HIRDETÉS
Érdekességek

10 játszótéri játék, ami majdnem megölte a nagyszüleinket

  A 20. század elején a játszótereken olyan berendezésekkel és játékokkal találkozhattak az emberek, melyek szembementek a gravitáció és a fizika ma ismert szabályaival. Éppen ezért akkoriban teljesen természetes volt, ha a gyerekek olykor zúzódásokkal, agyrázkódásokkal, esetleg csonttöréssel tértek haza a játszótérről.

  HIRDETÉS

  A nagyszülők persze mindig is mondogatták, hogy mennyire kemény volt a gyerekkoruk, de ha a minden nap térdig érő hóban kilométereket iskolába sétálós történeteket nem is hiszed el, a veszélyes játszótéri játékok legendáját nyugodtan elhiheted.

  A Liked.hu-nál most felidéztük a világ 10 legveszélyesebb játszótéri játékát az elmúlt 100 évből, melyek olyan nagy traumát okoztak az akkori gyerekeknek és szülőknek, hogy a mai napig elrettentő példaként találkozhatunk velük a történelemkönyvek lapjain.

  1. 1 Hordós játék

   642404 archive.org hillstandard co 0027 1932 page 28

   Az acélhordót gondosan átgondolva egy beton alap fölé helyezték, majd arra bátorították a gyerekeket, hogy próbáljanak meg egyensúlyozni a tetején. Mivel azonban nem mindenki születik profi egyensúlyozó művésznek, ezért érthető módon gyakran sírva, sérülésekkel a testükön szaladtak haza a gyerekek.

  2. 2 Mérleghinta

   642404 archive.org everwearmanufacturingco.0001 0022 1930 page 23

   A mérleghinták kezdetben teljesen másképp néztek ki, mint a ma használatos társaik, és jóval veszélyesebbek voltak. Ezek a játékok akkoriban valódi hinták voltak, és sok sérülést okoztak, bár szó mi szó, a legtöbbet azért, mert a gyerekek nem a megfelelő módon, például a közepére állva használták a játékot.

   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
  3. 3 Körhinta

   642404 archive.org everwearmanufacturingco.0001 0011 1930 page 12

   A rúd tetején lévő forgó kerékre kötélen tudtak felkapaszkodni a gyerekek, akik ezután körbe-körbe futottak és ugráltak a levegőben. Ha a gyerekek összehangoltan dolgoztak, akkor kellemes szórakozás volt, de ha direkt vagy véletlenül szabotálták a játékot, akkor komoly ütközések történtek.

  4. 4 Majomlétra

   642404 archive.org hillstandardfunfulplaygroundequip0001 0029 1929 page 30

   Ezek a létrák tulajdonképpen egy hinta állványra voltak rögzítve, és a hintához hasonlóan, ezek is összevissza mozogtak. A gyerekek végtelen mennyiségű izgalmas akciót tudtak bemutatni rajtuk, de az esetek 99%-ában ez mindig eséssel és sírással végződött, ezért betiltották őket.

   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
  5. 5 Versenycsúszda

   642404 archive.org everwearmanufacturingco.page 8 1930

   Ezek a 10 méteres fémcsúszdák úgy lettek kialakítva, hogy a gyerekek párosan csúszhassanak rajtuk, csúszás közben egymással versengve, hogy melyikük ér le hamarabb. Mondanom sem kell, hogy ezek a csúszdák több szempontból potenciális veszélyforrások voltak. Először is a fémcsúszda gyakran égési sérüléseket okozott a gyerekeknek, ha túl gyorsan, vagy túl erős napsütésben játszottak.

   Az igazi veszélyt mégsem ez, hanem a csúszdák magassága jelentette, a világ számos pontján ugyanis úgy építették őket, hogy a gyerekeknek először 4 méter magasra kellett mászniuk egy létrán, hogy aztán nekiindulhassanak a féktelen csúszásnak. Sok gyerek azonban már a létrás résznél sérüléseket szenvedett.

  6. 6 Gimnazista játék

   642404 archive.org narragansett machine company p23 1922

   Az ilyen, több mint 4 méter magas játékok nagyon népszerűek voltak régen az iskolák udvarán. A tornatanárok jó idő esetén a tesiórákat is ezek köré szervezték, ami nem mindig ment zökkenőmentesen. A több mint 4 méter magas szerkezet tetejéről leesve egy gyors számítás után rájöhetünk ugyanis, hogy a gyerekek körülbelül 32km/h-ás sebességgel csapódtak a földbe, ami fájdalmas tudott lenni.

  7. 7 Forgó hinta

   642404 archive.org everwearmanufacturingco.0001 0013

   Ez a fém körhinta egy 1500 kilós szörnyeteg volt, ami mindenfelé síró gyerekeket hagyott maga után. A gyerekek ujjai sokszor beszorultak a szögletes platform nyílásaiba, míg mások egyszerűen lerepültek róla. A McDonald's éttermek udvarán is népszerű játék volt, ezért 1995-ben az étteremláncnak egy 5 millió dolláros kártérítési pert kellett fizetnie, miután az egyik gyerek komoly balesetet szenvedett a játék használata közben.

   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
  8. 8 Fém mászóka

   642404 archive.org general playground equipment 1940

   Nincs olyan ember az idősebb generáció tagjai között, aki ne találkozott volna ezekkel a fém mászókákkal valamilyen formában. Bár rendkívül népszerű volt, nem volt mindig sérülésmentes a használata. A 4,5 méteres magasságból az alatta lévő beton alapra eső gyerekek komoly sérüléseket tudtak szerezni, ezért a 90-es évek elején fokozatosan elkezdték betiltani a világ minden táján.

  9. 9 Óceáni hullám

   642404 archive.org general playground equipment 0013

   Ennek a körhintára hajazó játszótéri játéknak a különlegessége abban rejlett, hogy pörgés közben hullámszerű mozgással szórakoztatta a gyermekeket. A körhintához hasonlóan azonban erről is gyakran estek le és szereztek komoly sérüléseket a gyerekek, amikor a szülők egy pillanatra elfordultak, és ők olyan mutatványokat próbálgattak, amiket nem feltétlenül lett volna szabad.

  10. 10 Tornász hinta

   642404 archive.org everwearmanufacturingco.0001 0043 1930 page 44

   A tornászok esetében rendkívül praktikus szerkezet a gyerekeknél inkább rémálomba illő jeleneteket okozott. Bár sokszor állították fel például tó- vagy tengerparton, hogy a vízbe esve ne szenvedjenek olyan komoly sérüléseket a gyerekek, valójában még így is megszenvedték a használatát. A 30-as években roppant népszerű játszótéri játékot aztán szépen lassan az egész világon betiltották, mert rájöttek a szakemberek, hogy még az akkori idők roppant könnyelműen összedobott biztonsági követelményeinek sem képes eleget tenni.

   Neked volt valamilyen emlékezetes játszótéri esésed? Melyik volt a kedvenc játékod?

  A BEJEGYZÉS A HIRDETÉS ALATTI GOMBBAL FOLYTATÓDIK

Mi a reakciód?

3 comments

Tipp: a felhasználók képet is csatolhatnak a hozzászólásaikhoz!
 • Szia, guest

IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE,

hogy elküldhessük neked a legjobb cikkeinket

*heti egy e-mailt fogunk küldeni

Még több Liked.hu

Továbbiak betöltése Betöltés...Nincs több bejegyzés.