18 tény, aminek az ismerete egy nap segíthet megmenteni valakinek az életét

  Az emberek állandóan szembesülnek nehéz helyzetekkel, néha anélkül, hogy egyáltalán tudnának erről. Kevesen tudják például, hogy a déli országokban a medencék mellett található hidegvizes zuhanyzók nemcsak higiéniai célokat szolgálnak, vagy azt, hogy a fényképeken állandóan megjelenő „vörösszem” jelenség akár súlyos betegségre is utalhat.

  HIRDETÉS

  A Liked.hu-nál örömmel osztjuk meg veletek a nemrég tanult tudásunkat, amely hasznos lehet a kritikus helyzetekben és a mindennapi életben egyaránt.

  Metróba esett személy megmentése

  • A metrószerelvények a sínek mellett futó harmadik sínről kapják az áramot, melynek a közvetlen közelében tartózkodni életveszélyes. Ha valaki a sínek közé esik és megpróbál visszamászni a peronra, bármennyire is etikátlannak tűnik, a saját érdekünkben véletlenül sem szabad kezet nyújtani neki, ha ugyanis véletlenül hozzáér ehhez a harmadik sínhez, akkor a halálos áramütés ugyanúgy minket is eltalál. A legjobb, amit ilyenkor tehetünk, ha elkezdünk a szerelvény menetirányával ellentétes irányba futni, hogy az alagút elején állva integethessünk a mozdonyvezetőnek, és ezáltal mielőbb meg tudja állítani a szerelvényt.
  • Ha nem tudsz úszni és beleesel a vízbe, ne próbálj meg elkezdeni úszni. A legfontosabb ilyenkor a szabályos légzés és a vízfelszínen maradás. Ehhez annyit kell tenned, hogy a hátadra kell feküdnöd és a fejedet kissé hátra döntve, el kell lazítanod mindened.
  • Abban az esetben, ha hideg vízbe esel (15°C alatti víz), az első percben szintén le kell győzni az úszás iránti késztetést. A hidegvíz ugyanis összehúzza az ereket, amitől a szív gyorsabban dolgozik és megnehezíti a légzést, ezáltal növelve a belégzett víz kockázatát. A pánikba esett partra úszás ilyen helyzetben fulladáshoz is vezethet. Ezt hidegsokknak nevezik. Ha ilyen helyzetbe kerülsz, az első lépés az, hogy megnyugodj, és adj egy kis időt a testednek, amíg megszokja az új környezetet. Ehhez szintén alkalmazhatjuk a korábban említett vízre fekvős taktikát. Általában 1 perc elegendő hozzá, hogy a test megszokja a hidegvizet, ezután el lehet kezdeni az úszást.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS

  Vöröses szem a fotókon

  • Ha fényképezés közben használtál már vakut, akkor valószínűleg te is megfigyelted már, hogy a képeken gyakran úgynevezett vörösszem-effektus jelenik meg. Ez abszolút normális: ha a szemek közvetlenül a lencsébe néznek. Néha a jelenség más színű is lehet: sárga, fehér, sőt még akár fekete is. Ha azonban ez minden fényképen megjelenik, az akár súlyos látási problémára is utalhat, ezért érdemes szemészhez fordulni vele. Ez a felnőttekre és gyermekekre egyaránt vonatkozik.
  • Az autóban érdemes egy speciális mentőkalapácsot tartani, amiben penge is található. Vészhelyzet esetén gyorsan be lehet törni vele az ablakot és levágni magunkról a biztonsági övet, ha más módon nem tudjuk kicsatolni.
  • Ha a medencében bizsergő érzést érzel az izmaidban, vagy úgy érzed, hogy nehézkes a mozgás, akkor azonnal hagyd el a medencét. Ez ugyanis annak a jele, hogy a víz feszültség alatt van. Ezt okozhatja például valamilyen hozzá kapcsolódó elektromos berendezés meghibásodása, ezért fontos, hogy azonnal hagyd el a medencét, és szólíts fel erre másokat is. Ebben az esetben is igaz, hogy véletlenül sem szabad segédkezet nyújtani a vízben lévő embereknek, ilyen esetben ugyanis az áramütés a medence partján álló embereket is veszélyezteti.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS

  Repülőgép törzse

  • Azt hihetnénk, hogy a repülőgépeken nincsenek biztonságos és kevésbé biztonságos ülések, de ha megnézzük a statisztikákat, kiderül, hogy azok, akik a gép hátuljában foglalnak helyet, nagyobb eséllyel élnek túl egy balesetet. Legnagyobb veszélyben a kabin közepén lévő utasok vannak, ám egy esetleges kényszerleszállás esetén, a vészkijáratok közelében ülve ezek az emberek tudják leghamarabb elhagyni a gépet, szóval elképzelhető olyan forgatókönyv is, amikor épp, hogy ők vannak a legnagyobb biztonságban.
  • A filmekben, amikor valaki elveszíti az eszméletét, a többi szereplő elkezdi pofozni vagy rázni, amitől az illető felébred. A valóságban azonban ez nem működik. Nem lehet felkelteni egy eszméletlen embert sem pofozással, sem rázással, sőt még azzal sem, ha rúgdossuk. Sokkal célravezetőbb, ha ehelyett inkább megpróbáljuk felemelni az illető lábait, ettől ugyanis a vér a fejéhez folyik és nagyobb eséllyel tér magához. Ha egy elájult ember nem tér magához egy percen belül, akkor azonnal mentőt kell hívni.

  A bejegyzés a hirdetés alatti gombbal folytatódik

Másolás
15
1 hozzászólás, 15 pont

Szólj hozzá!

One comment -

Tipp: a bejelentkezett felhasználók képet is csatolhatnak a hozzászólásaikhoz!
 • Szia, guest
 • 1,650
  Törzsvendég: rendszeresen látogatja a Liked.hu-t.
  Beszélgetésindító: hozzászólásaival érdekes beszélgetéseket generál.
  Társalgó: 10 hozzászólást írt a Liked.hu-n.
  Rendszeres látogató: 5x jelentkezett be a Liked.hu-n.
  Botor dolog a statisztikát hozzáértés nélkül elemezni...Nincs legbiztonságosabb hely egy repülőn. Szerencsétlenség függő, hogy melyik lesz a legjobb hely.
Mit készítsünk?!
Kép
Fotó vagy GIF.
GIF
GIF képek vagy MP4 formátumú videók.
Videó
Youtube, Vimeo vagy Vine.
Szöveg
Szöveg-orientált bejegyzés, beágyazásokkal, videókkal és képekkel.
Lista
Klasszikus internetes lista, számozással.
Szavazás
Véleménynyilvánítás az előre megadott kérdésekre.
Visszaszámlálás
Ugyanaz, mint a sima lista, csak fordított számozással.
Személyiség teszt
Egy sor kérdés, melyek végül lelepleznek valamit rólunk.
Kvíz
Tudáspróba, melyekre csak jó vagy rossz válasz van.
Nyílt lista
Egy lista, melyet a látogatók szabadon bővíthetnek.
Ranglista
Egy lista, melynek elemeire a látogatók szavazhatnak.

Küldd el egy barátodnak!