HIRDETÉS BEZÁRÁS
Érdekességek

A koreai élet furcsaságai, amik minden európait összezavarnak

Itt minden az emberek kényelmét szolgálja.

    Az ázsiai országok lakóinak mindennapi élete, köztük Dél-Koreáé, mindig is jelentősen eltért az európaitól és az amerikaitól. Ennek oka a több évszázados hagyományok mélyreható befolyása.

    HIRDETÉS

    Azonban a világ egyik legfejlettebb és legmagasabb technológiai színvonalú országában élve a koreaiaknak sikerült nemcsak harmonikusan beépíteni gazdag kulturális múltjukat a modern valóságba, de aktuális trendekkel is kiegészítették azt, amik az ottani életet nemcsak kényelmessé és praktikussá, de rendkívül szórakoztatóvá is teszik … legalábbis a beutazó külföldiek számára.

    Dél koreai dolgok 020

    Számos dolog, amivel egy átlagos európai polgár szinte naponta találkozik, Dél-Koreában abszolút szintre van emelve, ami néha meglepetést, sőt némi zavart is okozhat a nem ehhez szokott külföldiek számára.

    Dél koreai dolgok 019

    Kezdjük is egy meglehetősen kényes témával, a higiéniával. Valljuk be, sokan voltunk már olyan helyzetben, amikor sürgősen WC-re kellett volna mennünk, de sehol sem találtunk nyilvános mosdót vagy olyan helyet, ahová gond nélkül bemehettünk volna. Úgy tűnik, ebben semmi különös nincs, ez egy természetes emberi szükséglet, de korántsem minden kávézó vagy étterem engedi, hogy a mosdót azok is használják, akik nem vendégek.

    HIRDETÉS
    HIRDETÉS
    HIRDETÉS
    Dél koreai dolgok 018

    Nos, Dél-Koreában ez a helyzet elképzelhetetlen. Először is, egyetlen hely sem utasítana el, ha a mosdót szeretnéd használni – ez, ahogy mondani szokás, szent. Sőt, a koreai városok utcáin szinte mindenhol találhatsz mosdót: bevásárlóközpontok területén és önállóan is. Ezenkívül Dél-Koreában minden mosdó „okos”, és ez nem korlátozódik a világításra vagy a zenére. A kabinokban hangvezérelt asszisztensek találhatók, kint pedig elektronikus táblák jelzik, hogy a mosdó foglalt-e vagy szabad.

    Dél koreai dolgok 017

    A koreai nyilvános mosdókban külön kabinok állnak rendelkezésre a kisgyermekes anyukák számára – két WC-vel, egy felnőtt és egy gyerek számára. Magyarországon alig találkozhatunk olyan nyilvános helyekkel, ahol a kisgyermekes anyukák számára ennyire kényelmes a nyilvános mosdó használata.

    Dél koreai dolgok 016

    A koreaiak a szájhigiéniára is nagy hangsúlyt fektetnek, és nagyon odafigyelnek a fogaik és az ínyük egészségére. Ezért szinte minden nyilvános helyen, beleértve az éttermeket, büféket és üzleteket is, fogmosókészletet találhatunk a mosdóban: fogkrémet, eldobható fogkefét, sőt néha szájvizet is.

    HIRDETÉS
    HIRDETÉS
    HIRDETÉS
    Dél koreai dolgok 015

    Hasonló fogmosókészletek találhatók az irodaházakban is, mivel a koreaiak a bőséges ebéd után először fogat mosnak, mielőtt visszatérnének a munkához. Ez a praktikus megközelítés lehetővé teszi a koreaiak számára, hogy takarékoskodjanak a fogorvosi látogatásokkal, amelyek Dél-Koreában egyébként nagyon drágák.

    Dél koreai dolgok 014

    Képzeljük el a harcot, ami a nagy koreai városok lakói között zajlik egy parkolóhelyért egy bevásárló- vagy üzleti központnál. Egy ennyire sűrűn lakott területen magától értetődő lenne, hogy a parkolás egy igencsak égető probléma.

    Dél koreai dolgok 013

    Azonban a koreaiak itt is élen járnak, és a hagyományos többszintes fedett parkolókon kívül, amelyekből Magyarországon is van bőven, elkezdtek egyedi „emeletes parkolókat” is telepíteni – mozgatható szerkezeteket, amelyek kívülről inkább egy játékgépre emlékeztetnek, ahol a fődíj egy autó.

    HIRDETÉS
    HIRDETÉS
    HIRDETÉS
    Dél koreai dolgok 012

    Ezek a többszintes automata parkolók lehetővé teszik a helytakarékosságot, amiből eleve kevés van a koreai városok utcáin; könnyen telepíthetők, így egy ilyen parkolóház gyakorlatilag a város bármely pontján felállítható, ahol csak szükség van rá.

    Dél koreai dolgok 011

    Ne aggódj, Dél-Koreában bőven van hagyományos betonparkoló is. Azonban ezekben olyan speciális parkolóhelyeket is találhatunk, amelyek nem a mozgássérültek, hanem a nők számára fenntartottak.

    A BEJEGYZÉS A HIRDETÉS ALATTI GOMBBAL FOLYTATÓDIK

Mi a reakciód?

Tipp: a felhasználók képet is csatolhatnak a hozzászólásaikhoz!
  • Szia, guest

IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE,

hogy elküldhessük neked a legjobb cikkeinket

*heti egy e-mailt fogunk küldeni

Még több Liked.hu

Továbbiak betöltése Betöltés...Nincs több bejegyzés.