HIRDETÉS BEZÁRÁS
Egyéb

Hogyan lehet megszabadulni a pikkelykéktől egy házban: 4 módszer a megszabadulásra és a megelőzésre

Ezek a kis szörnyetegek sok kellemetlenséget tudnak okozni.

    Ma elmondom, hogy miért jelennek meg a pikkelykék a lakásban, és hogyan lehet tőlük megszabadulni különféle házi praktikák vagy erős vegyszerek segítségével.

    HIRDETÉS

    A pikkelykék a fürdőszobákban leggyakrabban előforduló rovarok közé tartoznak. A meleget és a párat kedvelik, de valójában nem jelentenek nagy veszélyt az emberre: nem harapnak, nem terjesztenek betegségeket, és meglehetősen békések.

    Ettől függetlenül persze senki sem örülne, ha ilyen szomszédai lennének. Ebben a cikkben megvizsgáljuk, hogyan előzhetjük meg a pikkelykék megjelenését, hogyan szabadulhatunk meg tőlük, és milyen szerek alkalmasak a különböző helyiségekre.

    Pikkelykék 006

    A pikkelykék megjelenésének okai a lakásban

    Ha most először hallod ezt a nevet, ne aggódj. Valószínűleg tudod, hogyan néz ki egy pikkelyes – képet alább találsz. Ez a Föld egyik legrégibb rovara, körülbelül 300 millió éves. Kiváló szaporodóképességének és annak köszönhetően, hogy akár 10 hónapot is kibír élelem nélkül, hihetetlenül ellenálló. Lakásokban ritkán fordulnak elő nagy számban. Ezt a rovart néha cukormolynak is nevezik.

    Ennek az apró rovarnak hosszúkás teste van, mely a farok felé keskenyedik, és körülbelül 1 cm hosszú. Fő ismertetőjegyei a hosszú bajuszok: kettő a fején és három a farkán. Ez a lény szárnyatlan, testét pedig ezüstös pikkelyek borítják, innen a neve. Fényérzékeny, gyorsan fut három pár, kampós karmokkal ellátott lábával. Könnyedén fel tud mászni a falakra és a mennyezetre.

    A pikkelykék szeretik a párás környezetet, ezért leggyakrabban a fürdőszobában, a WC-ben és a konyhában találhatók. Azonban a nappaliban is megtelepedhetnek. Sokféle táplálékkal táplálkoznak: fogyaszthatnak cellulózt (papírt, tapétát, könyveket), ételmaradékot, keményítőtartalmú élelmiszereket (tésztát, gabonaféléket, lisztet), építőanyagokat és állateledelt is.

    A valóságban a pikkelykék szinte veszélytelenek az emberre. Azonban kárt okozhatnak a tárgyakban: a könyveken gyakran sárga foltok, feketedések és penészfoltok jelennek meg tevékenységük következtében. Ezenkívül ürüléket és petéket is hagyhatnak a száraz élelmiszerekben.

    HIRDETÉS
    HIRDETÉS
    HIRDETÉS

    Szóval, honnan és miért jönnek a pikkelykék a lakásba?

    • A lakás megváltozott mikroklímája vonzza őket, ha a fürdőszobában és a konyhában különösen meleg, párás és fülledt a levegő. Ezenkívül ezek a kis kellemetlen lények szeretik a sötétséget, a fürdőszobában és a WC-ben pedig általában le van kapcsolva a villany.
    • Átjöhetnek a szomszédoktól is. A rovarok számára az egyik lakásból a másikba jutásnak a legfőbb módja természetesen a szellőzőakna, a pikkelykék sem kivételek. Azonban ha otthon megelőző intézkedéseket teszünk, és a körülmények nem kedvezőek ezeknek a lényeknek, nem maradnak sokáig.
    • Mivel kicsik és szinte észrevehetetlenek, belekerülhetnek egy táskába, szatyorba vagy zsebbe, és könnyen hazaviheti őket az egyik családtag.
    Pikkelykék 005

    „Elsősegély” a pikkelykék felfedezésekor

    • Ha pikkelyest látsz, az első teendő az alapos takarítás mosószerrel, lehetőleg klóros mosószerrel.
    • Jó lenne, ha sikerülne nyomon követni az újonnan szerzett szomszédok élőhelyét. Általában sötét helyek ezek a fürdőkád alatt, a mosdó alatt, régi szekrényekben. Ezeket le kell mosni, el kell távolítani a szennyeződést és a port, ha szükséges, hajszárítóval ki is kell szárítani.
    • Kezelheted a felületeket rovarirtóval, de legyél óvatos, ha vannak gyermekek és háziállatok a házban. Egy-másfél óra múlva alaposan szellőztesd ki a lakást.
    • Ellenőrizd a csövek nyílásait, tömítsd be a falakban lévő repedéseket és lyukakat – ez megnehezíti a nemkívánatos lakók útját a szomszédoktól vagy az utcáról.

    Házi és bolti szerek a pikkelykék ellen

    Az imént említett egyszerű lépések csak sürgősségi segítséget nyújtanak a pillanat hevében, de leggyakrabban önmagukban még nem elegendőek a teljes kiűzéshez. Ez azért van, mivel a túlélő petékből új rovarnemzedék kel ki. Hogyan lehet tartósan megszabadulni a pikkelykéktől, most azt is eláruljuk.

    Csapdák

    Néhány háziasszony rovarcsapdákat javasol használni, amelyeket házilag is el lehet készíteni. Célszerű nem csak egy csapdát kitenni – minél több, annál jobb. Helyezz el több csapdát a szoba különböző területein.

    Szükséged lesz egy kis üvegre, amelyet kívülről festőszalaggal ragassz le, vagy egyszerűen csomagold szövetbe – fontos, hogy érdes legyen a felülete. Belülre kell tenni a csalétket, például zúzott kenyeret. Tedd ki a csapdát éjszakára. A titok az, hogy a bogár a durva külső falon fel tud mászni, de aztán nem tud kijutni – az üvegfalak túl csúszósak.

    Egy másik típusú csapdát nedvesített újságpapírból vagy egyszerűen csak papírból lehet készíteni. Ne vidd túlzásba, a papír ne ázzon el. Egyszerűen helyezd el ezt a csalétket a sarkokba, ahol feltételezhetően összegyűlnek: a nedvesség, az étel és a menedék vonzza a rovarokat. Reggel óvatosan dobja ki ezt a csapdát – a kulcsszó az óvatos. Ne nyissa ki, különben megijeszti a rovarokat, és szétszóródnak. És akkor biztosan nem sikerül őket elkapnod.

    Természetesen a csapdák legmegbízhatóbb típusa a boltban kapható. Ez általában egy darab ragadós szalagot jelent. Ezeket a rovarok legfőbb előfordulási helyeire kell helyezni: a fürdőkád alá, a WC és a mosdó mögé.

    HIRDETÉS
    HIRDETÉS
    HIRDETÉS
    Pikkelykék 004

    Házi szerek a pikkelyesek ellen

    Hogyan szabaduljunk meg a pikkelyesektől a fürdőszobában, a konyhában vagy a lakóhelyiségekben? Végül is, bárhol is telepednek le ezek a kis kellemetlen lények, a bolti vegyszerekkel történő irtásuk nagyon nemkívánatos – mérgező. Jobb először házi szerekkel kezdeni.

    Száraz fűszerek: Az első hatékony módszer az erős szagú élelmiszerek és fűszerek: babérlevél, fahéj, zsálya. Elég nyitott zacskókat helyezni a szoba különböző sarkaiba, a rejtett helyekre pedig több kisebb csomagot.

    Aromás illóolajok: A citrusfélék olajai is megfelelnek: narancs, citrom, grapefruit – vagy virágok, például levendula. Az illóolajokkal azonban óvatosnak kell lenni – ne tedd a helyiséget túl erős szagúvá, főleg ha a lakásban allergiások is laknak.

    Kovaföld: A kovaföldből készült élelmiszeripari por a kártevők elleni küzdelemben is használható. Fő előnye az abszolút biztonság és környezetbarátság. Használható önmagában vagy kész „Ecokiller” típusú szerekben. A port éjszakára javasoljuk kiszórni. Ajánlott maszkban dolgozni vele, különben a hegyes szélekkel rendelkező homokszemcsék lenyeléskor irritálhatják a nyálkahártyát.

    Faforgács: A faforgács, különösen a cédrusforgács, szintén bevált a házi rovarok elleni küzdelemben. Ne feledd, hogy nem használhatod őket látható helyeken – porosak és könnyen szennyezik a helyiséget. De a rejtett sarkokhoz megfelelnek – csak szórd oda őket. A forgácsot hetente cserélni kell.

    Még egy lehetőség: A közönséges bórsav. Száraz formában is használható, a port krétával 4:1 arányban összekeverve. A kapott keveréket szórd szét a fürdőszoba különböző részein. Vagy készíts vizes oldatot – ehhez oldj fel egy teáskanál savat 0,5 liter vízben. A kapott folyadékot öntsd ki edényekbe, például üdítőitalos dobozokba. A csapdákat helyezd el a szobában. Figyelem: ez a módszer nem ajánlott olyan lakásban, ahol gyermekek és háziállatok tartózkodnak!

    Pikkelykék 003
    HIRDETÉS
    HIRDETÉS
    HIRDETÉS

    Vegyszerek

    Ha a házi receptek nem működnek, drasztikusabb intézkedéseket kell alkalmazni. A szakértők hangsúlyozzák: ezek a ravasz lények száraz táplálékkal táplálkoznak, ezért a mérget is célszerű száraz formában választani, por formájában. De ha nem találsz ilyet, akkor riasztókat is használhatsz. Például a permetrin alapú szerek az egyik legkevésbé mérgező rovarirtók. A deltametrin, ciflutrin és piretrin is használnak. Ezeknek a spray-knek a használata nagyon hatékony – ha a pikkelyes érintkezésbe kerül a szerrel, az azonnal elpusztul.

    Bármilyen vegyszer használata során legyél rendkívül óvatos, olvasd el figyelmesen az utasításokat, és kövesd is azokat!

    Egyes esetekben, például ha a lakásban több kártevőfaj is van, és te nem tudod egyedül elpusztítani őket, kénytelen leszel professzionális kártevőirtással foglalkozó cégek szolgáltatásait igénybe venni. Ha az épület régi, és a lakás az alsó szinteken helyezkedik el, készülj fel arra, hogy időről időre szakembereket kell majd hívnod.

    Pikkelykék 002

    Felújítás

    Ritka esetekben, ha az említett eljárások egyike sem segít, drasztikusabb megoldás is lehetséges: a felújítás. A régi burkolóanyagok eltávolítása, a kártevők lehetséges fészkeinek felszámolása, friss burkolat, utána alapos takarítás – ez 100%-ban segít megszabadulni a kis nyavalyáktól. Ezenkívül megelőzi a további megjelenésüket is. Ez a módszer azonban nem mindenki számára elérhető.

    Mikor érdemes a felújítást fontolgatni:

    • Ha úgyis küszöbön áll a felújítás, és kozmetikai vagy nagyobb változtatásokat tervezel.
    • Ha semmiképpen sem sikerül megszabadulni a pikkelykéktől.
    • Ha a házban más rovarfajok is előfordulnak, például csótányok.
    HIRDETÉS
    HIRDETÉS
    HIRDETÉS

    Ahhoz, hogy a felújítás hatékony legyen a rovarok elleni küzdelemben, figyelembe kell venni néhány dolgot:

    • Cseréle le a tapétát, vagy válasszon festést helyette. A pikkelykék szeretik a ragasztót és a papírt is, ezért a régi tapétában hosszú ideig kényelmesen berendezkedhetnek. Vagy legalább ragaszd le a meglévő tapéta sérült részeit, ha valahol elválik és lóg.
    • A papír iránti szenvedélyük miatt alaposan takarítsd ki a könyvespolcokat. Távolíts el minden port a polcokról és a könyvekből, ellenőrizd a könyvek minden lapját, hogy ne maradjon ott rovar vagy pete.
    • Tömítse be a falakban lévő összes repedést és mikrorepedést gittel.
    • Ha a lakásban problémák vannak a természetes szellőzéssel, és anyagi lehetőségeid engedik, érdemes saját elszívó-befúvó szellőzőrendszert, légtisztítót vagy légkondicionálót telepíteni. Ezek mindegyike a maga módján segíthet a helyiség mikroklímájának javításában.
    • Szabadulj meg a penésztől. Célszer népi gyógymódokkal küzdeni ellene, de ha ez nem válik be, fordulj szakemberhez.
    • A fürdőszobában egy jól működő törölközőszárító segíthet csökkenteni a páratartalmat. A készülék állandó működése érdekében jobb valamilyen vízmelegítős modellt választani.
    Pikkelykék 001

    Megelőző intézkedések

    A pikkelykék elleni küzdelem legjobb módja a megelőzés. A nemkívánatos rovarok távol tartásához kövesd az alábbi egyszerű tippeket, és tartsd fenn a megfelelő mikroklímát az otthonodban:

    • Csökkentsd a páratartalmat a fürdőszobában: Minél alacsonyabb a páratartalom, annál jobb. Ha nem tudsz beszereltetni szellőzőrendszert, használj ventilátort vagy fűtőtestet a páratartalom csökkentésére.
    • Ne száríts ruhákat kis helyiségekben: A mosógépből kivett nedves ruha jelentősen megnöveli a páratartalmat. Ha kevés a mosnivaló, szárítsa őket a radiátoron vagy a törölközőszárítón. A szárítógép kiváló, de drága megoldás lehet.
    • Biztosítsd a szellőzést: Gyakran szellőztess ki minden helyiséget, különös tekintettel a fürdőszobára. Ne hagyd az ajtót zárva éjszakára.
    • Tárold megfelelően az élelmiszereket: A száraz élelmiszereket, mint a cukrot, a lisztet, a tésztát, a rizst és a gabonaféléket, légmentesen záródó edényekben kell tárolni a konyhában.
    • Szabadulj meg a régi papíráruktól: Időben dobd ki a régi újságokat, magazinokat és könyveket. Ha mégis meg kell őrizned őket, tárold őket külön-külön, légmentesen záródó csomagolásban. Ugyanez vonatkozik a cipős dobozokra is: rendszeresen tisztítsd ki azokat a helyeket, ahol sok doboz halmozódik fel.
    • Tarts rendet: Rendszeresen takaríts minden helyiségben mosószerrel. Nem szükséges minden nap takarítani, de hetente-kéthetente egyszer mindenképpen ajánlott.

    Találkoztál már ezekkel a rovarokkal? Te hogyan szabadultál meg tőlük?

    A BEJEGYZÉS A HIRDETÉS ALATTI GOMBBAL FOLYTATÓDIK

Mi a reakciód?

Tipp: a felhasználók képet is csatolhatnak a hozzászólásaikhoz!
  • Szia, guest

IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE,

hogy elküldhessük neked a legjobb cikkeinket

*heti egy e-mailt fogunk küldeni

Még több Liked.hu

Továbbiak betöltése Betöltés...Nincs több bejegyzés.