HIRDETÉS BEZÁRÁS

20+ izgalmas tény Kleopátráról, amit nem tanítottak meg nekünk az iskolában

Szólj hozzá

  Kleopátra királynő az ókori világ talán leghíresebb női személyisége volt. Mindenki ismeri a nevét, ahogy a szépséges és a Caesarhoz, illetve Marcus Antonius-hoz fűződő románca is legendás volt. De vajon hányan tudják, hogyan is élt valójában a híres uralkodónő?

  HIRDETÉS

  A Liked.hu-nál most kicsit utánajártunk Kleopátra izgalmas életének, hogy összegyűjtsünk néhány olyan tényt vele kapcsolatban, amik még a történelemben jártas embereknek is képesek meglepetést okozni.

  Nem volt egy különleges szépség, de megőrjítette a férfiakat.

  Kleopátra film vs valóság

  A Ptolemaida-dinasztia 275 évig uralkodott Egyiptomban. Kleopátra ennek a dinasztiának az utolsó királynője volt. Valódi neve VII. Kleopátra, vagyis ő volt a hetedik ilyen nevű nő az egyiptomi fáraók családjában.

  Plutarkhosz feljegyzései alapján arra következtethetünk, hogy a Kleopátra nem volt olyan különleges szépség, mint azt sokszor a mozifilmek sugallják, az emberek azonban csodálták a beszédeit, a viselkedését és a bársonyos hangját. Aurelius Victor, római történetíró feljegyzései szerint ezzel szemben Kleopátra annyira vonzó volt, hogy sok férfi „az életét is képes lett volna odaadni csak azért, hogy egyetlen éjszakát vele tölthessen.”

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS

  Kleopátra érme

  Kleopátra szobrainak, valamint az őt ábrázoló régi érmék tanulmányozása közben azonban a tudósok arra a következtetésre jutottak, hogy valószínűleg egy nagy orrú, szűk ajkú és széles állú hölgy volt. Magassága 152 cm lehetett, testfelépítése pedig napjainkban „kövérnek” számítanak.

  Kleopátra szépségápolási titkai továbbra is legendásak.

  Kleopátra film

  Kleopátra képével a mai napig sok helyen találkozhatunk. Manapság a marketingesek ugyanis előszeretettel teszik a képét különböző kozmetikai termékekre, azt sugallva ezzel, hogy maga Kleopátra is használta volna az adott terméket. Legnépszerűbb szépségápolási trükkjei a következők voltak:

  • Meleg tejet és mézet adtak a vízhez, amiben fürdött. Ettől a bőre hihetetlenül puha lett.
  • A Kleopátra szemei körül látható híres fekete festékek nem díszek, hanem gyógyszerek voltak. Ezek segítettek az uralkodónőnek megbirkózni azokkal a szemfertőzésekkel, amik nagyon gyakoriak voltak akkoriban.
  • A királynő tudta, hogy a méz antibakteriális hatással bír, ezért krémként használta az arcán.
  • A Kleopátra stílusú sminkek elkészítésekor napjainkban az emberek arany színű vagy fekete sminkeket használnak, a királynő azonban mindig híresen élénkpirosra festette az ajkait és az arcát.
  • Naponta többször almaecettel öblítette át az arcát.
  • Ahhoz, hogy a bőre lágy és tiszta maradjon, Kleopátra rózsavízzel dörzsölte át az arcát. Meglepő módon ez az összetevő mind a mai napig megtalálható a legtöbb tonikban és sminklemosóban.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS

  Kleopátra élete

  • Kleopátra volt az első, aki természetes körömlakként használta a henna növényt. Ez gyönyörű, vörösesbarna színt adott a körmeinek.
  • A szőrtelenítéshez egy speciális keveréket használt.
  • Ha valaha kifogysz a szemceruzából, csak piríts meg néhány mandulát. Az egyiptomi királynő ezzel, illetve égetett dióval sötétítette a szemöldökét.
  • Kleopátrának volt egy titkos receptje, hogy megszabaduljon a nem kívánt leégéstől: egy pohár zöld szőlőt kevert össze egy evőkanál mézzel, majd felvitte a bőrére. A keverék megnyugtatta a bőrt, és enyhítette a nap okozta leégést.

  Legfőbb erénye az intelligenciája volt.

  Kleopátra mozi

  A királynőt joggal tekintették korának egyik legműveltebb nőjének. Irodalmi, művészeti, politikai és filozófiai ismeretei sokszor meghökkentették a beszélgetőpartnereit. Tökéletesen játszott lanton és hárfán, emellett gyönyörűen énekelt és táncolt. Kleopátra legalább hét nyelven tudott, ezért ritkán volt szüksége fordítók segítségére, amikor személyesen találkozott a külföldi uralkodókkal.

  Miután az emberek fellázadtak, a királynőnek el kellett hagynia Alexandriát. Ekkor Caesar segítségéhez fordult, hogy segítsen neki elnyomni a felkelést, ám ehhez előbb valahogy be kellett őt csempészni a palotába. Ehhez a királynőt zsákba csomagolták, és úgy tettek, mintha egy halász zsákmányát szállítanák. Ravaszságával Kleopátra elérte, hogy a római császár azonnal beleszeressen.

  Caesar később bármire kész volt az egyiptomi uralkodó kedvéért. Vénusz római templomában pedig a császár parancsára még egy Kleopátra szobrot is állítottak, és isteni kitüntetést adtak neki.

  A BEJEGYZÉS A HIRDETÉS ALATTI GOMBBAL FOLYTATÓDIK

Mi a reakciód?

Tipp: a felhasználók képet is csatolhatnak a hozzászólásaikhoz!
 • Szia, guest
 • Na, az ő életéből lehetne egy jó filmet csinálni . De történelmileg hiteleset . Nem úgy mint az eddigiek ...

IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE,

hogy elküldhessük neked a legjobb cikkeinket

*heti egy e-mailt fogunk küldeni

Még több Liked.hu

Továbbiak betöltése Betöltés...Nincs több bejegyzés.