HIRDETÉS
Filmek és TV

Vissza a jövőbe 3: egy hatalmas cselekménylyuk, amiben a Doki szerelme a hibás

Te észrevetted ezt a bakit a filmben?

  Robert Zemeckis kultikus trilógiájának befejezése 1990-ben jelent meg, és a mai napig az egyik legjobb időutazós filmnek számít. A film és annak forgatókönyve látszólag tökéletes, de a figyelmes néző még így is észrevehet benne néhány cselekménnyel kapcsolatos következetlenséget. Az egyik ezek közül ráadásul elég nagy.

  HIRDETÉS

  A Vissza a jövőbe 3-ban Marty McFly a Hill Valley-i temetőben találkozik Brown Doki sírjával, amiről megtudja, hogy a Dokit 1885-ben Buford Tannen megölte. A sírkő feliratán az olvasható: “Örök emlékül emeltette szerető Clara-ja. […] Buford Tannen lőtte hátba 80 dollár miatt.”

  e631847779d621d809b66a26a7ec6b30

  Később kiderül, hogy Clara Clayton egy tanítónő volt 1885-ben, akinek az életét Marty és a Doki mentette meg azzal, hogy megakadályozták, hogy beleessen egy szakadékba. Ezután Marty és a Doki között a következő párbeszéd zajlik:

  • …végülis Miss Clayton majdnem belezuhant a Clayton-szakadékba!
  • Clayton-szakadék?
  • Uramatyám! A szakadékot egy tanítónőről nevezték el, belezuhant a szakadékba 100 évvel ezelőtt!
   Minden gyerek tudja otthon. Van egy-két tanár, aki nem ártana, ha belezuhanna!
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS

  Ez azonban ellentmondásban áll azzal a ténnyel, hogy a jelenkorban élő emberek tudják, hogy a szakadékot Claráról nevezték el, aki állítólag 100 évvel korábban halt meg. Mivel Marty és a Doki megváltoztatták a múltat, és megmentették Clarát, ezért a szakadékot sem nevezhették el róla, ami azt jelenti, hogy a szakadékot másról kellett volna elnevezni.

  bf0aaf31b9b53956c52a7dc427df01e2

  Az eredeti idősíkon ugyanis a Doki és Marty nem térnek vissza 1885-be, Clara pedig beleesik a szakadékba, amit az emlékére, Clayton-szakadéknak neveznek el. Marty és a többi helyi gyerek úgy nő fel, hogy ezen a néven ismerik a szakadékot és jól ismerik a 100 évvel ezelőtt belezuhant tanár történetét. Ez az idővonal, amibe Doki és Marty nem avatkozott bele.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS

  De rögtön ebből fakadóan kiderül, hogy az idősíkon nem szerepelhetett volna Brown doki sírköve úgy, hogy azon Clara is meg van említve. Mire Tannen lelőtte a Dokit, addigra már Miss Clayton is meghalt, vagyis lehetetlen, hogy a két esemény egyszerre történt volna meg ugyanazon az idősíkon.

  8faf057e2f23de5df34d88ab32226f47

  Ez a cselekménylyuk jól mutatja, hogy a film alkotói nem vették figyelembe az időutazás okozta hatásokat és következményeket a múltban történt eseményekre nézve. Az információk két eltérő idősíkon alapulnak, és ellentmondanak egymásnak, ami megnehezíti az összefüggő történet kialakítását.

  Ez az apró baki persze nem változtat azon a tényen, hogy a Vissza a jövőbe! trilógia a mai napig az egyik legjobb filmsorozat a világon.

  A BEJEGYZÉS A HIRDETÉS ALATTI GOMBBAL FOLYTATÓDIK

Mi a reakciód?

Tipp: a felhasználók képet is csatolhatnak a hozzászólásaikhoz!
 • Szia, guest

IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE,

hogy elküldhessük neked a legjobb cikkeinket

*heti egy e-mailt fogunk küldeni

Még több Liked.hu