HIRDETÉS
Érdekességek

Ez a 12 titokzatos víz alatti felfedezés egy teljesen új világot tár fel

  Az óceánok bolygónk felszínének mintegy 70%-át fedik le, ám ennek ellenére csak alig 5%-át fedezték fel. A tenger fenekén egy egészen más világgal találkozhatunk, tele titkokkal, rejtélyekkel, melyek csak arra várnak, hogy felfedezzék őket.

  HIRDETÉS

  A Liked.hu-nál ma 12 ilyen csodálatos dolgot gyűjtöttünk össze nektek a tenger fenekéről, melyek ízelítőt adnak belőle, hogy milyen hihetetlen világ rejlik a víz alatt.

  1. 12 Nagy Kék Lyuk, Belize.

   Nagy kek lyuk

   A Nagy Kék Lyuk egy egyedülálló természeti jelenség, mely voltaképpen egy korallzátonyokkal körülvett víz alatti víznyelő. Ez a világ egyik legnagyobb ilyen formációja, melynek mélysége 120 méter, összterülete pedig körülbelül 10 focipályával egyenlő.

   A Belize-től körülbelül 100 kilométerre keletre található víznyelő eredete egészen a jégkorszakig nyúlik vissza, becslések szerint pedig nagyjából 65 millió éves. Ezt a csodálatos természeti jelenséget maga Jacques-Yves Cousteau fedezte fel 1971-ben.

  2. 11 A tektonikus lemezek mozgása.

   9dd6bf5695b4a619fbc37e840a

   Az elmúlt években az észak-amerikai és eurázsiai tektonikus lemezek mozgása miatt a köztük lévő távolság jelentősen megnőtt. Ez a látványos jelenség mind a szárazföldön, mind a víz fenekén megfigyelhető - a búvárok előszeretettel fotózzák. A lemezek mozgási sebessége körülbelül 2,5 centiméter évente.

   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
  3. 10 Héraklion elveszett városa, Egyiptom.

   43b5115962a3f32d7bb22ca6d1

   Héraklion ősi városának romjait 2000-ben fedezte fel a francia régész, Franck Goddio, aki az egyiptomi partoktól 6,5 kilométerre, 50 méter mélyen bukkant rá. A tudósok napjainkban is felbecsülhetetlen értékű régészeti leleteket kutatnak itt és hoznak felszínre.

  4. 9 Jonaguni, japán víz alatti piramisai.

   e6abd25953957a97e82c46e297

   A Jonaguni víz alatti piramisok talán az egyik legtitokzatosabb helynek számítanak Japánban. 1987-ben fedezték fel őket a Jonaguni-sziget partja közelében egy merülés során. Szakértők szerint ezek a piramisok körülbelül 10 ezer évvel ezelőtt épülhettek.

   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
  5. 8 Víz alatti folyó a Fekete-tenger alján.

   257d3650de9ae232677ef2737a

   Brit tudósok egy hihetetlen víz alatti folyóra bukkantak a Fekete-tenger fenekén. Ha ez a folyó a Föld felszínén lenne, akkora hatodik legnagyobb lenne a világon. Körülbelül 1 kilométer széles, mélysége egyes részeken pedig a 35 métert is eléri, sőt még vízesések és örvények is találhatók rajta.

  6. 7 Az elsüllyedt város, Shi Cheng, Kína.

   15f99057e9ac6cdc7357131f3f

   Valamikor a kínai Csöcsiang tartományban volt egy titokzatos város, amit Shi Cheng-nek hívtak, majd egy nap rejtélyes módon eltűnt. Mint később kiderült, az egész völgyet egy erőmű építése miatt árasztották el, a kormány pedig ezért 290 ezer embert kényszerített az otthona elhagyására. Nem messze a várostó egy gátat építettek, ezért Shi Cheng teljes egészében egy tó fenekére került. 50 év elteltével a víz alatti város nagyjából úgy néz ki, mintha teljesen megállt volna az idő.

  A BEJEGYZÉS A HIRDETÉS ALATTI GOMBBAL FOLYTATÓDIK

Mi a reakciód?

One comment -

Tipp: a felhasználók képet is csatolhatnak a hozzászólásaikhoz!
 • Szia, guest
 • 3.) Titanic. Úgy tudom, ma már megmagyarázott dolog. Régen az acélt jellemzően piritből (FeS, kén-szulfid) állították elő, és az anyagismeret hiánya/és a kor szabványai miatt sokkal magasabb kéntartalmú (és ezáltal törékenyebb) acélok készültek. Így amikor a hajó az oldalával végigcsúszott a jéghegy mentén, az nem csupán behorpasztotta (ahogy a mai rugalmas acélok esetében történt volna), hanem betörte a hajó oldalsó acéllemezeit. Ezt a magyarázatot a roncs megigyelésére és a felhozott minták anyagvizsgálatára alapozzák.

IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE,

hogy elküldhessük neked a legjobb cikkeinket

*heti egy e-mailt fogunk küldeni

Még több Liked.hu

Továbbiak betöltése Betöltés...Nincs több bejegyzés.