10 mozifilmes mítosz, amiért akár az életünkkel is fizethetünk

Egy vaskos könyvet teleírhatnánk azzal, hogy kedvenc főhőseink hol-mikor és miért halhattak volna meg a filmrendezők élénk fantáziája és a hollywoodi mozik által megkövetelt látványos túlzások miatt. Igaz ami igaz, néha valóban hasznos túlélési tippeket is elsajátíthatunk általuk, ám mivel nehéz megállapítani, hogy melyek azok a túlélési trükkök, amik a valóságban is működnek, ezért nem árt óvatosnak lennünk velük. Példának okáért itt van mindjárt 10 olyan népszerű filmes tévhit, amiért a valóságban könnyen az életünkkel is fizethetünk.


 1. 1 A barlang megfelelő hely a tűzrakáshoz.


  Kényelmesnek és biztonságosnak tűnhet, de a tűzből felszabaduló hő és anyagok akár a barlang beomlását is eredményezhetik, ezért mindig kizárólag a szabadban gyújtsunk tüzet.

 2. 2 A frissen fogott halat lehet nyersen enni, elvégre a sushit is úgy eszik.


  Még a frissen fogott halak is számtalan kórokozót és baktériumot tartalmazhatnak, amik hasmenést és komoly egészségügyi problémákat okozhatnak. Nem érdemes kockáztatni: mindig süssük meg a kifogott halakat.

 3. 3 Egy gránátot teljes csendben eldobhatunk.

  adme

  A gránát biztosítószegének eltávolítása cseppet sem olyan egyszerű és hangtalan, mint ahogy azt a filmekben láthatjuk. Ráadásul a gránátok robbanási ideje is eltérő: van, hogy el sem érik a céljukat, hanem még a levegőben felrobbannak.

 4. 4 Elállíthatjuk a vérzést, ha szorosan elkötjük a végtagunkat.


  Lehetetlen. Ahhoz, hogy ez működőképes legyen, annyira szorosan kellene elkötni a végtagunkat, hogy azt nagy valószínűséggel utána amputálni kellene. Arról nem is beszélve, hogy a vérkeringés megbolygatása szívrohamhoz vezethet.

 5. 5 A túlélőműsorokban a főszereplőknek valódi veszélyhelyzetekkel kell megküzdeniük.


  Természetesen nem. Ne felejtsük el, hogy csak úgy mint minden más műsor esetében, a túlélőműsorok felvételénél is több tucat ember segédkezik a színfalak mögött, beleértve orvosokat és speciálisan kiképzett szakembereket, akik bármikor készen állnak a főhős megmentésére. Persze ezek az emberek nem láthatók a felvételeken, a rendezők ugyanis gondosan ügyelnek rá, hogy főszereplőjükkel a kiszolgáltatott hős illúzióját keltsék a nézőkben.

 6. 6 A felforralt víz 100%-ig biztonságos.


  A forralás csak a baktériumokat öli meg, de nem tisztítja meg a vizet a káros részecskéktől. A sárral kevert vizet például bármeddig forralhatjuk, sosem lesz biztonságos a fogyasztása. Épp ezért fontos, hogy forralás előtt egy tiszta rongy segítségével szűrjük át a vizet, majd hagyjuk állni kicsit, hogy az üledék letelepedhessen az aljára.

 7. 7 Ha eltévedtél, csak kövesd a folyót és előbb-utóbb emberek lakta településre bukkansz.


  Itt a kulcsszó az „előbb-utóbb”. Persze a víz iránti igény elengedhetetlen, de bizonyos helyeken, mint például Szibériában vagy a Távol-Keleten, akár heteket is sétálhatnánk a folyók mellett úgy, hogy nem találkozunk emberek lakta településsel. Ha elveszünk, a legbiztonságosabb, ha egy helyben maradunk és megvárjuk, amíg a segítségünkre induló szakemberek ránk találnak.

 8. 8 Még a nedves ruhákban is jobb, mint azok nélkül.


  Nem feltétlenül. Ha például a levegő hőmérséklete nulla fok vagy az alatti, akkor a pl. eső áztatta nedves ruhák már nem melegítik, hanem hűtik a testet. A víz nagyon nagy hőelnyelő képességgel bír, ami rengeteg energiát emészt fel a testünkben – többek között ennek is köszönhető az, hogy a tengerparti városok éghajlata enyhébb, mint a kontinens központjában található városoké.

 9. 9 A sivatagban először mindig ivóvíz-forrást kell találnunk.


  Nem. Először egy kellően árnyékos helyet kell találnunk, ahol átvészelhetjük a nap közben uralkodó gyilkos hőséget. Csak alkonyatkor induljunk útnak ivóvizet vagy távoli fényeket (emberek lakta települések, autók, stb.) keresni.

 10. 10 Tartalékoljuk a vizet.


  Bizonyos mértékben igaz, ám ha szomjúság gyötör, akkor felesleges kínoznunk magunkat az ivóvíz-megvonással. Már csak azért is, mert a kiszáradás következtében bármikor elájulhatunk és akkor pedig már oly mindegy, hogy van-e nálunk ivóvíz tartalék későbbre vagy sincs.

REAGÁLJ A TARTALOMRA EMOJIVAL!

23
Ez igen!
3
Nem tetszik!
1
Vicces
1
Imádnivaló
5
Meglepő
0
Szomorú
1
Bosszantó

SZÓLJ HOZZÁ!Hozzászólások

Mit készítsünk?!
Kép
Fotó vagy GIF.
GIF
GIF képek vagy MP4 formátumú videók.
Videó
Youtube, Vimeo vagy Vine.
Szöveg
Szöveg-orientált bejegyzés, beágyazásokkal, videókkal és képekkel.
Lista
Klasszikus internetes lista, számozással.
Szavazás
Véleménynyilvánítás az előre megadott kérdésekre.
Visszaszámlálás
Ugyanaz, mint a sima lista, csak fordított számozással.
Személyiség teszt
Egy sor kérdés, melyek végül lelepleznek valamit rólunk.
Kvíz
Tudáspróba, melyekre csak jó vagy rossz válasz van.
Nyílt lista
Egy lista, melyet a látogatók szabadon bővíthetnek.
Ranglista
Egy lista, melynek elemeire a látogatók szavazhatnak.

Küldd el egy barátodnak!