Japán esti zuhanyzás

Miért nem reggel, hanem inkább este zuhanyoznak a japán emberek?


A felkelő nap országa a bolygó egyik legkülönlegesebb helye, mely mind a hagyományait, mind az életmódját tekintve jelentősen különbözik a világ többi részétől. A japán emberek keményen dolgoznak, keveset pihennek, és a fürdőzési szokásaik is jelentősen eltérnek a nyugati emberek szokásaitól. Az egyik legfőbb különbség, hogy a japánok naponta egyszer fürdenek, mégpedig este – és nem véletlenül.

HIRDETÉS

A Liked.hu-nál úgy döntöttünk, hogy egy kicsit utánajárunk ennek a szokásnak, amiről mint kiderült, számos oka van és jóval összetettebb, mint ahogy azt gondoltuk.

Munka

Japán esti fürdés

A japánokat sokan a munkamániájukról ismerik, épp ezért nem meglepő, hogy a fárasztó munkanap után vágynak egy kis relaxálásra és feltöltődésre, márpedig mi tud jobban ellazítani egy nehéz nap után, mint egy kellemes fürdőzés? A japánok ezért az esti fürdés kultúráját szinte már művészeti szintre emelték.

Japán fürdés szokás

A japánok ráadásul a pontosság szerelmesei, és a kultúrájukban épp ezért a késés egy nagyon durva sértésnek számít, legyen szó akár egy személyes találkozóról történő elkésésről, akár a munkahelyről történő elkésésről. A reggeli fürdés és szépítkezés tehát gyakorlatilag lehetetlen, mivel mindig időben ott kell lenniük a munkahelyükön.

HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Rituálé

Japán fürdés

Okkal említettük, hogy a japánok művészi szintre emelték az esti fürdőzést, mivel náluk ez egyfajta rituálé. Amíg számunkra ez egy 10-20 perces rutin feladat, a japánok akár egy órán át is képesek áztatni magukat, ráadásul nem is akárhogyan: először lezuhanyoznak, hogy lemossák magukról a koszt és a fáradtságot, majd elmerülnek egy hatalmas kád forróvízben, amit aromás olajokkal vagy zöld teával tesznek még kellemesebbé.

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Megszokás

Esti fürdés japánban

Az esti fürdés évszázados múltra nyúlik vissza. A meleg víz mindig különleges értéket töltött be, pláne régen, amikor még nem mindenkinek állt rendelkezésére. A japánok már régen is nagyon megbecsülték azokat az alkalmakat, amikor meleg vízben tudtak fürdeni, ezért mindenféle természetes kényeztetőszerekkel tették még különlegesebbé ezeket az alkalmakat.

Ez a szokás pedig annyira a hétköznapjaik részévé vált idővel, hogy ma már komplett boltokat találhatunk Japánban, amik csak és kizárólag arra szakosodtak, hogy olyan cikkeket áruljanak, amik élvezetesebbé teszik a fürdést.

HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Fűtés

Japán fürdés este

A japán éghajlat meglehetősen barátságtalan: forró és párás nyarak, hideg és szeles telek. A lakások fűtése sokáig elérhetetlen luxus volt a japán emberek számára, ezért az esti forró fürdő volt a legegyszerűbb és legkényelmesebb módja annak, hogy felmelegítsék magukat, mielőtt lefeküdnek pihenni.

Ezek a tények is jól mutatják tehát, hogy a japán emberek életének minden területét hosszú múltra visszanyúló szokások diktálják és alakítják mind a mai napig – ez az egyediség pedig nagy meglepetést tud okozni a világ többi részén élő emberek számára.

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Másolás
12
3 hozzászólás, 12 pont

Szólj hozzá!

3 comments

Tipp: a bejelentkezett felhasználók képet is csatolhatnak a hozzászólásaikhoz!
 • Szia, guest
 • Egy olyan embert se ismerek aki reggel fürdik. De persze logikus reggel fürdeni, mert a sok ... nemtom szösz vagy mi rádszáll alvás közben és nem mehetsz ilyen igénytelenül munkába. Sokkal jobb este úgy ahogy vagy belefeküdni az ágyadba.
 • 9,014
  Rendszeres látogató: 20x jelentkezett be a Liked.hu-n.
  Kommentkirály: 50 hozzászólást írt a Liked.hu-n.
  Törzsvendég: rendszeresen látogatja a Liked.hu-t.
  Beszélgetésindító: hozzászólásaival érdekes beszélgetéseket generál.
  Társalgó: 10 hozzászólást írt a Liked.hu-n.
  "A reggeli fürdés és szépítkezés tehát gyakorlatilag lehetetlen, mivel mindig időben ott kell lenniük a munkahelyükön." --- ezen a logikai vonal elindulva, akkor úgy mennek dolgozni, ahogy felkeltek?. [email protected]ág a köbön. Minden munkahelyre, ahol nem rugalmas munkaidőben dolgoznak, időben pontosan kell érkezni, nemcsak Japániában.
Mit készítsünk?!
Kép
Fotó vagy GIF.
GIF
GIF képek vagy MP4 formátumú videók.
Videó
Youtube, Vimeo vagy Vine.
Szöveg
Szöveg-orientált bejegyzés, beágyazásokkal, videókkal és képekkel.
Lista
Klasszikus internetes lista, számozással.
Szavazás
Véleménynyilvánítás az előre megadott kérdésekre.
Visszaszámlálás
Ugyanaz, mint a sima lista, csak fordított számozással.
Személyiség teszt
Egy sor kérdés, melyek végül lelepleznek valamit rólunk.
Kvíz
Tudáspróba, melyekre csak jó vagy rossz válasz van.
Nyílt lista
Egy lista, melyet a látogatók szabadon bővíthetnek.
Ranglista
Egy lista, melynek elemeire a látogatók szavazhatnak.

Küldd el egy barátodnak!