10 tévhit a nők egészségéről, amit még a nőgyógyászoktól is gyakran hallhatunk

Nehéz olyan orvost és szakembert találni, akiben vakon megbízhat az ember, ez pedig hatványozottan igaz egy olyan fontos és kényes témakörben, mint a női egészség. A nőgyógyászat területén számtalan sztereotípia, tévhit és mítosz létezik, ezért olykor nehéz eldönteni, hogyan is gondozzuk a testünk.

Meggyőződésünk, hogy mindenkinek oda kell figyelnie az egészségére, függetlenül attól, hogy most érik nővé, vagy már a menopauza alatt áll - ezért összegyűjtöttünk néhány olyan tévhitet a női egészséggel kapcsolatban, amit ideje egyszer s mindenkorra tisztázni.


 1. 1 Tévhit: nem szabad sportolni a menstruáció alatt. A szex is tilos.


  A menstruáció önmagában nem indokolja a fizikai aktivitás mellőzését. Nincs abban semmi veszélyes, ha közben sportolunk, sőt: a testmozgás segít csillapítani a fájdalmat és enyhíteni a menstruáció tüneteit. Az intim együttlét szintén nem tiltott. Érdemes megjegyezni, hogy az oxitocin (örömhormon) fokozza a méh izmaiknak összehúzódását, vagyis így csökkenthető a menstruációval töltött napok ideje.

 2. 2 Tévhit: a tisztasági betét a leghigiénikusabb a menstruáció idején.


  A legbiztonságosabb és leghigiénikusabb eszköz a menstruációs kehely. A második helyen az illatmentes tisztasági betétek, harmadik helyen pedig a tamponok állnak.

 3. 3 Tévhit: a kritikus napokon mellőzni kell a fürdőzést és a szaunát.

  10500865 estonia 3350235 960 720 1566477804 728 b01b4d7f11 1570457700
  google

  A menstruáció idején a fürdőzés és szaunázás teljesen biztonságos. A menstruáció ugyan intenzívebbé válhat tőlük, de egyben le is rövidül egyúttal a kritikus napok száma.

 4. 4 Tévhit: a menopauza általában 50 év körül jelentkezik.


  A menopauza általában 42 és 58 éves kor között következik be. Kiderült azonban, hogy míg egyes 35 éves nőknek ez a reprodukciós időszakuk közepe, addig másoknak ez a vége.

  Például Angelina Jolie egy interjúban elismerte, hogy 39 éves korában volt menopauzája, ami nagyon korainak mondható. Susan Sarandonnak 54 éves korában – ez nagyjából megfelel az átlagosnak, kissé késeinek is tekinthető.

 5. 5 Tévhit: a tampon segít megvédeni a fertőzésektől a medencében.


  Ha tampont használunk egy medencében, akkor a madzag mentén a víz könnyebben bejuthat a hüvelybe. Ennek eredményeként a fertőzés esélye többszörösére nő, mintha nem használtunk volna tampont. Ezen felül a hüvely nyálkahártyája is sérülhet.

 6. 6 Tévhit: a nők reproduktív életkora korlátozott.


  Magyarországon a nők reproduktív életkora 15-49 év. Az orvosok azonban továbbra is megnövelt kockázatúnak tartják a 35 év feletti korban bekövetkező terhességet.

  A modern orvostudománynak köszönhetően azonban már a petesejt-lefagyasztás sem lehetetlen – ez lehetővé teszi, hogy nyugodtan tervezgessük az életünket és ne függjünk a belső óránktól. Magyarországon ez éves szinten átlagosan 35 ezer forintba kerül.

  Érdemes megjegyezni, hogy a nők reprodukciós képessége és gyermekszülés iránti vágya minden esetben egyedi. A Mission Impossible film sztárja, Ingeborga Dapkūnaitė például 54 éves korában szült gyereket, míg Kim Kardashiannak már 37 éves korában is inkább pótanya igénybevételét javasolták az orvosok, így született meg negyedik gyermeke, Psalm West.

 7. 7 Tévhit: összehangolhatjuk a menstruációnkat a legjobb barátunk menstruációjával.


  Sok emberben él aktívan az a tévhit, miszerint, ha sok időt töltenek együtt egy másik nővel, akkor a menstruációs ciklusuk összehangolódik. Ennek a mítosznak az alapja egyszerű statisztikán alapul, és nincs köze a hormonokhoz. Tény és való, hogy a nők menstruációs ciklusai olykor egybeeshetnek, de ez nem marad állandó, később újra eltérnek majd.

 8. 8 Tévhit: a melltartó hordás mellrákot okoz.


  Tévhit, hogy a melltartók nyomást gyakorolnak a nyirokcsomókra, és ezért rákot okoznak. Az American Cancer Society szerint semmi sem bizonyítja a melltartók kártékonyságát. Egy nemrégiben 1500 nő bevonásával készült kísérlet pedig szintén megerősítette ezt az állítást.

 9. 9 Tévhit: az autók ülésfűtése csak a férfiakra veszélyes.

  10500565 technology car wheel automobile seat interior 604244 pxherecom 1568887869 728 4761a71584 1570457700
  aif

  Az autók ülésfűtései egyik nem számára sem biztonságosak. Különböző betegségek kialakulásához vezethet: gyulladások, nemkívánatos deformációk a nők méhében és petefészkében, illetve a férfi prosztatára is negatív hatással vannak.

  Ennek oka nem is feltétlenül a túlmelegedés (de az is veszélyes), hanem az a bizonyos frekvencia, amit az ülések fűtését biztosító elektromos szálak használnak.

 10. 10 Tévhit: befolyásolhatjuk a meg nem született gyermekünk nemét.


  Manapság semmilyen tudományos bizonyíték sem létezik rá, hogy befolyásolni lehetne a gyermekek nemét valamilyen külső tényező vagy módszer segítségével.

  Az egyetlen módszer, amivel befolyásolható a születendő gyermek neme, az az IVF kezelés, ám ezt még megtermékenyítés előtt kell alkalmazni.

REAGÁLJ A TARTALOMRA EMOJIVAL!

25
Ez igen!
1
Nem tetszik!
0
Vicces
0
Imádnivaló
5
Meglepő
4
Szomorú
1
Bosszantó

SZÓLJ HOZZÁ!Hozzászólások

Mit készítsünk?!
Kép
Fotó vagy GIF.
GIF
GIF képek vagy MP4 formátumú videók.
Videó
Youtube, Vimeo vagy Vine.
Szöveg
Szöveg-orientált bejegyzés, beágyazásokkal, videókkal és képekkel.
Lista
Klasszikus internetes lista, számozással.
Szavazás
Véleménynyilvánítás az előre megadott kérdésekre.
Visszaszámlálás
Ugyanaz, mint a sima lista, csak fordított számozással.
Személyiség teszt
Egy sor kérdés, melyek végül lelepleznek valamit rólunk.
Kvíz
Tudáspróba, melyekre csak jó vagy rossz válasz van.
Nyílt lista
Egy lista, melyet a látogatók szabadon bővíthetnek.
Ranglista
Egy lista, melynek elemeire a látogatók szavazhatnak.

Küldd el egy barátodnak!