HIRDETÉS

14 furcsa tárgy a múltból, aminek a látványától is a hideg futkos a hátunkon

A világ legtehetségesebb régészei éjt-nappallá téve azon dolgoznak, hogy újabb és újabb érdekességeket sikerüljön felderíteniük az emberiség múltjával kapcsolatban. Megesik persze, hogy ezek a felfedezések nem épp olyan szívderítőek, mint várnánk – de hát nincs mit tenni, ettől még ugyanúgy a múltunk részét képezik. Épp úgy, mint a most következő érdekes leletek és emlékek, melyeknek a puszta látványuk is meglehetősen sokkoló.


 1. 1 Kenyér az ősi Pompeiiből.


  Ezt a megkövült kenyeret régészek találták az ókori római város, Pompeii romjai közt. A kenyeret a Pompeiiben található 33 pékség egyikében készítették, közel 2000 évvel ezelőtt – i. sz. 79-ben, azon a napon, amikor a város elpusztult.

 2. 2 Japán terhes baba - XIX. század


  Ez a baba nem a Terhes Barbie-babához hasonló játékszer, ezt valójában a 19. századi szülésznők használták, hogy gyakorolják vele a gyermekek születését.

 3. 3 A női szív térképe - XIX. század


  A világ talán legromantikusabb térképét Daniel Wright Kellogg litográfus találta fel és rajzolta meg. Ahogy a térképen is látszik, Kellogg-nak sajátos véleménye volt a nőkről, melyet nem is rejtett véka alá és a térképének elrendezését is ez befolyásolta legfőképp: a térkép középpontjában a szeretet volt, alatta az egoizmus és az önzőség, felette pedig a ruhák és a ruhák iránti szeretet.

 4. 4 Az Arthur’s Seat barlangban talált koporsók.


  A képen látható koporsókat a skóciai Arthur’s Seat dombon találták, 1836-ban. A 17 aprócska koporsóban fából készült babákat helyeztek el, melyeket férfi ruhákba öltöztettek – máig ismeretlen okokból. A szakértők szerint 2 lehetséges magyarázat van a furcsa koporsókra: vagy voodoo szertartások kellékeiként használták őket, vagy pedig a koporsók a sorozatgyilkosság egyfajta ellentéteként hozták létre, talán figyelemfelhívó célzattal. Egy biztos, a koporsókat 1812 és 1820 között készítették, de hogy ki és miért azt máig sem sikerült megfejteni.

 5. 5 A ,,rejtett anya".


  A fotográfia megjelenése után az 1920-as évekig az Egyesült Királyságban létezett egy műfaj, amit „rejtett anya fényképezésnek” neveztek. Ennek lényege az volt, hogy a gyermekeket egy speciális lepelre rakva fotózták, melyben az édesanyjuk vagy a dadusuk elbújt és tulajdonképpen ők tartották egy helyben a gyermeket, magukat székeknek álcázva, amíg a hosszú exponálás során a fényképészeknek sikerült elkészíteniük a képet.

 6. 6 Mechanikus pióca.


  Ez az eszköz egyáltalán nem egy középkori kínzóeszköz, mint ahogyan első pillantásra tűnhet. 1840-ben találták fel, az akkoriban igen népszerű élő piócás kezelések visszaszorítása érdekében. A mechanikus pióca forgó pengék segítségével vágta fel a bőrfelszínt, majd a használata során belsejében keletkezett vákuum segítségével szívta át a vért a szintén belsejében kialakított henger alakú tartályokba.

 7. 7 Tipu tigris - XVIII. század


  Ez a játék tulajdonképpen egy brit katonát kínzó tigris, ami majdnem életnagyságú, az oldalán lévő kart tekerve pedig a brit katonának sikolyát és a tigris morgását idéző hangokat bocsájt ki magából. A játékot az indiai uralkodó, Tipu szultán számára készítették, aki utálta a briteket.

HIRDETÉS
HIRDETÉS

SZÓLJ HOZZÁ!

Mit készítsünk?!
Kép
Fotó vagy GIF.
GIF
GIF képek vagy MP4 formátumú videók.
Videó
Youtube, Vimeo vagy Vine.
Szöveg
Szöveg-orientált bejegyzés, beágyazásokkal, videókkal és képekkel.
Lista
Klasszikus internetes lista, számozással.
Szavazás
Véleménynyilvánítás az előre megadott kérdésekre.
Visszaszámlálás
Ugyanaz, mint a sima lista, csak fordított számozással.
Személyiség teszt
Egy sor kérdés, melyek végül lelepleznek valamit rólunk.
Kvíz
Tudáspróba, melyekre csak jó vagy rossz válasz van.
Nyílt lista
Egy lista, melyet a látogatók szabadon bővíthetnek.
Ranglista
Egy lista, melynek elemeire a látogatók szavazhatnak.

Küldd el egy barátodnak!