HIRDETÉS BEZÁRÁS
Életmód

14 háztartási holmi, amit nem érdemes megvenni még akkor sem, ha akciós

Célszerű más alternatívát keresni helyettük.

  A szupermarketek polcai tele vannak különféle csodálatos eszközökkel a háztartáshoz és a mindennapi életünköz. Van, amelyik gyors szennyeződés eltávolítást ígér a ruhákról, mások pedig baktériummentességet garantálnak.

  HIRDETÉS

  A valóságban nem mindegyikük olyan „csodálatos”, mint azt a címkéjük sugallja. Az alábbi listán összegyűjtöttünk néhány olyan otthoni kelléket, amik a valóságban nem túl hatékonyak és talán érdemes lehet megfontolni, hogy más, praktikusabb alternatívára cserélje őket az ember.

  1 Papírtörlő

  Fölösleges dolgok a házban 023.webp

  1931-ben Arthur Scott mutatta be a világnak a konyhai papírtörlőkendőket. Azóta szinte minden lakásban megtalálhatóak. Általában a WC-papírral és a papírszalvétákkal együtt vásárolják őket, de felmerül a logikus kérdés: miért?

  Először is, alig különböznek más otthoni papírtörlőktől. Egy szimpla szalvéta is hasonlóan hatékony tud lenni, ha például gyorsan kell eltávolítani a felesleges olajat egy serpenyőből. Másodszor, ne feledjük, hogy a konyhában általában van textil anyagú törlőkendő (konyharuha) is. Ezek hosszútávon olcsóbbak, mint a papír társaik, de ugyanolyan hatékonyak, amikor például kezet kell törölni.

  2 Poroló

  Fölösleges dolgok a házban 022.webp
  © Entheta / Wikimedia Commons

  Az ilyen porolók különböző anyagokból készülnek – polipropiléntől az strucc tollig. Azonban az összes működési elve azonos: a sörték statikus elektromossága vonzza a port. A por egy része viszont még mindig a tárgyakon marad vagy leesik a földre, ami miatt extra takarítóeszközöket kell használni. Sokkal egyszerűbb közönséges rongyokat használni, vagy úgy tervezni a polcokat, hogy a por ne ülhessen le a bennük tárolt apróságokon.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS

  3 Vákuumos zacskók

  Fölösleges dolgok a házban 021.webp

  Nagyon népszerű megoldás a kompakt és higiénikus tároláshoz. Azonban ez nem mindig működik olyan jól, ahogy azt a reklám ígéri.

  Először is, nem lehet benne tárolni a legnagyobb dolgokat – például kabátokat és pufi dzsekiket. Másodszor, az a ruha, amely zárt műanyag zacskóban van tárolva szellőzés nélkül, elveszítheti a formáját és kellemetlen szagot áraszthat. Harmadszor, néhány csomagolásnál gyenge zipzáras zár van – hamar levegőt szívnak fel, és megnő a méretük. Ezért, mielőtt vákuumcsomagoló tasakokat vásárolnánk, érdemes más tárolási módszereket is megfontolni. Például kosarakat vagy cipzáros textil dobozokat.

  4 Billentyűzet porszívó

  Fölösleges dolgok a házban 020.webp
  © Air fans / Wikimedia Commons© CC BY-SA 4.0

  USB-porszívó – biztonságos alternatívája a hagyományos porszívónak a billentyűzet tisztításhoz. Ha valakinek ilyen eszközt adsz ajándékba, akkor az illető biztosan értékelni fogja a kreativitásod, azonban valószínűleg nem fogja túl gyakran használni. Először is, a billentyűzetet nem mindennap tisztítjuk, másodszor pedig vannak ennél praktikusabb alternatívák: billentyűzet tisztító kefék és zselék.

  5 Légfrissítő

  Fölösleges dolgok a házban 019.webp
  ©  
  Kskhh / Wikimedia Commons 
  ©  
  CC BY-SA 4.0

  Az illatosítók elfedik a kellemetlen szagokat, de nem szüntetik meg azokat. Ráadásul károsak is lehetnek. A légfrissítők olyan toxikus anyagokat tartalmaznak, melyek légzési problémákat okozhatnak.

  Ha kellemetlen szag keletkezik otthon, először is érdemes ellenőrizni, hogy nincs-e olyan elfelejtett szemét, stb. ami kellemetlen szagot áraszt. Ha minden rendben van, akkor foglalkozhatunk az illatosítással. Nem feltétlenül kell műanyag frissítőket vásárolni – lehet természetes eszközöket is használni. Például néhány csepp a kedvenc illóolajunkból pár vattapamacsra és ezeket aztán bárhol elhelyezhetjük a szobákban.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS

  6 Nedves törlőkendők

  Fölösleges dolgok a házban 018.webp

  A nedves törlőkendők, az elvárásokkal ellentétben, inkább elősegítik a baktériumok terjedését, mintsem tisztítják és fertőtlenítik a felületeket. Emellett rosszul is törlik azokat, foltokat hagynak maguk után.

  Az alternatívája a nedves törlőkendőknek a papír- vagy vízzel megnedvesített zsebkendők lehetnek. Ha antibakteriális hatásra van szükség, antiszeptikumot is használhatunk víz helyett.

  7 USB ventilátor

  Fölösleges dolgok a házban 017.webp
  ©  
  Antonio Mette / Wikimedia Commons 
  ©  
  CC BY-SA 4.0

  Ellentétben a pletykákkal, az USB-ventilátorok helyes használata nem árt a számítógépnek. Azonban a felhasználók észrevették, hogy nem olyan hatékonyak: némelyik túl kicsi és 3-4 nap után tönkremegy. Ahhoz, hogy ne szenvedjünk a melegtől, ajánlott erősebb ventilátorokat használni, vagy más hűtési módszereket kipróbálni, például hideg vizet inni.

  A BEJEGYZÉS A HIRDETÉS ALATTI GOMBBAL FOLYTATÓDIK

Mi a reakciód?

4 hozzászólás
Tipp: a felhasználók képet is csatolhatnak a hozzászólásaikhoz!
 • Szia, guest
 • "Gondoljuk csak át, hányan használunk a konyhánkban olyan késeket, amelyeket az anyáinktól vagy a nagymamáinktól örököltünk. Az igazság az, hogy a vajazókés aligha van a gyakran használt konyhai kések között. Ez valahol logikus, mivel bármelyik másik késsel, sőt, szélsőséges esetekben akár egy közönséges villával vagy kanállal is hasonlóan jól lehet kenyérre kenni a vajat."

  Aki ezt írta az nem is szereti a vajat. Még életében nem látott vajat így nyilván soha nem is kent semmire sem vajat.
 • Hát nem tudom... Nekem bevált a vákuumzacskó, a szösztelenítő henger, a nedves törlőkendő, a vajazókést minden nap használjuk, papírtörlő és poroló nélkül pedig nagy bajban lennék. A cikk írója nem tudom, hogyan vezeti a háztartását, de ezek szerint mások máshogy.
 • A szösztelenítő henger és a szösztelenítő borotva nem ugyanarra a problémára való! 
 • 17
  Létrejött!Első hozzászólás
  "A ragacsos felületű szösztelenítő hengerek létfontosságú eszköznek számítanak, különösen, ha állatok is vannak a házban. Azonban a gyakorlatban nem mindig olyan praktikusak..." Ez már önmagában ellentmondás! Akkor most nélkülözhetetlen, vagy praktikátlan?! Hozzátenném, hogy nem is ugyanazt a problémát oldják meg! 

IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE,

hogy elküldhessük neked a legjobb cikkeinket

*heti egy e-mailt fogunk küldeni

Még több Liked.hu

Továbbiak betöltése Betöltés...Nincs több bejegyzés.