Miért nem ihatunk tengervizet?


A filmekből és könyvekből mindenki számára ismerős az a jelenet, amikor a szereplők bajba kerülnek a tengeren vagy az óceánon és a legnagyobb problémájuk, hogy hogyan fognak ivóvízhez jutni. De hisz mindenhol víz van körülöttük! Hol van ebben a logika? Inkább választják a kiszáradás okozta halált? A helyzet az, hogy nagyon is jól mutatják be mindezt.

HIRDETÉS

A miért nem iható a tengervíz kérdésre általában egyetlen fő okkal válaszolnak az emberek, a mai cikkünkben azonban a hozzáértő szakemberek véleménye alapján 5 olyan okot is mondunk, ami miatt a tengervíz nem alternatív megoldás a szomjúságra.

Tengervíz ivás

Az első és legfontosabb ok, amiért nem ihatunk tengervizet, ha szomjasak vagyunk az az, hogy ez a folyadék nem hogy nem tölti fel nedvességgel az emberi testet, hanem éppen ellenkezőleg: kiszáradást okoz. Miért?

Lényegében a tengervíz túl sós. 1 liter tengervízben körülbelül 33-35 gramm só található. Ez nagyon komoly koncentráció. Összehasonlításképpen: egy lecsapott teáskanálban csak 10 gramm só fér el. És ez háromszor több!

HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Egy ilyen összetétel feldolgozásához, és annak a testünkből történő eltávolításához körülbelül 1,5 liter vizeletre lesz szükség. Ez okozza a kiszáradást. Iszunk 1 liter tengervizet, de 1,5 litert fogunk kipisilni. És még szomjasabbak leszünk. Előbb-utóbb a testünk úgy próbálja meg semlegesíteni a bevitt extra sókoncentrátumot, hogy vizet von el más, esetleg létfontosságú szervektől. Ez szintén nem túl szerencsés.

Miért nem iható a tengervíz

Ebből máris következik a második ok, hogy miért nem ihatunk tengervizet, vagyis hogy azok az embereknél, akik úgy döntenek, hogy sós tengervízzel próbálják meg oltani a szomjukat, néhány napon belül meghibásodnak a vesék. Mindenkinek más a tűrőképessége persze, de általában a harmadik napon kezdődik a jelenség.

A vesék a sós víz szűrésével egyre nehezebben birkóznak meg és folyamatosan kudarcot vallanak. Előbb-utóbb feladják a harcot, de ezzel nem ér véget a sós víz okozta veszély: következnek más létfontosságú szervek, melyek egyre nehezebben veszik fel a harcot a sós tengervíz feldolgozásával.

HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Az emberi test erőforrásai finoman szólva sem nevezhetők korlátlannak, és nem is arra tervezték, hogy állandóan a sós tengervizet “szivattyúzza” magából. A tengerészek tudják jól, hogy ez milyen életveszéllyel jár, ezért bármennyire is csábító a csodálatos tengervíz, soha nem innának belőle.

Miért ne igyunk tengervizet

Több oka is van azonban annak, amiért szomjúság esetén nem szabad tengervizet inni. A harmadik a listánkon a tengervíz okozta súlyos mentális rendellenesség veszélye. A vesék ugyanis bár eltávolítják a folyadékot, de a só egyre inkább felhalmozódik a testben.

Ez előbb-utóbb legyőzi az idegrendszert és pszichés problémákat okoz. Kezdetben csak hallucinációkat okoz, később fokozatosan megőrülünk. Egyébként ezért is érdemes elgondolkodni rajta, hogy mennyi sót fogyasztunk a mindennapokban. Láthatjátok, hogy ez nem tréfadolog.

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Miért nem ihatunk a tengervízből

A negyedik ok, amiért nem ihatunk tengervizet, az az, hogy ez a folyadék 3,7% magnéziumot tartalmaz. Ez hashajtóként hat a szervezetre. Aki volt már olyan helyzetben, hogy béltisztítás miatt zacskóból itta a magnézium-szulfátot, az pontosan tudja, hogy milyen hatása van. A tengervizet ivó embernek tehát a korábban említett problémák mellett a hasmenéssel is meg kell küzdenie, ami szintén kiszáradáshoz vezet.

Az ötödik és egyben utolsó ok, amiért nem ihatunk tengervizet, az a környezetszennyezésre vezethető vissza, és arra a tényre, hogy a tengerek vize napjainkban rendkívül szennyezett. Italként fogyasztott hatása persze nem ismert, de nem tudhatjuk, milyen fertőzést engedünk be a testünkbe azzal, ha úgy döntünk, hogy tengervizet iszunk. Ezen egyébként akkor is érdemes elgondolkodni, amikor nyitott szájjal úszkálunk a tengerparton.

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Másolás

Szólj hozzá!

Tipp: a bejelentkezett felhasználók képet is csatolhatnak a hozzászólásaikhoz!
 • Szia, guest
  Mit készítsünk?!
  Kép
  Fotó vagy GIF.
  GIF
  GIF képek vagy MP4 formátumú videók.
  Videó
  Youtube, Vimeo vagy Vine.
  Szöveg
  Szöveg-orientált bejegyzés, beágyazásokkal, videókkal és képekkel.
  Lista
  Klasszikus internetes lista, számozással.
  Szavazás
  Véleménynyilvánítás az előre megadott kérdésekre.
  Visszaszámlálás
  Ugyanaz, mint a sima lista, csak fordított számozással.
  Személyiség teszt
  Egy sor kérdés, melyek végül lelepleznek valamit rólunk.
  Kvíz
  Tudáspróba, melyekre csak jó vagy rossz válasz van.
  Nyílt lista
  Egy lista, melyet a látogatók szabadon bővíthetnek.
  Ranglista
  Egy lista, melynek elemeire a látogatók szavazhatnak.

  Küldd el egy barátodnak!