HIRDETÉS BEZÁRÁS
ÉrdekességekFilmek és TV

10 lenyűgöző filmes jelenet, amihez bármilyen hihetetlen is, de nem használtak speciális effekteket

  A modern filmkészítés egyik csodája, hogy – kis túlzással – a stábnak már el sem kell hagynia a kényelmes Los Angeles-i filmstúdiót, hiszen számítógépes effektek segítségével tulajdonképpen bármit létre tudnak hozni annak falain belül.

  HIRDETÉS

  Annál nagyobb dicséretet érdemelnek azok a rendezők, akik mégis inkább úgy döntenek, hogy a hagyományos, „nehezebb” utat választják, és CGI-effektek helyett inkább maguk hozzák létre a látványos jeleneteket. Az alábbi filmek esetében is ez történt, mi pedig nem győzzük csodálni a bennük rejlő kreativitást.

  Mary Poppins visszatér: fürdőszobajelenet.

  Mary Poppins fürdőkádban történő eltűnése úgy tűnhet, mint egy ízig-vérig CGI technikával megoldott jelenet, pedig szó sincs ilyesmiről. A kád alján valójában egy csúszdát helyeztek el a szakemberek, a színésznő pedig ezen keresztül tűnt el a kádban.

  Reszkessetek, betörők: égő fej.

  Szerencsére Joe Pesci-nek nem kellett tényleg felgyújtani a fejét a jelenet kedvéért, mivel a szakemberek egy úgynevezett „Pepper's ghost” technikát alkalmaztak, mely főként a 19. század színházi előadásokban volt népszerű. Ennek lényege, hogy a szereplő 45°-os szögben áll a tükörhöz képest. Mögötte egy rejtett szoba található, így ha a szobában világít valami, az a tükrön is láthatóvá válik – a Resszkessetek betörők című film esetében ez egy próbababa felgyújtott skalpja volt.

  Mad Max: lángoló gitár.

  A gitár nemcsak lángot lőtt ki, de tényleg, rendesen játszani is lehetett rajta. A gitárosnak körülbelül 4-6 hétig tartott, amíg megtanult biztonságosan játszani ezen a direkt a filmhez készített speciális gitáron.

  Mátrix: lövöldözés.

  Ezt a jelenetet 10 napig forgatták – mindenféle speciális effekt és CGI nélkül. A jelenet forgatása valójában azért tartott ilyen sokáig, mert 6-8 óráig tartott, míg a szétlőtt oszlopokat újraépítették. Egyébként Carrie-Anne Moss nem használt kaszkadőrt ehhez a jelenethez, maga ugrált a falon.

  007 Casino Royale: megpördült autó.

  Az autóbalesetes jelenetnél James Bond 113 km/h-ás sebességgel száguld a kocsival, ami egy félrerántást követően aztán hétszer megpördül a levegőben, mire földet ér. Ehhez a jelenethez sem használtak számítógépes effekteket, amivel egyébként új világrekordot állítottak fel és 2006. november 5-én be is került a Guinness-rekordok könyvébe.

  Thor: Sötét világ - teherautós jelenet.

  Nehéz elhinni, hogy a levegőben lebegő teherautó nem egy CGI effekt eredménye, pedig tényleg így van. A készítők a jelenet forgatásához egy rendkívül bonyolult hidraulikus rendszer segítségével mozgatták a 14 tonnás teherautót.

  Apolló 13: súlytalanság.

  A film rendezője, Ron Howard minél élethűbb filmet szeretett volna készíteni, ezért engedélyt kért a NASA-tól, hogy a jelenetek forgatásához felhasználják az űrközpont speciális súlytalan kamráit. Ennek köszönhető az, hogy semmilyen kötél nem tartja a színészeket és speciális effekteket sem használtak forgatás közben.

  A lehetetlen: cunami-jelenet.

  Tudom, kissé nehéz elhinni, de ehhez a jelenethez sem használtak speciális effekteket. A készítők inkább felépítették a üdülőhely 1:3 arányú mását: bungalók, pálmafák, medencék, nyugágyak - nem hagytak ki semmit. Az üdülőhely modelljét végül egy mesterségesen létrehozott óriáshullámmal rombolták le.

  A forrás: vizuális effektek.

  A rendező, Darren Aronofsky minimálisra akarta csökkenteni a filmben használt speciális effektusokat, ezért kémiai reakciók makrófotóit használták fel a jelenetekhez. Ezeket profi biológusok és kémikusok állították elő, ami egyébként nem csak szükségtelenné tette a CGI-t, de olcsóbb is volt, mintha számítógépes effektekkel próbálták volna megoldani őket.

  Csillagok háborúja VII: Az ébredő Erő - villámkenyér.

  A kenyér, amely önmagától néhány másodperc alatt elkészült kevesebb figyelmet kapott a rajongóktól, mint kellett volna. Ez az apró jelenet ugyanis egy 3 hónapos kemény munka eredménye, mígnem a film készítőinek sikerült létrehozniuk egy rendkívül élethű „felfújható kenyeret”. Valójában nem levegővel, hanem folyadékkal töltötték fel, amit a tányér aljára helyeztek a jelenet előtt.

  A BEJEGYZÉS A HIRDETÉS ALATTI GOMBBAL FOLYTATÓDIK

Mi a reakciód?

Tipp: a felhasználók képet is csatolhatnak a hozzászólásaikhoz!
 • Szia, guest

IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE,

hogy elküldhessük neked a legjobb cikkeinket

*heti egy e-mailt fogunk küldeni

Még több Liked.hu

Továbbiak betöltése Betöltés...Nincs több bejegyzés.