobb felhője, ám ennek ellenére senki sem érti, hogy miért és milyen okból jön létre ilyen rendszeresen, mivel ezt semmilyen ismert környezeti hatás sem indokolja.

  7. 7 Kodinhi, az ikrek faluja

   9ccee75417afbc657752db18dd

   Ez az indiai falu azután vált világhírűvé, miután észrevették, hogy abnormális mértékben születnek ikergyermekek a faluban. A körülbelül 2000 család lakta kis faluban 2008-ban több mint 200 ikerpár élt. Azok a nők, akik férjhez mentek és elhagyták a falut, több száz vagy ezer kilométerre is ikergyermekeknek adtak életet. A tudósoknak csak feltételezéseik vannak arra, hogy esetleg a terület sajátos vízkémiája vagy étrendje az, ami miatt ilyen abnormálisan sok ikerpár születik, de pontos magyarázatot ők sem tudnak rá.

   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
  8. 8

   64c0fd5171b69cebcf5777a147

   1955. október 3-án az MV Joyita elhagyta Szamoa partjait és a Tokelau-szigetek (Új-Zéland) felé vette az irányt. Már az indulás előtt technikai nehézségek merültek fel: a 2 motorból csak egy működött. A hajón 16 fős személyzet és 9 utas tartózkodott. Október 5-én kellett volna megérkezniük a célállomásra, de ez sosem történt meg.

   A hajó megtalálására tett keresési kísérletek nem vezettek eredményre, csak november 10-én, 970 km-re a hajó eredeti útvonalától bukkant rá egy kereskedelmi hajó a meglékelt és elárasztott, de el nem süllyedt hajóroncsra. A személyzet és a rakomány egyaránt nyomtalanul eltűnt.

   A hajón nem voltak mentőcsónakok, és mivel a hajótestben sok üres hordó volt, illetve maga az anyaga is parafából készült, ezért gyakorlatilag lehetetlen volt, hogy elsüllyedjen a hajó, ami nagyon összezavarta a nyomozókat, akik nem értették, hogy az emberek vajon miért hagyták el a sérülése ellenére stabil és biztonságos hajót. Számtalan történet és legenda kering a hajóról, melynek legénységét és utasait végül sosem találták meg.

  9. 9 Tunguszkai meteorit

   29873152a98af3dcadb294106f

   1908. június 30-án reggel erőteljes robbanás rázta meg a mai Krasznojarszk város környékét. A 2150 négyzetkilométeren kidőlt fákból a tudósok arra következtettek, hogy ilyen erős robbanás csak akkor történhet, ha egy hatalmas meteorit csapódik a talajba, azonban bármennyire is keresték, sehol sem találták meg a krátert, amit egy ilyen nyilvánvalóan hatalmas méretű meteorit ütött volna a földbe.

   A tudósok különféle elméletekkel álltak elő, melyek közül a leghelytállóbb talán, hogy a meteorit szó szerint felrobbant az égen, még mielőtt elérte volna a talajt. Ez azonban vitatott, mivel ilyen esetben is azért több krátert vagy legalább törmeléket kellett volna találni a területen.

   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
  10. 10 Római dodekaéderek

   075f6359e6815ffab22ccd5b87

   Ezt az eszközt 1739-ben fedezték fel először, ezután pedig a régészek több mint száz darabot találtak belőle Európa szerte. A legtöbbet Németországban és Franciaországban. A dodekaéderek rézötvözetből készültek és mindegyik felületén különböző méretű lyukak találhatók.

   Nagyjából ennyit tudnak róluk a tudósok biztosan, arra azonban csak találgatások vannak, hogy milyen célból használhatták őket az őseink. Több ilyen szerkezet közelében találtak érméket, amik arra utalnak, hogy valószínűleg értékes kincsnek számítottak akkoriban. Talán a csillagászathoz, jósláshoz, esetleg különféle csövek kalibrálásához használhatták, nem tudni.

  11. 11 Csigalépcső a Loretto kápolnában

   6541ba5ad186acdad0dc2d4859

   1879-ben az építész már majdnem befejezte a Santa Fe-i Loretto-kápolna munkálatait, amikor váratlanul elhunyt, ezzel nehéz tervet róva utódaira. Mivel senki sem ismerte rajta kívül a terveket, ezért senki sem tudta, hogyan álmodhatta meg a kóruslépcső építését, mivel olyan kevés hely volt a kápolnában, hogy minden felbérelt szakember visszamondta a munkát. Az apácák ezért imádkozni kezdtek és a 9. napon megjelent egy idegen, aki megígérte, hogy megépíti a lépcsőt.

   A férfi a legegyszerűbb eszközökkel dolgozott, a rögzítésekhez pedig nem használt szögeket, a lépcsőnek ráadásul nincs központi tengelye, ami általában alapként szokott szolgálni ilyen esetekben. A 6 méteres lépcső annyira mestermunka lett, hogy napjaink építészei sem tudják megmondani, hogyan építhette vajon ez a rejtélyes idegen. A munka befejezése után a férfi a fizetségét sem várta meg, egyszerűen köddé vált. Csak feltételezések vannak arról, hogy a férfi valószínűleg François Roche lehetett, aki nagyon ügyes asztalosként volt ismert akkoriban.

  A BEJEGYZÉS A HIRDETÉS ALATTI GOMBBAL FOLYTATÓDIK

A Liked.hu szerkesztője vagyok, már az idők kezdete óta. Szabadidőmben Jedi lovag és Pokémester. Puszilom édesanyámat.

Mi a reakciód?

Tipp: a felhasználók képet is csatolhatnak a hozzászólásaikhoz!
 • Szia, guest

IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE,

hogy elküldhessük neked a legjobb cikkeinket

*heti egy e-mailt fogunk küldeni

Még több Liked.hu

Továbbiak betöltése Betöltés...Nincs több bejegyzés.