HIRDETÉS
Érdekességek

10 szokatlan, de valódi bankjegy és pénzérme, amik bizonyítják, hogy a pénz is lehet meglepő

  Mindannyiunk fejében van egy kép arról, hogyan is néznek ki a bankjegyek, mit a funkcióik, és milyen komoly állami szintű felügyelet mellett állítják össze és gyártják le ezeket a fizetőeszközöket. Ez egy olyan gazdasági terület, ahol helye nincs a humornak és amit mindig szigorú szabályok öveznek. Furcsa módon azonban, a világ különböző országaiban egészen meglepő bankjegyekkel és pénzérmékkel is találkozhattak az emberek.

  HIRDETÉS

  A Liked.hu-nál most 10 szokatlan fizetőeszközt gyűjtöttünk össze a nagyvilágból és a történelemből, melyek teljesen eltérnek attól, amit megszokhattunk.

  1. 1 50 pfenning Németországból, 1921-ből.


   Ez egy, az első világháború utáni Németországban kibocsátott bankjegy.

  2. 2 A Palau Köztársaság egy dollárosa, 2008-ból.


   Az érme belsejében egy kis fiola található, ami szent vízzel van feltöltve. Ezzel az érméből összesen 25 ezer darabot készítettek.

   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
  3. 3 Antarktiszi egy dolláros.


   Nem hivatalos pénznem. Ezeket a bankjegyeket 1996 és 2001 között bocsátották ki.

  4. 4 Fa egydolláros.


   Ezeket az 1930-as évek nagy gazdasági válsága idején készítették az Egyesült Államokban, Washingtonban.

  5. 5 Zimbabwei száz billió dolláros.


   A hiperinflációnak a tipikus esete. És ez még nem is rekord, várd meg a következőt...😏

   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
  6. 6 Százmillió bilpengő - Magyarország, 1946.


   Ez pontosan 1 000 000 000 000 000 000 000 000 pengő, ami 2,4 amerikai centnek felelt meg. Az 1920-as évek erős inflációja miatt gyártották.

  7. 7 1, 2, 5, 10, 20 és 50 penny-s az Egyesült Királyságból.


   A brit pennyérmék egymás mellé rakva egy pajzsot ábrázolnak.

  8. 8 A norvég korona egyik oldalán pixeles képek láthatók.


   Ezeket a bankjegyeket 2017 óta gyártják.

   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
  9. 9 75 mianmari kjap.


   Tudomásunk szerint nem létezik más 75 címletű bankjegy, ezt is csak a mianmari uralkodó, Ne Win parancsára gyártották, mivel ezzel szerette volna ünnepelni a 75. születésnapját.

  10. 10 A Cook-szigetek 3 dolláros bankjegye, 1987-ből.


   Igen, ezen a hivatalos fizetőeszközön egy meztelen nő látható, kezében egy kókuszdióval, miközben épp egy cápa hátán lovagol.

  A BEJEGYZÉS A HIRDETÉS ALATTI GOMBBAL FOLYTATÓDIK

Mi a reakciód?

4 comments

Tipp: a felhasználók képet is csatolhatnak a hozzászólásaikhoz!
 • Szia, guest
 • 6,345
  Rendszeres látogatóBeszélgetésindítóTörzsvendégKommentkirályTársalgó
  Nem kell vallásosnak lenni, csak minimálisan műveltnek (vagy legalább egy kicsit olvasottnak) ahhoz, hogy ismerjétek a "szenteltvíz" vagy újmagyarul "szentelt víz" kifejezést, és ne írjatok ilyesmit, hogy "szent víz", mert ilyen nincs a magyar nyelvben. Palau Köztársaság sincs, csak Palaui Köztársaság, vagy egyszerűbben Palau, a palaui egydollárost pedig nyugodtan írjátok egybe, mi magyarok úgy szoktuk. A harmadik képnél sem ment, de a negyediknél véletlenül eltaláltátok. És hogy lehetett "ezzel az érméből" bármennyit is készíteni? Vajon miért kell a száz billiót külön írni, a százmilliót pedig egybe? A vessző használatát meg sem említem, teljesen esetleges. Ha haragban vagytok a szótárral, akkor legalább a Wikipédiát nézzétek meg, az összes említett szó benne van. Vagy tudjátok mit? Hagyjátok meg az eredeti szöveget! Sok magyar jobban tud angolul, mint ti magyarul. Ne erőltessétek ezt a fordítást, nem megy ez nektek!
 • 9,874
  Beszélgetésindító
  király
 • 6. Nem az 1920- as években gyártották. A bankjegyen is rajta van az 1946-os dátum.
 • azért jó ilyen nullafontosságú cikkeket írkálni, mert még akkor se lenne semmi történés, ha a bennük elkövetett ostobaságok, trehányságok és tévesztések megtöbbszöröződnének.a (6) esetén valószínűleg semennyire se nem érdekel senkit se nem, hogy azok a nullák úgy nem lehetnek jól. a sok nullával kiírt számnak ugyanis az elejen nem lenne szabad hármas nullacsoporttal kezdődnie, ha a szöveges megnevezésbe száz... van. és ez tök független attól, hogy tudjuk-e, hogy a millió billió milliárd trillió billió pontosan hány nullát is jelent. ha egy szám neve úgy kezdődik, hogy száz... akkor a nullákkal kiírt változatnak úgy kéne kinéznie, hogy 100.000. ... és nem úgy, hogy 1.000.000. ... kit érdekel ma hogy mekkora trehányság vagy ostobaság van elkövetve. az igazi matematikusokat azért nem érdekli, mert azoknak eszükbe se jut ide benézni, a numizmaták meg nem értik, vagy nem érdekli őket, akkor sem, ha végigolvassák

IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE,

hogy elküldhessük neked a legjobb cikkeinket

*heti egy e-mailt fogunk küldeni

Még több Liked.hu

Továbbiak betöltése Betöltés...Nincs több bejegyzés.