HIRDETÉS BEZÁRÁS

17 trükk, amivel felgyorsíthatjuk és könnyebbé tehetjük az irodai programokon végzett munkát

Miért nem tudtunk ezekről korábban? 😲
🔥 9 hozzászólás

  A praktikus billentyűkombinációk és a gyorsbillentyűk megtanulásával és reflexszerű használatával rendkívüli mértékben felgyorsíthatjuk az irodai programokon végzett munkát. Elvégre sokkal egyszerűbb lenyomni pár billentyűt, mint az egérrel mozogni és keresgélni a különböző menüpontokban. A legnyilvánvalóbb ilyen kombináció a Ctrl + C és Ctrl + V, amit mindenki ismer és használ is a mindennapokban, de számtalan hasznos billentyűkombináció létezik még ezenkívül.

  HIRDETÉS

  A Liked.hu-nál úgy döntöttünk, hogy bemutatjuk nektek azokat a billentyűparancsokat és trükköket, melyekkel jelentősen felgyorsítható az irodai programokban (Word és Excel) végzett munka.

  17. Másolás, beillesztés

  A szöveg másolásának és beillesztésének leggyakoribb módja mellett (Ctrl + C / Ctrl + V) vannak olyan billentyűparancsok, melyek használata talán még kényelmesebb: Ctrl + Insert / Shift + Insert. Ebben az esetben nem szükséges annyira szétnyitnunk az ujjainkat, mint a Ctrl + C / Ctrl + V esetében, szóval jóval kényelmesebb a használata.

  Ez a trükk egyébként nemcsak az irodai programokban használható, hanem mindenhol máshol is, ahol másolni és beilleszteni kell valamit.

  Szöveg másolása

  Egyébként, ha ki kell vágni valamit, akkor a Ctrl + X billentyűkombináció helyett használhatjuk a Shift + Delete parancsot, és igény szerint be is illeszthetjük utána azonnal a Shift + Insert paranccsal.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS

  16. Utolsó művelet megismétlése

  Utolsó művelet megismétlése

  Amikor Wordben vagy Excelben dolgozunk, gyakran ugyanazokat az ismétlődő lépéseket kell végrehajtanunk újra: például fékövérré tenni néhány szót, vagy kitölteni egy táblázat celláit. Ehhez azonban nem kell mindig megismételnünk az adott műveletet, elég csak egyszer, majd a kívánt szavakra vagy cellákra lépve F4-es billentyűt nyomni – ilyenkor a program megismétli az utolsó műveletet, vagyis például félkövérré teszi az adott szót vagy kitölti a cellát. Ez nagyon hasznos lehet azok számára, kik gyakran dolgoznak Excel programban.

  15. Speciális karakterek az Alt-kódjuk használatával

  Alt kód karakter

  Az irodai programokban történő munka közben olykor különleges szimbólumokat kell használnunk, például euró jelet, dollár jelet, szmájlit vagy copyright jelet. A legtöbben ilyenkor a beszúrás menüpontban kezdünk keresgélni, de van egyszerűbb módja is: az adott karakterek Alt kódjának használata.

  Az euró szimbólum beírásához például csak nyomva kell tartanunk az Alt billentyűt, majd a numerikus billentyűzeten bepötyögnünk 0128-as számot. Ekkor megjelenik az „€” szimbólum. A fokjel (°) beírásához a 248-as számot kell begépelnünk, miközben nyomva tartjuk az Alt billentyűt.

  Ide kattintva megtalálhatod az Alt-kódok teljes listáját. Senki nem várhatja el, hogy mindet megtanuljuk, de a leggyakrabban használtakat érdemes lehet fejben tartani.

  14. Gépeljünk szöveget a Word dokumentum egy kívánt helyére

  Szöveg a kívánt helyre

  Előfordul olykor, hogy szöveget kellene írnunk egy teljesen üres helyre – például dátumot vagy szerző nevét, stb. A legtöbb felhasználó ilyenkor az enter és szóköz billentyűket nyomogatva tér a kívánt helyre, pedig elég lenne csak az adott felület fölé menni az egérrel, majd duplán kattintani a kívánt helyre – és már kezdhetjük is a gépelést.

  13. Különböző hosszúságú kötőjelek használata

  Különböző méretű kötőjelek

  Ha a dokumentumban különböző méretű kötőjeleket kell használnunk, akkor nem árt, ha tudjuk, hogy a Ctrl + Alt + mínusz jel (numerikus billentyűzeten) kombinációval hosszú kötőjelet kaphatunk, a Ctrl + mínusz jel megnyomásával közepes kötőjelet, a sima kötőjellel pedig ugye sima, rövid kötőjelet.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS

  12. Kis- és nagybetűk megváltoztatása

  Kisbetűvé alakítás

  Előfordul, hogy olykor módosítanunk kell a már begépelt szöveget kis- és nagybetűkre. Ehhez elég csupán kijelölnünk az adott szöveget, majd egyszerűen Shift + F3 billentyűt nyomnunk. A kombináció nyomogatásával választhatunk, hogy kisbetűs legyen a szöveg, nagybetűs legyen, vagy csak a kezdőbetűje legyen nagy.

  11. Gyors kurzor

  Gyors kurzor

  Gépelés közben előfordul, hogy vissza kell ugranunk néhány szót a mondatban. Ha mindkét kezünk a billentyűzeten van, akkor elég komplikált elnyúlni az egérért, és a balra nyíllal ugrálva is elég időigényes az egész. A gyors kurzor trükkel azonban ez felgyorsítható: a Ctrl + balra nyíl kombinációval a kurzor nem a betűkön, hanem a szavakon fog ugrani. Egyébként, ha közben a Shift billentyűt is lenyomjuk, akkor egyből ki is jelölhetjük az egészet.

  10. Automatikus javítás

  Helytelen szavak átalakítása

  Az irodai munka közben gyakran használunk ismétlődő hosszú szavakat, amiket mindig rémálom begépelni. Az irodai programokban azonban erre is gondoltak: a Word-ben például az automatikus javítás parancs beállításával elérhetjük, hogy például az „ún.” szót a program automatikusan „úgynevezett”-re cserélje.

  Ehhez csak annyi a dolgunk, hogy belelépünk a fejlécben található „Fájl” menübe, azon belül a „Beállításokba”, majd bal oldalt megkeressük a „Nyelvi ellenőrzés fület” és az „Automatikus javítási beállítások” gombra kattintva megadjuk, hogy milyen rövidítéseket milyen szavakra cseréljen a program a jövőben. Ha ez kész, kattints az „OK” gombra.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS

  9. Speciális karakterek használata

  Speciális betűk

  Az Alt-kódok kényelmes használatáról korábban már beszéltünk, de van még egy praktikus dolog, amit kár lenne szó nélkül hagyni. Vannak olyan speciális betűk ugyanis, amik nem találhatók meg a billentyűzeten. Ilyen az ékezetes s vagy c betű. Ahhoz, hogy ezeket az adott betűket ékezetessé változtassuk, csak mögéjük kell vinnünk a kurzort, majd az Alt + 769 kombinációval máris ékezetes betűvé változtathatjuk őket.

  8. Aktuális dátum billentyűparancs

  Pontos idő

  Ha be kell illeszteni az aktuális dátumot egy Word dokumentumba, akkor használjuk a Shift + Alt + D kombinációt. Ha az aktuális időre is szükségünk van, akkor használjuk a Shift + Alt + T kombinációt.

  A BEJEGYZÉS A HIRDETÉS ALATTI GOMBBAL FOLYTATÓDIK

Mi a reakciód?

9 hozzászólás
Tipp: a felhasználók képet is csatolhatnak a hozzászólásaikhoz!
 • Szia, guest
 • Már a fogantatásomkor is a Ctrl Ins volt a másolás, a Ctrl C volt a menekülő út... A Winfo$ hozta el a sz@rt!
 • Marhaság. Minden parancs feltehtő a megfelelő billentyűre. Nálam pl. az F4 semmit nem ismétel, ellenben azonnal kiskapitássá válik tőle a kijelölt szöveg. F3-tól félkövér lesz. Csak ismerni kell hozzá a programot amivel dolgozom. Ajánlott felfedező utat tenni a beállítások között. 

IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE,

hogy elküldhessük neked a legjobb cikkeinket

*heti egy e-mailt fogunk küldeni

Még több Liked.hu

Továbbiak betöltése Betöltés...Nincs több bejegyzés.