HIRDETÉS BEZÁRÁS
ÁllatokÉrdekességek

Miért ugatnak egyes emberekre a kutyák, és másokra miért nem

A kutyák nagyon jó emberismerők.

  A kutyák legtöbbször nagyon résen vannak, amikor új emberrel találkoznak. Ez az éberség azonban nem minden kutyánál okoz egyforma reakciót: vannak, akik azonnal morogni és ugatni kezdenek, míg mások csak állnak és nem csinálnak semmit. Az ismeretlen személyre adott reakció utalhat agresszióra, védekezőkészségre, de az is lehet, hogy csak egyszerűen a szorongás egyfajta megnyilvánulása. De mitől függ, hogy egy ember mit vált ki a kutyákból?

  HIRDETÉS

  A Liked.hu-nál úgy döntöttünk, hogy egy kicsit jobban elmerülünk a témában, és nagyon érdekes válaszokra bukkantunk. A cikk végére te is jobban átlátod majd, hogyan gondolkodnak a kutyák.

  1 Az ismeretlen félelmetes

  Miért ugatnak a kutyák 015

  A leggyakoribb ok, ami miatt a kutya rosszul reagál, amikor egy ismeretlen személyt lát, éppen az újdonság élményéből ered. Ha a kutya nem volt szocializálva, akkor bármilyen típusú találkozás az ismeretlenekkel — amely új szagokat, új képeket és új viselkedéseket mutat — fenyegetőnek tűnhet számára. Még akkor is, ha a kutya egyébként hozzászokott más emberekhez, az ismeretlen ettől függetlenül szorongást és bizonytalanságot okozhat.

  Ezért nem szokatlan, hogy a kutyák megugatják azokat az embereket, akiknek sajátos jellegzetességeik vannak, különösen a megjelenésük vagy az illatuk terén.

  2 A kutyák azt hiszik, hogy egyes emberek fenyegetőbbek

  Miért ugatnak a kutyák 014

  Az emberek különböznek egymástól a méretük, fizikai jellemzőik és a viselkedésük módja szerint, mindezt pedig fenyegetésnek érzékelhetik a kutyák. A leginkább érintett jellemzők ilyen szempontból:

  • Kiegészítők, mint például sapkák és napszemüvegek, amelyek eltakarják a személy arcát a kutya elől;
  • Szakáll, ugyanezen okból;
  • Nagyon magas emberek;
  • Hangos beszéd;
  • Néhány testmozgás, különösen a közvetlen szemkontaktus;
  • Erős szagok, legyen az sampon, parfüm, dezodor vagy akár valami, amit megettünk.

  Mindez idegesítheti a kutyákat. Elmondható továbbá, hogy néhány kutya fél a felnőtt férfiaktól, mert azok a jellemzőikből fakadóan „idegenek” számukra: magasabbak, mélyebb hangjuk van, és gyakran szakálluk is van.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS

  3 A rossz emlékek árthatnak az első kapcsolatfelvételnek

  Miért ugatnak a kutyák 013

  A kutyák észrevehetnek egy-egy részletet és összekapcsolhatják azt a negatív emlékekkel. Néhány ember ijesztőnek tűnhet bizonyos kutyáknak, mert összekapcsolják az illatot vagy a megjelenést a korábbi rossz emlékeikkel. Egy olyan kutya, amely bántalmazásban szenvedett és traumát él át, ugathat azokra az emberekre, akik emlékeztetik őket a szomorú múltra. Emellett bizalmatlanság alakulhat ki bennük valamely specifikus jellemzővel szemben, például a személy neme miatt.

  4 Megpróbálják megvédeni gazdáikat, még akkor is, ha ez nem szükséges

  Miért ugatnak a kutyák 012

  A kutyák szeretik védeni a területüket és a gazdáikat, különösen a munka- és pásztorkutyafajták. Más szóval, a kutyák agresszívan viselkedhetnek bármely olyan személlyel szemben, aki „betör” a területükre, vagy olyan módon cselekszik, amit a kutya fenyegetésnek érez a családja számára. Az a viselkedés, amely kiválthat védelmező reakciót a kutyából, nem feltétlenül kell, hogy valóban agresszív legyen, lehet akár csak ismétlődő vagy egy nagyon hirtelen cselekvés is.

  Valójában a kutya számára bármilyen gyanús mozgás vagy szokatlan zaj fenyegetésnek tekinthető. Lehet az egy egyszerű dolog, mint egy kalap felhelyezése, vagy egy esernyő kinyitása. Ezenkívül a kutya irigységet is érezhet a gazdái miatt, és ezért szintén birtokló módon viselkedhet.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS

  5 Látják az emberek valódi természetét

  Miért ugatnak a kutyák 011

  A kutyák általában jó emberismerők, és több tanulmány is kimutatta, hogy a kutyák valóban képesek megállapítani, hogy egy személy megbízható-e vagy sem. A kutyák folyamatosan figyelemmel kísérik a társadalmi interakciókat és mindig gyanakvóak, hogy hogyan bánnak mások a gazdáikkal. Általában akkor ugatnak, amikor úgy érzik, hogy valaki veszélyt jelenthet a gazdájukra. Emellett hajlamosak úgy viselkedni, ahogy a gazdájuk is viselkedik az adott személlyel szemben.

  Ráadásul a kutyák képesek érzékelni a félelem szagát – ami stresszel, izgalommal és szorongással jár együtt – amelyeket a test által kibocsátott hormonok küldenek. A kutyák észreveszik ezeket a változásokat, ami szintén ugatást eredményezhet.

  Bónusz: Hogyan kerüljük el mindezt?

  Miért ugatnak a kutyák 010

  Hogy elkerüljük az ebből fakadó problémákat, fontos, hogy a kutya megfelelően szocializálódjon, amikor még kölyök. Minél többféle szagot, zajt és embert kell megismernie, hogy ne érjék nagy meglepetések felnőttkorában. A különböző tapasztalatok átélése segít abban, hogy a kölyökkutya alkalmazkodóbbá és mentálisan stabilabbá váljon.

  Ha a kutyának már problémái vannak az emberekkel, mutasd meg neki, hogy nem kell védekező állásban lennie vagy minden körülötte lévőt megvédenie. Képezd a kutyát és használj parancsokat, hogy megtanítsd neki, hogy üljön le vagy nyugodjon le, amikor valaki új ember van a közelben. Ismételd addig a folyamatot, míg az állatban rögzül ez a tudás. És ne felejts el mindig kéznél tartani néhány finom falatot, hogy jutalmazd a jó viselkedést.

  A te kutyád meg szokta ugatni az idegen embereket? Hogyan kezeled őt ilyenkor?

  A BEJEGYZÉS A HIRDETÉS ALATTI GOMBBAL FOLYTATÓDIK

Mi a reakciód?

Tipp: a felhasználók képet is csatolhatnak a hozzászólásaikhoz!
 • Szia, guest

IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE,

hogy elküldhessük neked a legjobb cikkeinket

*heti egy e-mailt fogunk küldeni

Még több Liked.hu

Továbbiak betöltése Betöltés...Nincs több bejegyzés.