HIRDETÉS BEZÁRÁS

Talasszofóbia – egy hátborzongató fóbia, ami nagy valószínűséggel neked is van

A fóbia egy indokolatlan viszolygás vagy ösztönös félelem meghatározott tárgyaktól, helyzetektől vagy személyektől - ebből kifolyólag pedig rengeteg ilyen fóbiát tartanak számon a pszichológusok. A talasszofóbia egy ezek közül, valódi különlegessége pedig abban rejlik, hogy az emberek túlnyomó többsége szenved benne, anélkül, hogy tudomása lenne róla.
🔥 13 hozzászólás

  HIRDETÉS

  Mutatunk néhány képet, mely alapján könnyedén eldöntheted, hogy diagnosztizálsz-e magadon talasszofóbiára utaló jeleket vagy sem.

  1. 1 Érezted már valaha zavarodottan és nyugtalanul egy olyan fotó láttán, mint ez?


     

  2. 2 Idegeskedtél már azon, hogy vajon mi úszhat alattad, miközben a tengerparton múlattátok az időt nyaralás közben?


   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
  3. 3 Ha igen, akkor nagy valószínűséggel Te is talasszofóbiában szenvedsz.


  4. 4 Ez egyfajta tenger-iszony, melynek eredményeképpen az ember elnyomhatatlan félelmet érez a mély víz és tulajdonképpen minden vízben rá leselkedő baljós tárgy és élőlény iránt.


  5. 5 Ha neked is feláll a szőr a hátadon egy ilyen fotó láttán, akkor jobb, ha tudod: nem vagy egyedül.


  6. 6 Az embereknek ugyanis a génjeikbe van kódolva az ismeretlen, veszélyes és kiszolgáltatott helyektől való félelem - ha pedig valami, a tenger mélye aztán éppen ilyen hely.


   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
  7. 7 Éppen ezért az emberek túlnyomó többsége kivétel nélkül talasszofóbiás, még akkor is, ha esetleg nincs is tudomása róla.


  8. 8 Képzeld el, hogy éjszaka csónakáztok a haverokkal, és ez a látvány fogad a csónak mellett.


  9. 9 A mélyvízben még egy fóka sem olyan barátságos, mint amilyennek a tengerparton hasát süttetve tűnik.


  10. 10 Sosem tudhatjuk, mi rejtőzik a vízben.


   Még nincs vége, a cikk a következő oldalon folytatódik.

  11. 11 A talasszofóbia tehát - eltérően mondjuk az anatidaefóbiától, ami az attól való félelem, hogy egy kacsa figyel bennünket - egy részben természetes és ösztönös reflex a tenger mélyén ránk leselkedő veszélyekre.


   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
  12. 12 Ilyen körülmények között még ez az elhagyott szék is teljesen más megvilágításba kerül.


     

  13. 13 Ugye, Te is nyugtalanul érzed magad egy ilyen fotó láttán?


   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
  14. 14 Sosem szeretnénk hasonlóval találkozni a víz alá pillantva.


  15. 15 A gyerekkorból sokak számára ismerős úszómedencékben úszó cápáktól való irreális félelem is a talasszofóbiához köthető.


  16. 16 Valamiért a génjeinkbe van kódolva a víztől való viszolygás.


  17. 17 Mostanra valószínűleg neked is sikerült eldöntened, hogy tapasztaltál-e magadon talasszofóbiára utaló jeleket vagy azon kevesek közé tartozol, akiket teljesen hidegen hagy az ilyesmi.


  A BEJEGYZÉS A HIRDETÉS ALATTI GOMBBAL FOLYTATÓDIK

Mi a reakciód?

13 hozzászólás
Tipp: a felhasználók képet is csatolhatnak a hozzászólásaikhoz!
 • Szia, guest
 • 17,998
  Rendszeres látogatóTörzsvendégKommentkirály10 hozzászólásBejegyzéskészítő
  Jó, köszi, inkább nem kattintok már a második oldalra 😟😳
  • 1,465
   Első hozzászólás20 hozzászólásLétrejött!Öregmotoros
   Igen dragam valoban ijesztő 
   • 1,465
    Első hozzászólás20 hozzászólásLétrejött!Öregmotoros
    szia szia dragam   
   • 420
    Pont mint te
 • Eléggé buták a megfogalmazások, én egyik képtől se félek, meg se rezzenek, de se tenger, semmilyen víz aljára nem megyek, mert nem tudok úszni. Ennyi.
 • 16. Nonszensz...semmi ilyen nincs kódolva...sőt ha lenne épp az ellenkezője.. Ugyanis a korabeli civilizációk mind-mind víz közelében sarjadtak ki. Az ember 'imád' a víz közelében lenni. A főemlősök közül egyes egyedüliként merülési reflexelünk van, teljesen szőrtelenek vagyunk ami segít a vízben való mozgásban. A gerincünk rendkívül hajlékony, mindenféle úszásban remeklünk. Arról nem is beszélve, h a mai napig az emberiség egy bizonyos százalékának vékony úszóhártya szerűség(bőr) található a kéz ill lábujjaik között. Egyébként lásd a vízimajom elméletet. Az, h jónéhány embertársunknak van a posztba elnevezett szindrómája a vízzel kapcsolatban az egy dolog. Ebből leírni olyat, h ez meg az kódolva van(lehet), finoman fogalmazva butaság.
 • Egyedül a tizenhatos képtől rázott ki a hideg. De attól nagyon... UGH! 😲Még jó, hogy sosem leszek olyan helyen 😌
 • Sosem szerettem a nyílt vízben úszni ,kerültem ,ha mások úsztak én a parton maradtam …mindig arra fogtam, hogy nem vagyok elég jó úszó nem vagyok magabiztos. Nem is nyaggatott senki. Szerintem én magam is elhittem ezt. És addig volt jó! Most már az évek alatt kiderült rólam ,hogy egészen jól úszom -medencében persze … aztán a férjem a nyaraláson bíztatgatott, hogy ússzunk együtt stb menni fog a tengerben is,mert tök ügyes vagyok. Szörnyű ! 5hosszt úsztam befelé a mély víz felé mire vergődve fordultam vissza és kutyaúszásban kapkodva úsztam ki …Nehéz légzés minden egyéb rám tört :/ Elmondtam neki ,hogy árnyakat láttam a víz alatt….vagy megijedtem, hogy mi lehet a víz alatt.  Gondoltam rákeresek a neten…mi bajom lehet?! Az ágyban fekve fogok rohamot kapni! Sosem gondoltam volna,hogy ennyire félek. Rémes ez az egész ! :( Úgy fest a tárgyak nem váltják ki,csak az élőlények. A gyerekeimnek milyen példa leszek én …. És hogyan engedném be őket a vízbe :( 

IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE,

hogy elküldhessük neked a legjobb cikkeinket

*heti egy e-mailt fogunk küldeni

Még több Liked.hu

Továbbiak betöltése Betöltés...Nincs több bejegyzés.