HIRDETÉS

7 étel, amit sosem szabad mikrohullámú sütőben melegítened


Bár a mikrohullámú sütőt először teljesen véletlenül találták fel a 40-es években, ma már minden háztartás egyik legfőbb konyhai eszköze. Hiába azonban az általa nyújtott kényelem és a modern technika, egyszerűen vannak olyan ételek, amiknek kerülni kell a mikrohullámú sütőben történő melegítését.

HIRDETÉS

A Liked.hu-nál szeretnénk, ha mindenki kényelmesen és biztonságban érezné magát a konyhában, ezért összegyűjtöttük azokat a leggyakoribb ételeket, amiknek érdemes kerülni a mikróban történő melegítését.

 1. 1 Főtt tojás

  2af0d8527ebfe47879d5338acb

  Amikor főtt tojást melegítünk a mikróban a vízmolekulákból gőz képződik, melynek köszönhetően felgyülemlik a benne lévő nyomás. Mivel a tojás nem bírja a végtelenségig tartani ezt a nyomást, ezért előbb-utóbb forró robbanáshoz vezethet. Ez a mikróban történve is sok kellemetlenséget tud okozni, de még rosszabb, ha melegítés után következik be, például akkor, amikor épp ráharap az ember.

 2. 2 Sárgarépa

  Repa mikro

  Bár a sárgarépa főzhető és melegíthető is a mikróban, a nyers sárgarépák, különösen azok, amiken még rajta van a héj, potenciális veszélyt jelenthet. Ha a sárgarépát nem mossák meg rendesen, a rajta lévő szennyeződésben olyan talajból származó ásványi anyagok maradhatnak, amik szikrákat okozhatnak. Az ilyen szikrák súlyos károkat okozhatnak a készülékben.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
 3. 3 Feldolgozott hús

  f1f2d95107aaad160c743398ba

  Először is fontos leszögezni, hogy a feldolgozott húsok nem a legtáplálóbb ételek, mivel nagy mennyiségű sót, adalék- és vegyianyagot, illetve tartósítószert tartalmaznak. Amikor mikrohullámú sugarakkal melegítünk egy ilyen ételt, a koleszterinszint emelkedhet, ami szívproblémákhoz vezethet. Továbbá hasonló okból, mint a tojások, nagyon robbanásveszélyesek is a mikróban melegítve. A sonkák és kolbászok melegítésének legbiztonságosabb módja ezért a grill vagy a tűzhely.

 4. 4 Víz

  0ce2e153d3962ede2b531764e8

  A víz mikrohullámú sütőben történő melegítése nagyon kellemesnek tűnhet. Ennek ellenére tanulmányok azt mutatják, hogy sok égési sérülés vezethető vissza a víz mikróban történő melegítéséhez, különösen olyan esetekben, amikor gyermekek kezelik azt. A mikrohullámú sütőben lévő elektromágneses hullámok miatt a víz túlmelegedhet, instabillá téve ezzel a vízmolekulákat, ami intenzív forráshoz, sőt akár robbanáshoz is vezethet.

 5. 5 Chili paprika

  6b7e825c5985f30ddd1dcaa22b

  A chili paprikák, különösen az igazán csípős paprikák, magas szintű kapszaicint tartalmaznak, ami meglehetősen tűzveszélyes. Amikor a kapszaicint mikrohullámú sütőben melegítik, előbb füstölni kezd, majd akár ki is gyulladhat! A chili paprikák által mikróban okozott tűz vagy füst bőr irritációt és égető érzést okozhat.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
 6. 6 Csirke

  759f5650dd901846e26bcd3d4b

  A csirkehús gyakori bűnös a szalmonella terjesztésében, különösen akkor, ha nem megfelelően van megsütve. Ha úgy döntünk, hogy a nyers csirkét mikrohullámú sütőben készítjük el, az egyenletesen átsülés esélye alacsony, ami potenciális veszélyt jelent a baktériumokkal történő szennyeződésre. Ugyanez mondható el a többi húsról is, ezért a legjobb, ha az ilyen húsokat közvetlen lángon, például egy serpenyőben, grillen vagy a sütőben készítjük.

 7. 7 Paradicsom és paradicsomszósz

  5af69f5ff991391c76bcda8695

  A főtt tojáshoz hasonlóan a paradicsom is robbanásszerű meglepetést okozhat, ha túl sok időt tölt a mikróban. A friss paradicsom és a tészta szószok folyadéktartalma miatt nyomás gyülemlik össze bennük, ez pedig előbb heves buborékokat és robbanásokat okozhat, szép pirosra dekorálva ezzel a mikrónk belsejét.

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Másolás
11
2 hozzászólás, 11 pont

SZÓLJ HOZZÁ!

Mit készítsünk?!
Kép
Fotó vagy GIF.
GIF
GIF képek vagy MP4 formátumú videók.
Videó
Youtube, Vimeo vagy Vine.
Szöveg
Szöveg-orientált bejegyzés, beágyazásokkal, videókkal és képekkel.
Lista
Klasszikus internetes lista, számozással.
Szavazás
Véleménynyilvánítás az előre megadott kérdésekre.
Visszaszámlálás
Ugyanaz, mint a sima lista, csak fordított számozással.
Személyiség teszt
Egy sor kérdés, melyek végül lelepleznek valamit rólunk.
Kvíz
Tudáspróba, melyekre csak jó vagy rossz válasz van.
Nyílt lista
Egy lista, melyet a látogatók szabadon bővíthetnek.
Ranglista
Egy lista, melynek elemeire a látogatók szavazhatnak.

Küldd el egy barátodnak!