HIRDETÉS BEZÁRÁS
Érdekességek

Miért látunk „kukacokat” úszni a szemünkben, és mit tegyünk ellene?

A jó hír, hogy ez egy természetes jelenség.

    A szemben apró, lebegő fonalakként, szalagokként, „férgekként”, sötét „legyekként” észlelhető jelenségek, melyek főleg világos háttér előtt (pl. ablak, hó, égbolt, monitor) tűnnek fel.

    HIRDETÉS

    Ezek a „kukacok” jellemzően homályosan és a látótér szélén jelennek meg, de eltűnnek, ha megpróbálunk rájuk fókuszálni. Sem a mosás, sem a szemdörzsölés, sem a kontaktlencse cseréje nem befolyásolja őket.

    Furcsa dolgok a szemben 012

    Mitől vannak?

    A „legyek”, „férgek”, „pókhálók”, pontok és vonalak a szemben, melyek változatos méretűek és formájúak, a szemmozgás során jelennek meg. Oka a szem üvegtestében bekövetkezett változások.

    A szemlencse és a retina között elhelyezkedő átlátszó üvegtest gélhez hasonló, szilárd anyaggal van kitöltve. Ez a gél hialuronsavat, sókat, nyomokban szérumfehérjéket, kollagént és más anyagokat tartalmaz. Idővel a test hálószerkezete megváltozik, a gél pedig hígabbá válik. Az anyag egyenetlenné válik, sűrűbb és folyékonyabb frakciókra bomlik, az rostok vastagodnak és elveszítik átlátszóságukat, majd összetapadnak és összefonódnak. Ezek a tömörülések árnyékot vetnek a retinára, így jönnek létre a látótéren úszkáló szalagok és foltok. Ez a folyamat természetes, és a szem üvegtest részében lévő apró foltok és darabok orvosi szempontból normálisnak minősülnek.

    HIRDETÉS
    HIRDETÉS
    HIRDETÉS
    Furcsa dolgok a szemben 011

    Mikor kell aggódni?

    Gyulladások, bevérzések és szemtraumák esetén a szemüvegtestben sűrűbb, durvább, nehezebben felszívódó összetapadások és rostok is kialakulhatnak. Ezek ronthatják a látásélességet, és a szem kóros folyamatainak egyik tünete is lehetnek. Ilyen esetekben már nem tekinthetőek normálisnak.

    A látási torzulások másik lehetséges oka a szemüvegtest részének elválása a szem hátsó részétől. Ez feszültséget okoz, ami fényvillanásokat és szikrákat eredményez a látótérben.

    Veszélyes-e a szemben úszkáló „kukacok” jelensége?

    Amennyiben a jelenség természetes folyamat következménye, nem túl gyakori, nem zavarja a látást és állandóan jelen van, akkor normálisnak minősülhet. Panaszok jellemzően 50 éves kor feletti pácienseknél fordulnak elő gyakrabban, amikor a korral járó változások felgyorsulnak.

    Azonban a változások korábban vagy intenzívebben is bekövetkezhetnek:

    • Endokrin zavarok, elsősorban cukorbetegség esetén.
    • Az érrendszer tónusának zavarai vagy más agyi keringési zavarok (pl. ateroszklerózis, nyaki csigolyatörés).
    • Magas vérnyomás.
    • Rövidlátóság.
    • A látószervek gyulladása.
    • Szemtraumák és műtétek.
    • Szem állandó túlterhelése számítógépes munka során.
    HIRDETÉS
    HIRDETÉS
    HIRDETÉS
    Furcsa dolgok a szemben 010

    A kulcsfontosságú tényező a jelenség gyakorisága, a megjelenés hirtelensége és az egyéb tünetek fennállása.

    Sürgős szemészeti vizsgálat javasolt, ha:

    • Nagyon sok a villanás és más torzulás.
    • Hirtelen jelentek meg, vagy fejsérülés, esetleg valamilyen betegség (pl. magas vérnyomás, cukorbetegség) diagnosztizálása után alakultak ki.
    • Egyéb látási zavarok is jelentkeznek – pl. árnyék a látótér szélén, sötétebb kép.

    Ezek a tünetek nem feltétlenül az öregedés vagy más okok miatti normális változások jelei, hanem a retina elválásának, bevérzésének vagy repedésének jelei is lehetnek, amelyek látásvesztéshez vezethetnek. Ezért haladéktalanul fordulj orvoshoz ilyen esetekben!

    Mit kell tenni?

    Még ha a „kukacok”, a villanások és más látási torzulások nem is befolyásolják a látásodat és könnyen figyelmen kívül hagyhatók, évente egyszer akkor is javasolt a szemészeti vizsgálat, hogy megbizonyosodj róla, hogy a szemeddel minden rendben van. Hirtelen változások esetén semmiképp se halogasd a vizsgálatot!

    HIRDETÉS
    HIRDETÉS
    HIRDETÉS
    Szemuvegtest

    Hogyan kezelik a szem üvegtest részének elváltozásait?

    A kezelés során az orvosnak először meg kell határoznia a jelenség okát. Fontos megállapítani, hogy a zavarok degeneratív állapotok (pl. korral járó normális változások), gyulladások, bevérzések vagy a retina elválásának kezdeti jelei okozzák-e. Az első esetben nem szükséges beavatkozás. A második esetben kezelésre van szükség.

    A terápia lehet:

    • Konzervatív: szemcseppek alkalmazása.
    • Műtéti: a retina szakadásainak vagy a szemüvegtestben lévő vérrögök lézeres koagulációja, esetleg a szemüvegtest eltávolítása és speciális oldattal való helyettesítése. Műtétre csak különösen indokolt esetben kerülhet sor.

    Érdekes fejlemény: 2021-ben a belgiumi Genti Egyetem tudósai bemutatták a szemüvegtest patológiáinak arany nanorészecskékkel történő kezelésének egy új módszerét. Kijelentésük szerint a módszer 5-7 éven belül hasznos alternatívája lehet a műtétnek. A nyulakon végzett első klinikai vizsgálatok a módszer biztonságosságát és hatékonyságát igazolták.

    Lehetséges, hogy a jövőben új, kevésbé invazív kezelési módszerek is elérhetővé válnak. Jelenleg a legjobb módja a látásélesség és a szem egészségének megőrzésének az egészséges életmód (amely csökkenti a betegségek kockázatát) és az évente egyszeri szemvizsgálat. A korai diagnózis és a időben elkezdett kezelés megőrzi a szem egészségét és késlelteti a műtétek és más beavatkozások szükségességét.

    Jó egészséget kívánunk neked!

    A BEJEGYZÉS A HIRDETÉS ALATTI GOMBBAL FOLYTATÓDIK

Mi a reakciód?

Tipp: a felhasználók képet is csatolhatnak a hozzászólásaikhoz!
  • Szia, guest

IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE,

hogy elküldhessük neked a legjobb cikkeinket

*heti egy e-mailt fogunk küldeni

Még több Liked.hu

Továbbiak betöltése Betöltés...Nincs több bejegyzés.