HIRDETÉS
Tippek és trükkök

9 rossz szokás, ami miatt sosem lesz rend a házban, bármennyit is takarítasz

  Az otthoni rendetlenség nemcsak esztétikai kérdés, hanem stresszforrás is egyben, mivel jelentős hatással van az ott élő emberek lelki állapotára. Ahhoz, hogy mindig megkönnyebbülten lélegezzünk az otthonunkban, nem elég csak rendszeresen takarítani, a különféle holmikat és tárgyakat is rendben kell tartani. Ez nem könnyű, mivel néhány gyakori és öntudatlanul végzett szokás megakadályozhat mindebben.

  HIRDETÉS

  A Liked.hu-nál tanulmányoztuk kicsit a hétköznapi szokásainkat, és megkerestük azokat a holmikat a házban, melyeknek leggyakrabban szívják el előlünk az értékes energiát.

  1. 1 Nyilvánvalóan felesleges dolgokat viszel haza

   330e1553b280236cacc0accc40

   Legegyszerűbben úgy tarthatunk rendet a házban, ha még a küszöb átlépése előtt szétválogatjuk az otthonunkba bevitt holmikat. Ne vigyünk haza olyan dolgokat, amik foglalják a helyet, de semmi hasznuk sincs. Ilyenek például az értelmetlen szuvenírek, jelképes ajándékok, szórólapok, blokkok és magazinok. Ezenkívül próbáld nem megtartani a régi dolgaidat: például, ha egy új vízforralót vagy farmernadrágot veszel a régi helyett, akkor ne tartsd meg a régit csak azért mert talán egyszer jó lesz még majd valamikor.

  2. 2 A porszívót csak a padló tisztítására használod

   1b9ed45faa96dc72751f00d636

   Valamiért a porgyűjtő és kanapétisztító tartozékok még mindig nem túl népszerűek a porszívókhoz, pedig nagyban megkönnyíthetik a takarítást. Poros polcok, ablakpárkányok, radiátorok, kanapék és matracok vagy nehezen elérhető sarkok - csak néhány azok közül amiket könnyedén tisztíthatunk egy porszívó segítségével. Egyes esetekben már ez a porszívózás is elég, míg más esetekben legalább az utána következő nedves tisztítást könnyítjük meg.

   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
  3. 3 Nem mosod le azonnal a szappanfoltokat a fürdőben

   8006d857ef94001573f95ed126

   Azért, hogy ne halmozódjanak fel a szappanfoltok vagy rozsdanyomok a különféle fürdőszobai berendezéseken, alakíts ki egy rendszert, mellyel minden használat után vagy minden nap végén legalább egyszer áttakarítod kicsit a mosdót és annak környékét. Ezenkívül hasznos lehet szárazra törölni  a zuhanykabint vagy fürdőkádat használat után, ezzel ugyanis szintén eltávolíthatjuk a kellemetlen foltokat és szappanmaradékokat. Ezek a dolgok nem tartanak tovább néhány percnél, de a fürdőszoba mégis sokkal tisztábbnak és frissebnek tűnik tőlük.

  4. 4 Szárítás után nem pakolod el elég hamar a ruhákat

   c42d525d53bfd18d4ebe82211a

   Tudjuk jól, hogy nem mindig van idő a sűrű és mozgalmas hétköznapokban arra, hogy egy fárasztó nap végén összehajtsuk és elpakoljuk a ruhákat, de mégis érdemes megpróbálni, több okból is. Először is a szobákban hagyott, ruhákkal teli szárítók látványa nem túl esztétikus, másrészt bár azt hinnénk, hogy semmi bajuk nem lesz ilyenkor a kiteregetett ruhának, valójában folyamatosan porosodnak, és ez hatványozottan igaz, ha például háziállat is van a házban, akinek az elhullajtott szőre is rákerülhet a frissen mosott ruhákra.

   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
  5. 5 Egymás tetejére pakolod a ruhákat

   8879e25118a93922e27b9cec40

   Nemcsak a konyhai eszközöket, például serpenyőket célszerű egymás mellett tárolni, hanem a ruhákat is. Bármennyire is szeretnénk, az egymás tetejére pakolt ruhák csak néhány napig néznek ki jól, utána a kapkodva történő ruhakeresés miatt előbb-utóbb összedőlnek és borzalmas romhalmaz lesz a helyükön. Ha a különféle ruhákat, például nadrágokat és pulóvereket nem egymáson, hanem egymás mellett tároljuk, sokkal kényelmesebben tudjuk megtalálni, hogy melyikre van éppen szükségünk. További okos döntés lehet egy szeparáló doboz beszerzése, mely segít egymástól külön tartani például a pólókat és fehérneműket.

  6. 6 Fölösleges holmik a konyhaasztalon és konyhapulton

   53bde756a1bf112ab084deb2cc

   Kényelmes, ha a legszükségesebb dolgok mindig kéznél vannak, de el kell fogadnunk, hogy a felületek terhelhetősége sem korlátlan. Próbálj meg csak néhány tárgyat hagyni a konyhaasztalon és pulton, az elpakolt holmiknak pedig olyan helyet találni, hogy egy ajtó vagy szerkénynyitás után azonnal hozzáférhetők legyenek.

  7. 7 Étkezés után nem mosod el rögtön az edényeket

   ddd1b657e1a4f62f77f75540d3

   Vacsora után mosogatni nem túl csábító, de ha mérlegelünk egy kicsit, akkor mindenképpen érdemes legalább szappanos vízbe áztatni, vagy ha van 1-2 szabad percünk akkor rögtön el is mosni a koszos tányérokat és serpenyőket, mivel sokkal könnyebb így, rögtön az étkezés után, mint mondjuk másnap reggel, amikor már minden étel odaszáradt. Összességében sokkal könnyebben és gyorsabban végezhetünk a mosogatással, ha evés után néhány perc alatt azonnal elmossuk az edényeket.

   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
  8. 8 Nem takarítasz lefekvés előtt vagy indulás előtt

   5f60175f6abfedbac3f7dd4f6c

   Sokan vannak, akik rendetlenséget hagynak maguk után, mielőtt reggel elhagyják a házat, vagy este lefeküdnek aludni. Ez azonban könnyedén tönkreteheti a tisztaság és kényelem érzését még akkor is, ha egyébként napi rendszerességgel takarítunk. Fontos, hogy mindig szánjunk rá 5 percet, hogy elfekvés előtt vagy munkába indulás előtt kicsit összepakoljunk magunk után, mert semmi sem kényelmesebb és nyugtatóbb, mint arra kelni vagy hazaérni egy fárasztó nap után, mint hogy rend van a házban.

  9. 9 A szükséges és felesleges dolgok egy helyen történő tárolása

   71f62155ef8249cf9ebe3f04c5

   Az örök zűrzavar egyik leggyakoribb oka a szekrényekben és a polcokon, ha a nap mint nap használt dolgokat egy helyen tartjuk a felesleges holmikkal. Érthető persze, hogy senki sem szeretné azonnal kidobni a régi telefonokat vagy kábeleket, és kell egy kis idő, amíg rászánja magát erre, de ilyen esetekben célszerű ezeket az egyáltalán nem használt holmikat egy teljesen külön, elzárt helyen tartani, ahol nincsenek szem előtt és nem keverednek a mindennap használt dolgainkkal.

   Célszerű időszerint rendezni a régi elektronikai cikkeket, ruhákat, játékokat, konyhai kiegészítőket, stb. - és ha átléptek egy bizonyos határt, például fél éve hozzájuk sem nyúltunk, akkor célszerű nyugodtan megszabadulni tőlünk, ellenkező esetben a fejünkre nőnek, és sosem szabadulunk meg tőlük, az otthonunk pedig a régi kacatok gyűjtőhelyévé válik, ahová nem fogunk tudni új és szép dolgokat venni, mert minden helyet ezek a régi vackok foglalnak el.

   Az interneten egyébként van egy 30 elemből álló lista, melyen különböző helyiségekre bontva gyűjtötték össze, hogy melyek azok a dolgok, melyektől azonnal, bűntudat nélkül megszabadulhatunk.

  A BEJEGYZÉS A HIRDETÉS ALATTI GOMBBAL FOLYTATÓDIK

Mi a reakciód?

Tipp: a felhasználók képet is csatolhatnak a hozzászólásaikhoz!
 • Szia, guest

IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE,

hogy elküldhessük neked a legjobb cikkeinket

*heti egy e-mailt fogunk küldeni

Még több Liked.hu

Továbbiak betöltése Betöltés...Nincs több bejegyzés.