HIRDETÉS BEZÁRÁS
Állatok

A népszerű kutyafajták 16 problémája, amiről a tenyésztők mélyen hallgatnak

Bár egyik kutya esetében sincs garancia arra, hogy nem fog egészégügyi probléma kialakulni nála élete során, egyes fajták a tenyésztésüknek köszönhetően hajlamosabbak bizonyos betegségekre, mint mások. Ha kezdő gazdik vagyunk, és még sosem volt dolgunk az adott fajtával, akkor érdemes előre tájékozódnunk, hogy milyen problémák merülhetnek fel az adott kutyussal. Ezzel nemcsak komoly összegeket spórolhatunk az orvosi kezeléseken, de az előrelátó és felelős állattartásnak köszönhetően sok esetben el is kerülhetjük ezeket a problémákat.

  HIRDETÉS

  A Liked.hu-nál most 16 népszerű kutyafajtát, és az ő leggyakoribb egészségügyi problémáikat gyűjtöttük össze, melyekre feltétlenül fel kell készülnünk, mielőtt magunkhoz vesszük a kutyust.

  1. 1 Labrador

   c1606e5ff480c29e3caebac0b1

   Bármelyik kutya hízhat, de a labradorok különösen hajlamosak az elhízásra. Akárcsak az embereknél, ez a kutyáknál is súlyos egészségügyi problémákat szokott okozni általában. Ennek elkerülése érdekében mindennap intenzív testmozgást kell biztosítanunk a kutyusnak, de célszerű akár hivatásos állatorvoshoz is fordulni, aki optimális étrendet és megfelelő kutyakaja márkát tud javasolni az állatnak.

  2. 2 Németjuhász

   fdf7e0566f9bd3d9978c339cf3

   A németjuhászokhoz hasonlóan sok más nagytestű kutya is ízületi problémákkal küzd, legfőképpen a fajtára nagyon jellemző csípőizületi dysplasia miatt. Ez a betegség nemcsak fájdalmas az állat számára, de a mozgását is képes korlátozni, ami idővel akár oszteoartrózist is okozhat.

   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
  3. 3 Husky

   dcfb85502b865d736b11a01bcf

   A huskyk hajlamosak különféle autoimmun rendellenességre, melyek hatással lehetnek a szemükre, a bőrükre, rosszabb esetben pedig szőrhullást, fekélyeket, glaukómát és szürke hályogot is okozhatnak. Ezeknek a betegségeknek a kezelésénél rendkívül fontos, hogy időben észleljük a problémát, ezért félévente minimum egyszer keressük fel a kutyussal az állatorvosunkat.

  4. 4 Brüsszeli griffon

   da6d3f52919d134691d42209f0

   A brüsszeli griffon kutyusok koponyájának szerkezete számunkra nagyon vicces pofának tűnhet, számukra azonban komoly légzési problémákkal jár, ami különösen az erős fizikai igénybevétel esetén akár komoly problémákat is okozhat. Forduljunk állatorvoshoz, ellenőrizzük a kutyus egészségét, és ennek megfelelően bánjunk vele a mindennapokban.

  5. 5 Mopsz

   9818cd524ea54d376c9c4bf4ba

   A mopsz kutyusok a fejszerkezetükből adódóan alapvetően is erős szemkidülledésben szenvednek, de egy hevesebb játék vagy bármilyen más komolyabb fizikai igénybevétel után a szemgolyójuk akár ki is pattanhat a helyükről. Bármennyire is komolynak tűnik azonban ez a probléma, az állatorvosok jó eséllyel képesek helyrehozni, és a kutyus sem fogja elveszíteni a látását.

   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
  6. 6 Csivava

   e944395d23912c566901a000b1

   A csivava kutyusoknak nagyon törékeny a csontvázuk, ezért a más kutyák számára ártalmatlan helyzetekben is, például egy magasabb helyről történő ugrás vagy túl erős ölelés közben is képes eltörni a csontjuk. Erre nagyon figyeljünk oda, különösen, ha kisgyermek van a házban, aki esetleg még nem tudja, mennyire erősen lehet ölelni egy állatot.

  7. 7 Uszkár

   6ef7bd5a89ad001af45a92e061

   Az uszkárok legsúlyosabb problémája a szembetegségek fokozott kockázata. Hajlamosak a glaukómára, ami először fájdalmat, végül vakságot is okozhat az állatnak. A jó hír azonban, hogy a glaukóma időben történő felfedezése még gyógyszeres kezeléssel gyógyítható, később azonban már csak műtéti úton lesz erre esély.

  8. 8 Walesi corgi

   1b06235fc7b6e7176ace7e504b

   A walesi corgik nagyon aranyosak, azonban súlyos problémákat okozhat nekik, ha hagyjuk, hogy sokat lépcsőzzenek, vagy magasból ugráljanak. Vannak olyan betegségek, mint például a csípőizületi dysplasia, a degeneratív myelopathia, vagy a retina atrófia, melyek akár öröklődhetnek is, ezért fontos, hogy mindig megfelelő tenyésztőtől szerezzük be a kutyust.

  9. 9 Si-cu

   70331d52cdb560d190c0e6bada

   A si-cu kutyusok fejformája szintén sok kellemetlenség okozója lehet: a túl rövid koponya és a szűk orrlyukak számos problémát okozhatnak. Különösen érdemes odafigyelni a szemeikre, mivel ez a fajta nagyon hajlamos a különféle fertőzésekre, és képes örökölni a retina dysplasia-t.

   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
  10. 10 Cocker spániel

   f6f7385eefa42fc2c066064ce5

   A cocker spániel hajlamos a fülfertőzésekre. A megelőzés legjobb módja, ha kéthetente megtisztítjuk a kutyusok fülét, és orvosi utasításra akár a fülük alján növő szőrt is levághatjuk, hogy jobban szellőzzön és tisztuljon a kutyusok füle.

  11. 11 Beagle

   e4763b5cc18bb62c5bdfff03df

   A beagle kutyusok egészsége általánosságban nézve egész jónak mondható, ám hajlamosak például az epilepsziára. A betegség leggyakrabban a 6 hónapos és 6 éves kutyák között szokott jelentkezni, és ha időben észleljük, akkor gyógyszeres úton kezelhető.

   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
  12. 12 Basset hound

   ecbbd056c8beca0f7eb3ec637e

   Ezek a jópofa kutyusok gyakran szenvednek bőrfertőzésektől, melyeket elsősorban a bőr ráncai közt felhalmozódott baktériumok okoznak. Épp ezért fontos, hogy rendszeresen tisztítsuk az állat bundáját, illetve figyeljünk oda az állat testmozgására és étrendjére, mert a rövid lábaik és hosszú hátuk miatt speciális diétát és kevés testmozgást igényelnek. Bájos fülük szintén sok gondoskodást igényel.

   „Szeretem a kutyámat, Winston-t. Nagyon makacs és vicces. De basszus, miért nem mondta nekem senki, hogy ennyire büdösek ezek a kutyák? Ha hetente egyszer nem mosom meg Winstont, akkor a házam olyan illatúvá válik, mintha egy állatmenhelyen élnék. Ha azonban túl gyakran fürdetünk egy basset hound-ot, akkor a bőrük hámlani kezd, szóval fontos, hogy megtaláljuk a tökéletes egyensúlyt. Heti egyszer a fülüket is érdemes megtisztítani, ezzel elkerülhetjük a fertőzéseket.” – mesélte egy gazdi a Redditen.

  13. 13 Francia bulldog

   34a0685662b699e6bf238db064

   A hőség és a túlzott testmozgás sok egészségügyi problémát tud okozni ennek a kutyafajtának. A francia bulldogoknak emellett gyakran van egy úgynevezett "cseresznye szem" nevű betegsége, ami tulajdonképpen a harmadik szemhéj mirigyének előesését jelenti. Szerencsére ez a probléma műtét nélkül is kezelhető, már amennyiben időben észlelik. Később kizárólag műtéti úton lehet.

   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
  14. 14 Törpespicc

   23ad415577aaf229eb11bad4cf

   A törpespiccek legfőbb problémái általában a nagy bundájukhoz kapcsolódnak. A kutyák genetikailag hajlamosak a mellékvese-betegségre, az úgynevezett Alopecia X-re, ami gyors szőrhullást okozhat a kutyusoknál. A tenyésztők gyakran nem mondják el, pedig nem árt tudni, hogy ha a kutyust sterilizáljuk, akkor ez a betegség megelőzhető.

  15. 15 Yorkshire terrier

   a70df45c2a9cd2e4d4663644a5

   A yorkshire terrier a világ egyik legnépszerűbb kutyafajtája. Rengeteg tenyésztőjük van, akiket nehéz ellenőrizni, ezért sok beteg kutya születik. Erősen ajánlott jó hírnevű tenyésztőtől vásárolni az állatot, és fontos tudnunk, hogy mivel fokozottan hajlamosak a fogszuvasodásra, ezért a fogaik rendszerest tisztítást és ellenőrzést igényelnek, mind otthon, mind pedig állatorvos által.

  16. 16 Máltai selyemkutya

   07e3cd598f95634e19fa43a97b

   Ha máltai selyemkutyusunk van, akkor készüljünk fel arra, hogy nagyon sok gondoskodást igényel majd a hosszú szőre. Súlyos orvosi problémák közül egyedül a remegéstől kell félni, ám a jó hír, hogy ha időben észleljük, akkor az állatorvos által felírt gyógyszerekkel könnyedén lehet kezelni, és a betegség általában néhány hét alatt eltűnik.

   Ha neked is van kutyád, és esetleg lenne olyan tanácsod, amit szívesen megosztanál más gazdikkal, akkor bátran írd meg nekünk hozzászólásban!

  A BEJEGYZÉS A HIRDETÉS ALATTI GOMBBAL FOLYTATÓDIK

Mi a reakciód?

12 hozzászólás
Tipp: a felhasználók képet is csatolhatnak a hozzászólásaikhoz!
 • Szia, guest
 • Tudom ajánlani kutyus gazdiknak (és macska gazdiknak is) a "Zállatorvos" nevet viselő YouTube csatornát, ahol sok hasznos információ hallhatunk erről a témaról.
 • Csóri kutyák. Az azért durva, hogy annak a szerencsétlen kis túltenyésztett lénynek kigurulhat a szeme. Nagyon elítélem, hogy ilyen kutyákat gyártottak. Ez olyan, mintha direkt Down-kóros embereket tenyésztenének, mert hogy "milyen cukkííííí" közben meg nem, egyáltalán nem az. A röfögő, nyomott orrú kutyák tenyésztését betiltanám.
  • Teljesen egyetértek veled. Ne próbálja az ember leutánozni a természet munkáját.
  • Akkor maradj kusba nekem is van mopszom igen is nagyn cuki és aranyos nem mondtam hogy a legszebb de nem is csúnya de ha te így gondolod akkor ez olyan mintha fajgyülőlő lennél (bocsánat a helyesírásért)
   • Persze, aranyos, csak fogd fel, hogy vannak dolgok, amiktől szenved, pl a rövid orrjárat miatt kínlódik nyáron...
  • Szomorú vagyok igen is  aranyosak Ha lenne egy mopszod és ott horkolna de azután fel menne az égbe hidd el hogy igen is hiányozna...
  • A komment írója egy erős, de nagyon szemléltető hasonlatot hozott, hogy jobban érzékeltesse, miért ítéli el a már túlzott tenyésztést. Ne aggódj, sehol nem tenyésztenek Down-szindrómás embereket. Olvasd el újra a kommentet, és akkor - talán - érteni fogod. 
 • Én úgy hallottam, hogy a kuvaszok idős korukra általában teljesen megőrülnek (szó szerint), olyanok mintha megvesznének.A skótjuhászoknál is sokszor fennáll a megvakulás veszélye. Ez sajnos genetika miatt van. Nekem is skótjuhászom van és már elég rosszul lát, pedig nem olyan öreg. A huskykról úgy hallottam hogy szinte minden esetben megvakulnak idős korukra. A listába még bele raktam volna a shar peit is. Nekik is elég érzékeny a bőrük és a ráncok miatt könnyen felhalmozódnak benne a baktériumok és könnyen begyullad, szóval rendszeres mosdatást igényelnek. 
   • Nekem kuvaszom van, már 12 éves és nem mutatja az őrület jeleit. Nyilván olyan kutyáról volt szó, amelyikkel nem törődtek, de ez fajtától független!
   • Az egészsége és az öröklött hajlamtól függ,xnem attól, hogy mennyire törődsz vele, sajnos....

IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE,

hogy elküldhessük neked a legjobb cikkeinket

*heti egy e-mailt fogunk küldeni

Még több Liked.hu

Továbbiak betöltése Betöltés...Nincs több bejegyzés.