-
1 Kolbászos borsóleves
Hozzávalók:
- 30 dkg zöldborsó
- 2-3 db sárga répa
- 2 db fehér répa
- 1 kisebb fej zeller
- 1 nagy fej hagyma
- só
- bors
- paprika
- 1 szál lángolt kolbász
- 1 db erőleveskocka
- 1 db tojás
- liszt a rántásba és a nokedlihez
Elkészítés:
A felkockázott hagymát megdinszteljük, beletesszük a felkarikázott kolbászt, és berántjuk egy vékony rántással. Hozzáadjuk a zöldségeket, összekeverjük, és sóval, borssal, paprikával, esetleg petrezselyemmel ízesítjük. Felengedjük vízzel, beledobjuk a leveskockát, és mikor a zöldségek megfőttek, az 1 tojásból készített tésztából nokedlit szaggatunk bele.
-
2 Harcsoleves
Harcsoleves olyan a grúzoknál, mint nálunk a gulyásleves – vagyis ahány ház, annyi féle harcso feléjük is. A harcsolevest savanyú szilvás ragu levesnek mondhatnám.
Hozzávalók:
- 30-50 dkg marha leveshús
- Egy nagy fej vereshagyma, pár gerezd fokhagyma
- Leveszöldség: fehér répa, sárgarépa, egy-két kelkáposztalevél egyebek
- Fűszerek: só, szemes bors, koriandermag, babérlevél
- Paradicsompüré, grúz szilvapüré (tklapi!!)
- Dió, fokhagyma még és korianderzöld
Elkészítés:
A húst 3-4 cm-es darabokra vágjuk és a csonttal együtt hideg vízben feltesszük a tűzre. Amikor felforrt és feljött a habja a vizet leöntjük, a húst leöblítjük, és 2 l hideg vízzel visszatesszük a tűzre. Ezzel megtisztítottuk a még benne maradt vértől, és más ártalmas anyagoktól. A fiatal bárány 1 ½ 2 óra alatt megpuhul. Közben a rizst megmossuk, a hagymát apróra vágjuk, világos aranyszínűre sütjük, hozzáadjuk a kukorica lisztet ezzel is pirítjuk, és a mozsárban összetört dióval is még egy percig, vigyázva mert könnyen megég.
A húslevest leszűrjük, beletesszük a fenti hagymás pirított keveréket. A vékony csíkokra szelt petrezselyemgyökeret, összetört borsot, és koriander magokat, a babérleveleket, és a rizst. Tegyük vissza a főtt húst, és az egészet kis tűzön főzzük.
10 perc múlva beletesszük a tklapit, vagy megfelelő helyettesítőjét, az apróra vágott petrezselyemzöldjét, a hmeli-szunelit, fahéjat, és a sáfrányos szeklicét. Ilyenkor szoktam beletenni a sót, és még további 10-15 percig főzzük.
Levéve a tűzről hozzáadjuk a mozsárban összetört fokhagymát, és az összevágott koriander, vagy más zöld leveleket.
-
3 Tejszínes zellerkrémleves
Hozzávalók:
- 1 közepes db zeller
- 1 közepes db burgonya
- 1 közepes db vöröshagyma
- 1 ek napraforgó olaj
- 1 gerezd fokhagyma (nagy)
- 1 kávéskanál só
- 1 késhegynyi bors
- 0.5 db leveskocka
- 1 dl főzőtejszín (20%-os)
Elkészítés:
A zöldségeket alaposan megtisztítjuk, a zellert, krumplit, vöröshagymát meghámozzuk, és apróra vágjuk.
A vöröshagymát az olajon üvegesre pároljuk, majd rádobjuk a zellert és a krumplit, átforgatjuk. Felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje.
Beledobjuk a megtisztított fokhagymát, a leveskockát, beleszórjuk a sót, borsot.
Addig főzzük, míg a zöldségek meg nem puhulnak. Merülő mixerrel pépesítjük. A tejszínt beleöntjük, és újra felforraljuk.
Melegen, levesgyönggyel vagy pirított kenyérkockával kínáljuk.
-
4 Sajtgombóc leves
Hozzávalók:
A leveshez
- 2 evőkanál olívaolaj
- 1 szál újhagyma
- 1 csipet só
- 2 csipet fehérbors (őrölt)
- 100 g sárgarépa
- 100 g zellergumó (nyers)
- 1 evőkanál búzaliszt (BL55)
- 1000 ml alaplé - zöldség
A sajtgombóchoz
- 100 g gouda sajt (reszelt)
- 1 db tojás (apró, "S"-es méretű)
- 2 evőkanál búzaliszt (BL55)
- 1 késhegynyi szerecsendió (őrölt)
- 1 csipet fehérbors (őrölt)
- 1 csipet só
Elkészítés
- Az újhagymát felkarikázzuk, majd elkezdjük dinsztelni az olajon. Picit sózzuk, borsozzuk.
- A sárgarépát és a zellert gyufaszálnyi darabokra szeleteljük. A hagymához adjuk, majd kissé átpirítjuk.
- Az edényt lehúzzuk a tűzről, majd megszórjuk a zöldségeket egy kis liszttel.
- Alaposan összekeverjük, majd felöntjük az alaplével.
- Közepes lángon addig főzzük a levest, amíg minden zöldség meg nem puhul.
- A sajtgombóchoz lereszeljük a sajtot, majd hozzáadjuk a tojást, a lisztet, a szerecsendiót. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
- Vizes kézzel kb. cseresznye nagyságú gombócokat formázunk.
- Majd a forrásban lévő levesbe tesszük. 2-3 perc alatt készre főzzük.
- Azonnal, frissen tálaljuk az elkészült sajtgombóc levest.
-
5 Csicseriborsó leves
Hozzávalók:
- 50 dkg főtt, konzerv csicseriborsó (bár én szárazból készítem)
- 1 db vöröshagyma finomra vágva
- 2 gerezd zúzott fokhagyma
- 3 evőkanál olaj
- 7 dl csirkehúsleves kockából
- só
- őrölt feketebors
- 4 db menta levél
- 4 db tojás
Elkészítés:
Fazékban felforrósítunk 2 evőkanál olajat és aranysárgára pirítjuk a hagymát és a fokhagymát. Hozzáadjuk a főtt csicseriborsót, felöntjük az előre elkészített levessel, megsózzuk és megborsozzuk. Beletesszük a mentalevelet, és 3-4 percig főzzük. Levesszük a tűzről és merülőmixerrel pürésítjük. A maradék olajban tükörtojásokat készítünk, és a tányérokba szedett levesre 1-1 tojást helyezünk. (Tipp: húsgombóccal készítve még finomabb.)
-
6 Minestrone leves
Hozzávalók:
- 1 fej vöröshagyma kockára vágva
- 2 gerezd fokhagyma összevágva
- 3-4 sárga répa felkarikázva
- 2 fehér répa felkarikázva
- fél zellergumó kockára vágva
- 1/4 kelkáposzta összevágva
- 20 dkg vajbab
- 1 doboz vörös bab
- fél cukkini kockára vágva
- 1,5 dl paradicsomsűrítmény
- só
- bors
- bazsalikom
- babérlevél
- cukor
- 5 dkg száraz tészta, én most makarónit használtam
Elkészítés:
Kevés olajon megdinszteljük a vöröshagymát és a fokhagymát, beletesszük a répa karikákat és a babérleveleket. Megsózzuk, és fedő alatt pároljuk 10 percig, majd hozzáadjuk a zellert, a káposztát és a vajbabot. Beleöntjük a paradicsom sűrítményt, vízzel hígítjuk, fűszerezzük, kevés cukrot adunk hozzá, és fedő alatt puhára főzzük.
A főzés vége felé, amikor már majdnem teljesen puhák a zöldségek, hozzáadjuk a vörös babot, a cukkinit és a tésztát, majd készre főzzük. Ha szeretjük, reszelt sajtot is kínálhatunk hozzá.
-
7 Finn lazacleves
Hozzávalók:
- 40-50 dkg lazacfilé (minél vastagabb húsú)
- 1 nagy fej vöröshagyma
- kb. 40 dkg burgonya
- 2 dl tejszín (jó minőségű!)
- 5-7 szem egész feketebors (lehet több is, kevesebb is, ki hogy szereti)
- só
- 2-3 szál kapor (lehet szárított is)
Elkészítés:
A lazacot megmossuk, a bőrét lenyúzzuk. Nagyobb lábasban odateszünk vizet főni. A hagymát apróra daraboljuk, és most jön a lényeg: beletesszük a vízbe! Nincs olajon fonnyasztás! A felkockázott burgonyát is hozzáadjuk, sózzuk, és beletesszük a szemesborsot. A leves tetején keletkező habot leszedjük. Amikor már majdnem megfőtt a burgonya, hozzáadjuk a szintén felkockázott (kb. 1x1 cm) lazacot. Amikor megfőtt a hal és a burgonya is, a tejszínnel besűrítjük, és már nem forraljuk tovább. A leves tetejére frissen felaprított kaprot szórunk.
-
8 Tökkrémleves pirított tökmaggal
Hozzávalók:
- 80 dkg tök
- 1 fej hagyma
- 3 dkg só
- 5 dkg vaj
- 4 dkg liszt
- 5 dl tej
- 1/2 csokor kapor
- 1 tk ecet
- 2 dl tejszín
- 1 csipet őrölt fehér bors
- 1 csipet szerecsendió
- 1 dkg fűszerpaprika
- 10 dkg tökmag
Elkészítés:
- A tököt megtisztítjuk és legyaluljuk. A megtisztított hagymát és a leöblített kaprot finomra vágjuk, és a tökkel együtt megpároljuk a vajon. A sóval, az ecettel, a fehér borssal, a szerecsendióval és a paprikával ízesítjük. Felöntjük a tejjel és 5 dl vízzel.
- Csomómentesre keverjük a tejszínt és a lisztet. A leveshez öntjük, és felforraljuk, majd levesszük a tűzről, és botmixerrel pürésítjük.
- Száraz serpenyőben megpirítjük a tökmagot. A levest a tökmaggal és egy kevés tejszínnel tálaljuk.
-
9 Tradicionális gulyásleves
Hozzávalók:
A leveshez
- 60 dkg marhalábszár
- 30 dkg vöröshagyma
- 2 nagy db sárgarépa
- 1 nagy db fehérrépa
- 1 kis db zeller
- 40 dkg burgonya (tisztított)
- 1 ek fűszerpaprika (csapott, édesnemes)
- 0.5 ek csípős fűszerpaprika
- 1 ek só (csapott)
- 1 teáskanál őrölt fűszerkömény
- 2 db babérlevél
- 1 teáskanál fekete bors (frissen őrölt)
- 1 kis db paradicsom
- 1 db tv paprika
- 3 gerezd fokhagyma (magyar)
- 2 ek sertészsír (mangalica)
- 0.5 csokor petrezselyem
- 5 db zellerlevél
- 2.5 l víz
A csipetkéhez
- 1 db tojás
- 80 g finomliszt
- 1 teáskanál só
Elkészítés:
- A hagymákat kis kockára vágjuk. A húst leöblítjük, szárazra töröljük, majd 2 cm-es kockára daraboljuk.
- A zsírt felhevítjük, megfonnyasztjuk benne a hagymát, majd félrehúzzuk, a fűszerpaprikákkal összekeverjük, felöntjük 1,5 dl vízzel, majd a vizet elfőzve, zsírjára pirítjuk.
- Ekkor hozzáadjuk a marhahúst, és kevergetve fehéredésig pirítjuk. Sózzuk, borsozzuk, köménnyel megszórjuk, hozzáadjuk az áttört fokhagymát, a kis kockára vágott paradicsomot, a kicsumázott egész paprikát, babérlevelet.
- Fedővel lefedve saját levében 90 percet főzzük.Elkészítjük a csipetkét.
- Ezután kerülnek bele a zöldségek: a karikára vágott sárga- és fehérrépa, a kockára vágott zeller, burgonya, az aprított petrezselyem és zellerzöld, felöntjük 2 l -2.5 l vízzel.
- Letakarva további 50 percet főzzük. Beletesszük a csipetkét, és 10 perc alatt készre főzzük.
-
10 Borscs (orosz céklaleves)
Hozzávalók:
- 60 dkg marhahús - kockázva
- kb. 20 dkg sárga répa és fehér répa - vékonyan hosszúkásra szeletelve
- kb. 40 dkg cékla - aprítva
- kb. 20 dkg krumpli - kockázva
- kb. 20 dkg édeskáposzta - szeletelve
- 1 vöröshagyma - finomra aprítva
- 1-2 babérlevél
- 1 kis doboz paradicsompüré
- kb. 4 evőkanál olaj
- kb. 2 evőkanál cukor
- kb. fél citrom leve
- pár szem egész bors
- őrölt feketebors
- kb. 1 evőkanál liszt
- tejföl
Elkészítés:
A kockázott húst feltesszük annyi hideg vízbe, amennyi ellepi, sózzuk, pár szem egész borssal és babérral puhára főzzük. Közben kb. 2 evőkanál olajon a felaprított zöldséget és céklát a vöröshagymával sózva, borsozva kissé megpirítjuk, belekeverjük a paradicsom pürét, hozzáadjuk a cukrot, kevés húslét adunk hozzá, és kb. 20 percig lassan pároljuk.
A párolt zöldséget a puha húshoz adjuk, beletesszük a káposztát és a krumplit is. Újraforrástól lassan, kb. 20 perc alatt készre főzzük. Közben vékony rántást készítünk, kevés hideg vízzel kikeverjük, berántjuk a levest. Citromlével ízesítjük, ha szükséges, utána ízesíthetjük a fűszerekből.
Tálalásnál a forró levesre 1-1 kanál tejfölt teszünk, metélőhagymával díszíthetjük.
Melyik az az étel, amit ha sikerül jól, finoman elkészítenünk, akkor joggal érezhetjük magunkat az étkezőasztal koronázatlan királyának?! Természetesen a leves.
Most azonban felejtsük el a vasárnapi ebéd közben megszokott húslevest és evezzünk távolabbi vizekre: az alábbi listán összegyűjtöttük nektek a világ 10 legfinomabb levesét és azok receptjeit. A többi már csak rajtatok áll…🍲
A BEJEGYZÉS A HIRDETÉS ALATTI GOMBBAL FOLYTATÓDIK