HIRDETÉS BEZÁRÁS
Érdekességek

Miért kerülhetsz veszélybe, ha a fotóidon békejelet mutatsz?

  A közösségi oldalakra posztolt szórakoztató vagy éppen humoros szelfik ártalmatlannak tűnnek, pedig veszélyesek lehet a biztonságodra nézve. Kiderült, hogy egyes népszerű pózok, mint például a békejel mutatása a kézzel, hozzásegíthetik a csalókat és bűnözőket, hogy megszerezzék a személyes adataidat. Ezeket pedig később bármikor felhasználhatják ellened.

  HIRDETÉS

  A Liked.hu-nál szeretnénk figyelmeztetni az olvasóinkat, hogy legyenek kellően óvatosak, amikor új fotót posztolnak a közösségi oldalakra, ezért ma bemutatjuk, hogy miért veszélyesek bizonyos fényképek, illetve, hogyan tudják azokat felhasználni ellenünk a csalók.

  Az ujjainkról készült képek veszélybe sodorhatnak minket

  Ujjlenyomat veszély

  A Japán Nemzeti Informatikai Intézet (NII) végzett néhány kutatást, melyből kiderült, hogy a nagyfelbontású fényképezőgépek és kamerák ma már olyan jó minőségben képesek megörökíteni az embereket, hogy a csalók az akár 10 méterről készült képeken is képesek beszkennelni a rajtuk lévő emberek ujjlenyomatát. A mai modern világban pedig, amikor már számtalan dolgot az ujjlenyomatunk segítségével vezérelhetünk és azonosíthatunk, az ujjlenyomatunkkal kapcsolatos adatok bármikor felhasználhatóak ellenünk.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS

  Minél jobb a képminőség, annál nagyobb a veszély

  Ujjlenyomat másolás

  Az okostelefonok egyre jobbak, ahogy a bennük lévő kamerák is egyre nagyobb felbontású képeket tudnak készíteni. Ennek persze örülünk, hiszen a gyönyörű nyaralási képek így még gyönyörűbbek tudnak lenni, ám egyúttal a veszély is nagyobb, amikor úgy döntünk hogy képet osztunk meg magunkról az interneten. A kutatók szerint a jó fókuszálás és a megfelelő fényviszonyok már elegendők is ahhoz, hogy a csalók bárki ujjlenyomatát képesek legyenek leolvasni egy nagyfelbontású képről.

  Az ellopott adatainkat felhasználhatják ellenünk

  Ujjlenyomat telefon

  Ha valakinek az adatait ellopják, gyakran feketepiaci weboldalakon keresztül értékesítik őket. Nagy értéke van az ilyen személyes adatoknak, hiszen manapság már számos eszközt és alkalmazást, például még a bankszámlánkkal kapcsolatos alkalmazásokat vagy az online pénztárcánkat is az ujjlenyomatunk segítségével azonosítjuk. Ebből kifolyólag, ha a csalók képesek megszerezni a személyes adatainkat, bármikor felhasználhatják azokat, hogy hozzáférjenek a bankszámlánkhoz, vagy más személyes számláinkhoz.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS

  Nem nehéz lemásolni valakinek az ujjlenyomatát

  Ujjlenyomat lemásolása csalás

  Az ujjlenyomatok fényképeken történő megjelenésének másik nagy veszélye az ujjlenyomatok nyomtatott replikaként történő felhasználása, mellyel primitív eszközök segítségével is megtéveszthetők a különféle biometrikus rendszerek. A Michigan Állami Egyetem kutatói például bebizonyították, hogy semmilyen bonyolult eszközre sincs szükség egy biometrikus rendszer kijátszásához, csak egy éles kép kell az illető ujjáról, majd be kell szkennelni és kinyomtatni annak ujjlenyomatát egy közönséges tintasugaras nyomtató segítségével, és a biztonsági rendszer máris kijátszható ezzel.

  Számos módja van annak, hogy megvédjük magunkat

  Biztonságos fotó

  A Japán Nemzeti Informatikai Intézet egyik kutatója még tovább ment a témában, és kifejlesztett egy átlátszó matricát, mely segít megakadályozni, hogy a hackerek hozzáférhessenek a fényképeinkről a tényleges ujjlenyomatunkhoz.

  Az esetleges visszaélések elkerülésének legjobb módja persze, ha igyekszünk odafigyelni rá, hogy az ujjaink sose látszódjanak fényképezés közben. Ezenkívül bebiztosíthatjuk még magunkat azzal, ha nem ujjlenyomatos hitelesítési formát használunk például a mobiltelefonjaink vagy a fontos alkalmazásainkhoz történő hozzáféréséhez.

  A BEJEGYZÉS A HIRDETÉS ALATTI GOMBBAL FOLYTATÓDIK

Mi a reakciód?

Tipp: a felhasználók képet is csatolhatnak a hozzászólásaikhoz!
 • Szia, guest

IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE,

hogy elküldhessük neked a legjobb cikkeinket

*heti egy e-mailt fogunk küldeni

Még több Liked.hu

Továbbiak betöltése Betöltés...Nincs több bejegyzés.