HIRDETÉS
Életmód

10 hiba, amit sokan elkövetnek a konyhában anélkül, hogy tudnának róla

  Saját magadat vagy a rendelkezésre álló élelmiszereket és konyhai eszközöket hibáztatod inkább, amikor nem úgy sikerül egy étel, ahogy szeretnéd? Az emberek többsége a magabiztosságukból fakadóan valószínűleg inkább az utóbbit választják, pedig gyakran a régi szokások, a kapkodás és a tévhitekben történő vak hit okozza, hogy az étel nem lesz olyan ízletes, mint szeretnénk.

  HIRDETÉS

  A Liked.hu-nál imádjuk a finom és étvágygerjesztő ételeket, de tudjuk, hogy bizonyos főzési szokásaink néha hátráltatnak az elkészítésükben. Épp ezért úgy döntöttünk, hogy utánajárunk és kijavítjuk a főzés közben elkövetett 10 leggyakoribb konyhai hibát.

  1. 1 A hús közvetlenül főzés előtti fűszerezése

   5bcb0b5324a2e4316017195615

   Nagyon gyakori hiba, hogy az emberek kivesznek egy húst a fagyasztóból vagy a hűtőszekrényből, majd közvetlenül pár perccel azelőtt fűszerezik, hogy a sütőbe vagy tűzhelyre dobnák azokat. A profi szakácsok szerint a húst legalább 15-20 percig kell szobahőmérsékleten pihentetni a fűszerekkel, mielőtt elkészítjük, de vannak olyan séfek is, akik már egy nappal korábban befűszerezik a húsokat.

  2. 2 Minden ételt ugyanazzal a késsel vágni

   2f50405f32a435f33ba9c80ef7

   Tévedés azt gondolni, hogy megkönnyíti a dolgunkat, ha egy kést használunk minden étel elkészítéséhez. A megfelelő kés használata ugyanis vágás közben egyszerűbbé, gyorsabbá és hatékonyabbá teszi a folyamatot. A húsok darabolásához válassz nagy kést, a zöldségekhez, gyümölcsökhöz vagy csontozáshoz kis kést, a kenyérszeleteléshez pedig a recézett élű kések a legideálisabbak.

   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
  3. 3 Rizs összekeverése

   3045765799b76d34a0d9385a47

   Sokan elkövetik azt a hibát, hogy a rizs főzése közben megkeverik a rizst azért, hogy lássák, elkészült-e már. Ez azonban egy fatális hiba, amivel eláztatják a rizst. Ennek oka, hogy a rizs megkeverése közben a rizsszemek összenyomódnak vagy eltörnek és keményítő szabadul fel belőlük, amitől végeredményként az egész csúnya és pépes állagú lesz.

   Ahhoz, hogy a rizs mindig tökéletes maradjon a főzés közbeni keverés helyett arra kell koncentrálni, hogy mindig megfelelő mennyiségű vizet adjunk hozzá. Ez rizstípusoktól függően változhat, ezért érdemes követni a dobozon feltüntetett utasításokat.

  4. 4 Sütés után azonnal felvágott hús

   5effd75d9e8fd206202340cd8d

   A sütés előtt közvetlenül fűszerezett húsok mellett az egyik másik nagy hiba, amit gyakran elkövetnek az emberek, hogy a sütőből vagy tűzhelyről levéve azonnal felszeletelik a húsokat. Ez hatalmas hiba, hiszen a tűzhelyről levett húsban még olyan folyamatok mennek végbe, amik egyrészt segítenek, hogy belül is megsüljön, másrészt szaftosabbá válik tőle az egész.

   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
  5. 5 Nem megfelelő olaj használata

   4d925e5401aafaa3cb9b6d7726

   Az olajok nem egyformák. Vannak olyanok, amelyek sütésre, mások pirításra, míg megint mások az extrém magas hőmérsékleten történő használatra készültek. A tiszta olaj világosabb színű, de nem kalóriadús, ezért ideális a magas hőmérsékleten történő sütéshez, valamint olyan mártásokhoz, mint a vinaigrette. Az extra szűz olívaolaj robosztusabb és bár sütéshez nem alkalmas, de szószokhoz kiváló.

   A napraforgóolaj sokoldalú: ez a sütéshez és grillezéshez egyaránt megfelel. A szójabab olaj a szószok, sült krumplik és tészták elkészítéséhez a legideálisabb. A kukoricaolaj puhább húsok sütéséhez és grillezéshez, valamint sütemények és kenyerek elkészítéséhez ajánlott. A repceolaj omega 3 zsírsavat tartalmaz, ezért salátákhoz, illetve a zöldségek sütéséhez, grillezéséhez és fűszerezéséhez is kiváló.

  6. 6 Hideg edénybe vagy serpenyőbe dobott hozzávalók

   99d16c5422941fa391891d097c

   Egy másik nagyon gyakori hiba, hogy az emberek a hideg serpenyőbe vagy edényekbe dobják a hozzávalókat. Ezzel azonban az ételek még több zsírt szívnak magukba, így a legideálisabb, ha először felmelegítjük a serpenyőt, hozzáadjuk a zsírt, és miközben az melegszik, elkezdjük hozzáadni a hozzávalókat. Persze vannak kivételek, mint például a szalonna elkészítése.

   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
  7. 7 Elkészítés közben nem megkóstolt étel

   f5332650109dcff6ed51f77dfe

   Nincs azzal semmi baj, ha főzés közben megkóstoljuk az ételt, már persze, ha betartunk bizonyos higiéniai szabályokat. Sőt mi több, fontos is ellenőrizni, hogy megfelelő-e a fűszerezés, eléggé sós-e vagy hogy jó-e az állaga az ételnek, hiszen ilyenkor még könnyedén tudjuk változtatni azokat.

  8. 8 Tésztafőzéskor olaj vagy olívaolaj a vízbe

   f5dd655f488897b3b6b4d863df

   Még egy régi mítosz, amit ideje végre elfelejteni. A tésztavízbe öntött olaj ugyanis nem akadályozza meg, hogy a tészta odaragadjon az edényhez, vagy összetapadjon főzés után. Ez egészen egyszerűen azért van, mert az olaj nem keveredik össze a vízzel, hanem csak úszik a tetején.

   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
  9. 9 Tészta víz kiöntése

   120f0a55ac882a76e479ff5200

   Az emberek többsége általában azonnal a lefolyóba önti a tésztafőzéshez használt vizet, ami egy újabb nagy hiba. Ez a víz ugyanis nagyon értékes, és a segítségével még finomabbá lehet például tenni a szószokat. Ajánlatos tehát mindig összekeverni egy kis főzővizet a szósszal, amitől ízletesebbé és sűrűbbé válik a szósz.

  10. 10 Rossz irányban szeletelt hagyma

   fbc6ca52d0991f45c996000b9d

   Neked is azonnal könnybe lábad a szemed, ahogy a hagymaszeletelésre gondolsz? Ez azért van, mert a rossz vágási iránnyal megsértjük a hagyma sejtjeit és még több folyadékot és savat szabadít fel, ami csípni kezdi a szemünk.

   A probléma azonban, ha nem is megszüntethető, de jelentősen enyhíthető, ha nagyobb figyelmet fordítunk a hagyma rostjának irányára, és nem átvágjuk azokat, hanem annak mentén szeleteljük őket csíkokra. Ezt zsülien vágásnak hívjuk, és a segítségével sokkal kevesebb értékes folyadékot és savat veszítünk egyébként nemcsak a hagymából, hanem más zöldségekből is. Érdemes kipróbálni.

  A BEJEGYZÉS A HIRDETÉS ALATTI GOMBBAL FOLYTATÓDIK

Mi a reakciód?

Tipp: a felhasználók képet is csatolhatnak a hozzászólásaikhoz!
 • Szia, guest

IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE,

hogy elküldhessük neked a legjobb cikkeinket

*heti egy e-mailt fogunk küldeni

Még több Liked.hu

Továbbiak betöltése Betöltés...Nincs több bejegyzés.