HIRDETÉS BEZÁRÁS

Miért volt az 536-os év a történelem legrosszabb éve?

Ez volt a világtörténelem egyik legsötétebb éve.

  Sokan úgy tekintenek 2020-ra, mint életük legrosszabb évére. Mások számára össze sem hasonlítható mondjuk a 14. századdal, amikor kitört a fekete halál Európában. Ezek azonban közelébe sem érhetnek az 536-os évhez, melyet számos középkori történész az emberiség történelmének legrosszabb évének tekint.

  HIRDETÉS

  Ez nem valami fontos történelmi eseménynek köszönhető, hanem feltehetően egy hatalmas természeti katasztrófának, amely világszerte jelentős természeti, gazdasági és társadalmi instabilitást okozott. A tudósok úgy vélik, hogy a természeti katasztrófa hátterében egy hatalmas vulkánkitörés állhatott, mely porral és hamuval lepte be a légkört, aszályt és éhínséget okozva, valamint olyan hideg időjárást, amely milliók életét követelte Európában, Ázsiában és Afrikában.

  A Liked.hu-nál most 10 pontban mutatjuk be, hogy milyen katasztrofális változások mentek végbe a világban 536-ban:

  10 A Nap hirtelen abbahagyta a sütést.

  536 legrosszabb év történelem 019
  ©  
  Chandan Singh, India / Wikimedia Commons 
  ©  
  CC BY 2.0

  Az ebből az időszakból származó ősi feljegyzések szerint 536-ban olyan gyenge volt a napsütés, mint egy Napfogyatkozáskor. Azt mondják, hogy a napsugarak kékes színűek voltak, és annyira gyengék voltak, hogy semmi nem vetett árnyékot a Földön. Feltételezések szerint egy hatalmas vulkánkitörés okozhatta ezt a légköri hatást, mely olyan nagy volt, hogy a világ nagy részét vulkáni porral és hamuval borította be.

  9 Nyáron szokatlanul hideg volt.

  536 legrosszabb év történelem 018
  ©  
  Wendy / Wikimedia Commons 
  ©  
  CC BY-SA 2.0

  A napfény hiánya miatt az európai kontinens nagy részén hatalmas hőmérséklet-csökkenés következett be, melynek köszönhetően a hőmérséklet még nyáron is alig érte el a 2°C-ot. Ez egy rövid jégkorszakot okozott, ami 536-tól 540-ig tartott. Ebben a 4 évben az éves átlaghőmérséklet végig 2°C alatt volt. Egyes tudósok úgy vélik, hogy nem vulkánkitörés, hanem egy hatalmas meteorit becsapódása okozhatta ezt a jégköri jelenséget, azonban nincs bizonyíték akkora kráterre a Földön, ami ekkora természeti változást generálhatott volna.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS

  8 Hosszan tartó fagyok voltak, amik tönkretették a növényeket.

  536 legrosszabb év történelem 017
  ©  
  Kasman / Pixabay 
  ©  
  23291781 / Pixabay

  Michael McCormick nevű középkori történész sok olyan dokumentum létezik, amely alátámasztja az 536-os év szörnyűségeit. Az egyik ilyen egy bizonyos Cassiodorus nevű római államférfi feljegyzése, aki a szántóföldeket sújtó hosszantartó fagyokról számolt be. Elmondása szerint az almák kemények voltak, a szőlő pedig olyan savanyú ízű lett, hogy a korábbi években betakarított készleteket kellett helyette felélni.

  7 Nem volt kenyér az asztalon.

  536 legrosszabb év történelem 016
  ©  
  nihatyetkin / Pixabay 
  ©  
  congerdesign / Pixabay

  Cassiodorus nem túlzott. Tényleg komoly élelmiszerhiány volt a világon, ami arra késztette az emberiséget, hogy a korábbi években felhalmozott élelmiszerkészlethez nyúljon a túlélés érdekében – már ha volt ilyen. Az egyik keltáktól származó történelmi feljegyzés igazolja a római államférfi szavait: ők a haszonnövények elfagyása miatt óriási kenyérhiánnyal küszködtek.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS

  6 Világjárványok jelentek meg a különböző régiókban.

  536 legrosszabb év történelem 015
  © The Physician / UFA Fiction and co-producers

  Az éghajlatváltozás és a rossz termés miatti táplálékhiánynak köszönhetően a lakosság legyengült, és különféle betegségek ütötték fel a fejüket, mint például a Justinian pestis. A pandémia hatására meginduló tömeges migráció pedig csak hozzájárult a járványok terjedéséhez, ami olyan gazdasági összeomlást okozott, ami miatt számos akkori népesség egyszerűen eltűnt a Föld színéről.

  5 Összeomlottak a városok.

  536 legrosszabb év történelem 014
  © La peste / Atípica Films and co.producers

  Egy Prokopiosz nevű bizánci történész épp 536-ban érkezett Dél-Olaszországba. Ekkorra a Nyugat-Római Birodalom már összeomlott, és I. Iusztinianosz bizánci császár vissza akarta kapni ezeket a területeket. De a dolgok nem mentek olyan simán, mint tervezték, mivel Prokopiosz szerint valami furcsa dolog történt ezen a helyen: elsötétült az ég és összeomlottak a városok, az emberek pedig elvesztették a hitüket. A látszólagos „örök tél” miatt I. Iusztinianosz határozatlan időre visszavonta a seregeit.

  A BEJEGYZÉS A HIRDETÉS ALATTI GOMBBAL FOLYTATÓDIK

Mi a reakciód?

Tipp: a felhasználók képet is csatolhatnak a hozzászólásaikhoz!
 • Szia, guest

IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE,

hogy elküldhessük neked a legjobb cikkeinket

*heti egy e-mailt fogunk küldeni

Még több Liked.hu

Továbbiak betöltése Betöltés...Nincs több bejegyzés.