HIRDETÉS BEZÁRÁS

Miben különböznek a házak az USA-ban és Kanadában a miénktől: 5 kényelmi funkció, amit szívesen átvennék

Én legalábbis meg tudnám szokni ezeket.

  Sokan úgy gondolják, hogy az amerikai élet csupa vidámság: friss, ropogós pirítósra kent vaj, piros kaviárral meghintve. Biztosak benne, hogy amint beteszik a lábukat ebbe az országba, azonnal meggazdagodnak, hiszen tele van pénzzel, és ez a világ üzleti központja.

  HIRDETÉS

  Nos, sajnos el kell keserítselek, ez nem így van!

  Az amerikaiak nagyon érdekes nép, és mindenekelőtt praktikusak. Mi magyarok hajlamosak vagyunk minden pénzünket egy palotába fektetni, néha még akkor is, ha nincs is rá elég. Csak mert megtetszik!

  Amerikai házak 007

  Az USA-ban az átlag amerikaiak számára, akik nem tudták megélni a sokat emlegetett „amerikai álmot”, általában nem a szépség, hanem a praktikum, a funkcionalitás és a ház ára (beleértve az adózást) a legfontosabbak.

  Pontosan ezért azonban az átlag amerikaiak házaiban gyakran találkozhatunk olyan „extrákkal”, amelyeket szívesen átvennénk és bevezetnénk nálunk is.

  1. Üvegajtó a bejáratnál, folyosók és előszoba nélkül.

  Belépve egy hatalmas hallba érünk, amely a nappaliba vezet. Az előszoba szerepét gyakran a bejárat előtti terasz tölti be. Néha van egy kis sarok az esernyők tárolására.

  Ez részben annak köszönhető, hogy az amerikaiak utcai cipőben járnak a házban. Legyünk őszinték, ez Magyarországon nem működhetne, már csak azért sem, mert bárki, aki utcai cipőben bemenne a tökéletesen tisztára suvickolt szőnyegre, azt azonnal agyonütné a háziasszony.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  Amerikai házak 006

  Az előny másban rejlik – a tervezésben. Ez a tervezés már csak azért is praktikus, mert a tolvajok nem tudnak észrevétlenül bemenni a házba és kifosztani az előszobát, ellopva például a kocsikulcsot, amit a gazdi gondosan a bejárati ajtónál lévő kulcstartóra akasztott.

  A magyarok 90%-a legalábbis pontosan így csinálja. Egy ismerősöm télen, -20 fokban, késő este pizsamában és papucsban rohant ki az új Suzuki-ja után. Mit mondjak, az apósomat és az anyósomat is kirabolták így körülbelül 10 évvel ezelőtt – amíg az étkezőben vacsoráztak.

  A folyosók hiánya egyúttal jelentősen megnöveli a lakóteret, még egy kis ház is sokkal nagyobbnak tűnik így.

  2. Két terasz: bejárati és hátsó

  A legtöbb amerikai házban, különösen a melegebb éghajlatú területeken, két terasz található. Az első a vendég- vagy bejárati terasz. Ez egy kis veranda, ahol gyakran székeket, kanapét vagy beépített hintaágyat helyeznek el. Számos nyugdíjas szeret a ház bejárata előtt ülni és figyelni az utca forgatagát, üdvözölni a szomszédokat stb., azaz ellátni a tipikus „házfelügyelő nagymama” szerepét.

  Amerikai házak 005

  Egy kis különbséggel: ha kiderül, hogy a szomszéd Gizi fia drogos, vagy a lányához folyamatosan járnak a fiúk, arról nem fog tudni az egész környék, és nem értesítik rögtön a rendőrséget.

  De ne térjünk el a témától! A bejárati veranda nagyon kicsi. Viszont a hátsó udvaron hatalmas. Gyakran a telek felét is elfoglalja. Itt találhatóak fotelek, grillsütő, sőt akár medence is, azaz az átlag- és alacsonyabb osztály tipikus amerikai örömei.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS

  3. Pince – ami szinte minden amerikai házban megtalálható, de érdekes módon nálunk nem

  Amerikai házak 004
  Tipikus amerikai pince.

  Ez egy masszív, vastag vasbetonból öntött pince. Gyakorlatilag egy teljes értékű lakótér – gyakran alakítanak ki itt műhelyeket, lakószobákat a gyerekeknek (az amerikai gyerekek gyakran a pincében játszanak, mivel nem játszhatnak felügyelet nélkül az utcán – ez óriási bírságot von maga után). A kemény amerikai pasik gyakran alakítanak ki itt hobbiszobákat, például sörözésre és legózásra. Itt találhatóak a mosógépek és szárítógépek – mivel a vázszerkezetben a ház gyakran ugrál a mosógéppel szinkronban. Sokan a pincéket még jobban felújítják, mint a felső teljes értékű emeleteket.

  És egyébként a pincének köszönhetően az amerikai házak kevésbé hajlamosak a korhadásra, a nedvességre és a penészedésre – nem tud honnan keletkezni, mert alul meleg van és szárazság.

  4. Beépített tárolók, szekrények, gardróbok, gépek

  Amerikai házak 003

  Amerikában ritkán találkozni a nálunk népszerű, falhoz tolt szekrényekkel. Az amerikai és kanadai házakban helyette gardróbszobákat használnak, ami legalább olyan fontos alapfelszereltség számukra, mint a konyha melletti spájz. Minden ilyen helyiséget már a ház építésekor, szándékosan a hálószoba környékén elhelyezve terveznek. Gyakran egy extra helyiség is nyílik belőle, a különféle holmik tárolására.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  Amerikai házak 002

  Van egy elvük, amit mindig betartanak: külön az emberek, külön a holmik. Én is laktam már ilyen házban, és elmondhatom, hogy hihetetlenül kényelmes! Igaz, a szomszédaim például nem értékelték, és ők vendég WC-t alakítottak ki belőle, de hát az ő dolguk. Cserébe minden holmijukat a garázsban, a padláson vagy a pincében tárolták..

  5. Két oldalról nyíló fürdőszobák és mosdók – ez akkor van, amikor a hálószobából is be lehet jutni a WC-vel összekötött fürdőszobába.

  Amerikai házak 001

  Vannak, akiket ez őrjítően idegesít. Egy jó ismerősöm kb. 7 évig nem tudott hozzászokni:

  • Mindig attól félsz, hogy kinyílik az egyik vagy a másik ajtó, és te ott állsz anyaszült meztelenül.

  De miután megszokta, rájött az előnyére: reggel felkelsz, elmész a WC-re, elmúlik a nyomás, utána be állsz a zuhany alá, felöltözöl, elmész a konyhába, nassolsz egy kicsit, és tovább – a garázsba. Minden logikus. Tehát ha a család nem nagy, az átjárható fürdőszoba és WC ideális a gyors öltözködéshez és a nyugodt munkába induláshoz.

  Mit gondoltok, ebből a listából mi lenne hasznos számunkra?

  A BEJEGYZÉS A HIRDETÉS ALATTI GOMBBAL FOLYTATÓDIK

Mi a reakciód?

Tipp: a felhasználók képet is csatolhatnak a hozzászólásaikhoz!
 • Szia, guest

IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE,

hogy elküldhessük neked a legjobb cikkeinket

*heti egy e-mailt fogunk küldeni

Még több Liked.hu

Továbbiak betöltése Betöltés...Nincs több bejegyzés.