HIRDETÉS BEZÁRÁS
Érdekességek

Miért van az, hogy a kávéfogyasztástól néha álmosabb lesz az ember?

  A legtöbben nem tudjuk elkezdeni a napot reggeli kávé nélkül, ám ennek ellenére egy forró csésze kávé az alvást is nagy mértékben elősegítheti. Nem véletlenül. A koffein egy olyan stimuláns, aminek elvileg ébren kellene tartania, de ha néha úgy érzed, hogy kávézás után csak álmosabb leszel, akkor nyugi, nem veled van a baj.

  HIRDETÉS

  A Liked.hu-nál meglepve tapasztaltuk, hogy a kávétól néha álmosabbá válunk, ezért úgy döntöttünk, hogy kiderítjük, mi is állhat pontosan ennek a hátterében.

  6. A koffein nem zavarja az alvást.

  pexels rachel claire 5864643
  © Rachel Claire

  Ha kávéimádó vagy, van egy jó hírünk számodra: egy késő esti kávé nem befolyásolja az alvásodat. Kutatók egy csoportja arra a következtetésre jutott, hogy ha lefekvés előtt 4 órán belül kávét iszunk, az nem tart ébren éjszaka. Körülbelül egy héten keresztül 785 önkéntest figyeltek meg csuklóérzékelők és alvásnaplók segítségével, az eredmény pedig meglepő volt: a koffein nem zavarta az alvásukat.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS

  5. Lehet, hogy energiával telve ébredsz.

  pexels cottonbro 4045607
  © cottonbro

  Ha egy csésze kávét iszol szunyókálás előtt, az megnövelheti az energiaszinted. Amikor álmosnak érzed magad, a tested adenozint termel  – egy olyan szert, ami elősegíti az alvást. A koffein megakadályozza, hogy az adenozin az agyba jusson, ezért, ha lefekvés előtt kávézol, akkor felfrissülve és energiával telve ébredhetsz.

  4. A kávé fáradtságot okozhat.

  pexels karolina grabowska 6958532
  © Karolina Grabowska

  Érezted már úgy, hogy kávézás után mosdóba kell menned? Ez azért történik, mert a koffein vízhajtóként szolgál. Más szóval, valószínűleg gyakrabban kell majd kimenned tőle a vécére. Amikor a szervezet folyadékot veszít, akkor kiszáradás lép fel, ami fáradtsághoz és álmossághoz vezethet.

  A BEJEGYZÉS A HIRDETÉS ALATTI GOMBBAL FOLYTATÓDIK

A Liked.hu szerkesztője vagyok, már az idők kezdete óta. Szabadidőmben Jedi lovag és Pokémester. Puszilom édesanyámat.

Mi a reakciód?

Tipp: a felhasználók képet is csatolhatnak a hozzászólásaikhoz!
 • Szia, guest

IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE,

hogy elküldhessük neked a legjobb cikkeinket

*heti egy e-mailt fogunk küldeni

Még több Liked.hu

Továbbiak betöltése Betöltés...Nincs több bejegyzés.