HIRDETÉS BEZÁRÁS
Filmek és TV

10+ kérdés a Harry Potter világgal kapcsolatban, amire személyesen J. K. Rowling válaszolt

10 éve mutatták be az utolsó Harry Potter filmet, de sok rajongó még mindig nem tud elszakadni a kedvenc karaktereiktől. Éppen ezért minden erejükkel azon vannak, hogy megpróbálják kideríteni, mi történt a varázslóvilágban a Voldemort feletti győzelem után, illetve, hogy a szerzőtől csikarjanak ki extra információkat a cselekménnyel kapcsolatban.

  HIRDETÉS

  Őszintén szólva mi, a Liked.hu-nál sem nagyon tudunk beletörődni abba, hogy véget ért a Harry Potter-saga, ezért mindig örömmel olvasgatjuk a vele kapcsolatos részleteket. Ezúttal J. K. Rowling válaszait gyűjtöttük össze, melyeket a rajongókat régóta foglalkoztató kérdésekre adott.

  1. 14 Miért nem segített Dumbledore portréja Harrynek megtalálni a horcruxokat?

   aad0995e0aaf4edd1afde0f4d6

   Albus Dumbledore bölcs tanácsokat adott halála után is - az irodájában lógó portré segítségével. De miért nem mondta meg Harryéknek, hogy hol keressék a horcruxokat és hogyan pusztíthatják el őket? Ennek oka, hogy a kép nem a nagy varázsló pontos mása, hanem csak annak vetülete. Dumbledore portréja csak azt tükrözi, amit a Roxfort tudott róla, valamint azt a bölcsességet és tudást, amit megosztott másokkal. Ha Albus nem mesélt másoknak a horcruxokról, az azt jelenti, hogy a portrénak sem volt információja róla, és nem tudott segíteni Harrynek.

  2. 13 Neville Longbottom szülei jobban lettek?

   e460715b79aa31b1b61b9bb2b4

   Frank és Alice Longbottom a St. Mungo kórházban kötött ki, miután megkínozták őket a Halálfalók, amikor Neville egy éves volt. Sok rajongó remélte, hogy a szülők képesek lesznek felépülni, de J.K. Rowling másképp döntött.

   ,,Tudom, hogy az emberek reménykedni akartak ebben, és azt is értem, hogy miért. Valamilyen szinten az, ami Neville szüleivel történt, még rosszabb, mint ami Harry szüleivel történt. De a sötét mágia által okozott kárt nem lehet semmissé tenni" - magyarázta az író.

   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
  3. 12 Mennyibe kerül a Roxfortban tanulni?

   Roxfort tandij

   A Mic magazin dolgozói valahogy kiszámolták, hogy mennyibe kerülhet a varázsiskolában tanulni. Ez éves szinten 43 ezerdollárra, vagyis valamivel több, mint 12 millió forintra jött ki, beleszámolva minden kelléket, pl. a pálcákat, üstöket és köpenyeket is. 7 évvel számolva ez több, mint 300 ezer dollárra, vagyis 88 millió forintra jött ki. Ez azért nem semmi. Rowling azonban a Twitteren megnyugtatott mindenkit: a Roxfortban történő tanulás egy fillérbe sem kerül a fiatal varázslók szüleinek, mert minden a Mágiaügyi Minisztérium fizet.

  4. 11 Ha Voldemort találkozna egy mumussal, mit látna?

   e300df5ad88320007dc0dd55f4

   A sötét varázsló azért készített horcruxokat, hogy kicselezze a halált. Ezek alapján J.K. Rowling úgy vélte, hogy Voldemort ettől, vagyis a haláltól félt a legjobban, ezért neki a mumus valószínűleg úgy nézett volna ki, mint a saját, élettelen teste, amint a földön hever.

  5. 10 Amikor animágus leszel kiválaszthatod, hogy melyik állattá változhass?

   a8e6e45d0a931a1c7532eb4987

   Sajnos nem. ,,Ha ez választható lenne, akkor mindenki oroszlán, sas, vagy más lenyűgöző állat szeretne lenni" - mondja Rowling. Valójában az, hogy kivé válsz, csak attól függ, hogy milyen ember vagy valójában.

   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
  6. 9 Voldemort családjához jutott a Feltámadás Köve, a Potter családhoz pedig a Láthatatlanná Tévő Köpeny. Lehet, hogy a Sötét Nagyúr és Harry valójában rokonok voltak?

   1d1945559695b5868b84f51ce1

   Bizony, rokonok voltak. Igaz, nagyon távoli. Harry annak az Ignotus Peverell-nek a leszármazottja, aki átadta fiának a Láthatatlanná Tevő Köpenyt. Volt egy lánya, Iolanthe Peverell, aki feleségül vette Hardwin Pottert. Ezután a köpeny mindig a Potter család elsőszülöttjéhez vándorolt, míg végül eljutott Henry Potterhez, Harry dédapjához.

   ,,Ha újra olvassuk a történetet, láthatjuk, hogy sok varázsvilágbéli vezetéknév vérkapcsolatban áll egymással. Peverellék vére, mint ahogy az a Halál ereklyéi fejezetből kiderült, megannyi varázslót köt össze" - válaszolta Rowling.

  7. 8 Hogyan néz ki a Hugrabug hálókörlete?

   Hugrabug haz

   Erről a könyvekben és a filmekben sem tesznek említést. Rowling elmesélése alapján a Hugrabug hálókörlete kicsit olyan, mint Hobbitfalva. Föld alatti átjáró vezet az alacsony mennyezetű szobákhoz, melyek maguk is borzlyukra emlékeztetnek. A hálótermeket vidám sárga szín és rengeteg növény díszíti. 

  8. 7 Volt esélye Pitonnak, hogy összejöjjön Lilyvel?

   d7f18b5425868cb30e1cf36aa7

   A könyvekből és filmekből megtudtuk, hogy Lily Evans úgymond barátzónába tette Perselust. Rowling szerint azonban ez nem akadályozta volna meg őket abban, hogy "közelebbi" kapcsolatba kerüljenek egymásal. Bár a lány barátként tekintett Pitonra, ennél azért mélyebb érzelmeket táplált iránta. Rowling szerint, ha Pitont nem nyűgözte volna le annyira a sötét mágia, könnyen elhódíthatta volna a lány szívét.

   Mint sok bizonytalan ember, Perselus is arra vágyott, hogy része legyen valami nagynak és hatalmasnak, valami igazán lenyűgözőnek. Annyira elvakította a sötét erő iránti vonzalom, hogy azt hitte, lenyűgözheti vele Lilyt, ha igazi halálfaló lesz.

   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
  9. 6 Harry még mindig képes volt beszélni a kígyók nyelvén, miután a benne lévő Horcrux megsemmisült?

   Harry Potter kigyok nyelve

   J. K. Rowling elmondta, hogy a horcrux megsemmisítése után Harry elvesztette a kígyókkal való beszélgetés képességét.

  10. 5 Miért nem tudta Harry egy varázslattal megjavítani a látását?

   8490bc5f329102d9559d8d2b1e

   Miért nem használt Harry mágiát a saját látásának megjavítására? Egyes feltételezések szerint a fiú szeme az "Avada Kedavra" varázslat használata során sérült meg, amit a Sötét Nagyúr vetett be ellene. Ahogy pedig arra már Neville szüleinél is kitértünk, Rowling elmondta, hogy a varázslók nem tudják meggyógyítani a mágikus jellegű sérüléseket.

   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
  11. 4 Történt-e valami változás a muglik világában a Sötét Nagyúr legyőzése után?

   Mugli vilag

   Igen, a világ naposabb hellyé vált. A dementorok távozásával az időjárás egyre kevésbé volt borús, egyre szebbé vált." - mondta a Harry Potter-saga szerzője még 2007-ben.

  12. 3 Tényleg gyűlölte Petunia az unokaöccsét?

   8964865b438e30036e8684338f

   Egyszer az újságírók megkérdezték Rowlingot, hogy Harry nagynénje mit akart pontosan mondani, amikor a fiú végleg elhagyta Dursleyék otthonát. Azt akarta mondani: ,,Tudom, milyen harc vár rád, és remélem, hogy minden rendben lesz" - válaszolta az írónő.

   ,,Petunia mindig nagyon szeretett volna varázsló lenni, és nagyon mérges volt, amikor rájött, hogy húgával ellentétben, ez neki nem sikerülhet. Aztán persze feleségül ment Vernonhoz, a legnagyobb mágusgyűlölőhöz, és innentől már nem volt megállás a varázsvilág teljes gyűlölete felé. Ettől függetlenül azonban Petunia a szíve csücskében valójában nagyon is szerette Harry-t, és minden jót kívánt neki, még ha nem is tudta rávenni magát arra, hogy ezt tényleg kimondja. Olyan sokáig játszotta magának és másoknak, hogy nem foglalkozik Harryvel, hogy végül tényleg megkeményedett." - folytatta Rowling.

   Petunia gyengéd érzelmeire utal egyébként az is, hogy a haláláig megőrizte azt a takarót, amiben a kis unokaöccsét, Harry-t hozták.

   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
  13. 2 Hogyan tudta a kedves és gondoskodó Molly Weasley ilyen könnyen elintézni a kegyetlen Bellatrix Lestrange-t?

   ff652e5c91a4260507739987af

   J.K. Rowling szerint sokan úgy gondolták, hogy Neville fog harcba szállni Bellatrix-szal, hogy ezáltal megbosszulja a szüleit. Az írónő azonban úgy nyilatkozott, hogy: "Egy percig sem tétováztam, hogy Mollyt válasszam erre a feladatra. Mindig azt gondoltam, hogy egy nagyon jó boszorkány, és világossá akartam tenni az olvasók előtt is, hogy csak azért, mert egy nő a családnak és a gyermeknevelésnek szenteli magát, még nem jelenti azt, hogy másban nem tehetséges."

  14. 1 Tudták a film főszereplői, hogy mi lesz a történet vége?

   2e246d58259623331e8e4b4d5e

   ,,Általában nem nagyon mertek tőlem kérdezni semmit a jövővel kapcsolatban" - mondta Rowling egy interjúban.

   ,,Egy nap épp szünetet tartottam az írásban, amikor bementem a forgatásra, és elkezdtem beszélgetni Daniel Radcliffe-vel, amikor azt mondtam neki: "Épp most írom a hetedik könyvet, és nagyon nehéz ez az egész Dumbledore-ral." Erre ő ennyit mondott: "Dumbledore meghal?!" Majd azonnal, habozás nélkül közbevágott: "Inkább ne mondj semmit! Ne mondj semmit!" Ezután azonban úgy éreztem, hogy az a fair, ha minden színésznek elmondom nagy vonalakban a történet végét, hogy tudják, mire számítsanak. Leginkább a Hermionét alakító Emma Watson lepődött meg, aki majdnem leesett a székről, amikor megtudta, hogy kivel kell majd csókolóznia!" - mesélte az írónő.

   Te mit kérdeznél J.K. Rowlingtól?

  A BEJEGYZÉS A HIRDETÉS ALATTI GOMBBAL FOLYTATÓDIK

Mi a reakciód?

4 hozzászólás
Tipp: a felhasználók képet is csatolhatnak a hozzászólásaikhoz!
 • Szia, guest
 • Hiba van a  9. nél idézem: 2Bizony, rokonok voltak. Igaz, nagyon távoli. Harry annak az Ignotus Peverell-nek a leszármazottja, aki átadta fiának a Láthatatlanná Tevő Köenyt."
  • Hermione a 3. év végén visszaadta McGalagonynak, mondván túl sokat vállalt, a 6. könyvben, pedig Hermione elárulja Hagridnak, hogy időnyerővel se tudtak volna legendás lények gondozására járni abban az évben, mivel a minisztériumi csata során az egész időnyerőkészlet elpusztult. Ez mind benne van a könyvekben, el kéne olvasni. :DGondolom amúgy hogy külföldön, máshol vannak más időnyerők, de az angliaiak elpusztulnak. Amellett hogy a háború után a minisztérium elég érzékeny lett az időnyerő témára és vadásztak rájuk (ha jól emlékszem megsemmisítés céljából) 3 bukkan még fel az Elátkozott gyermek könyvben, az egyik egy prototípus, ami Theodore Nottnak volt, de csak ha jól emlékszem 5 perceket lehetett visszamenni, a másik egy régebbi, egy vagy több órás utazásra képes, ezt Hermione titokban megtartja, miután mágiaügyi miniszter lesz, félve attól, hogy maradt még és ha valaki gonosz célra használná, akkor azzal vissza lehet csinálni, illetve a harmadik, ami viszont egy elég fancy, egyedi fajta, amit Lucius Malfoy készíttetett magának a minisztériumi készlet megsemmisülése után, mert szerette az olyan dolgokat, amilyenek senki másnak nincs. A különlegessége a kinézete volt, illetve nem csak órákat, hanem éveket is képes volt visszautazni az időben.  Draco mikor átadja ezt Harry-nek, meg is jegyzi " Nincs vele az ötperces probléma, és ragyog, mint az arany. Az ilyet szeretik a Malfoyok."
 • Én azt kérdezném JKtől, ha élt volna Dumbledor a nagy roxforti csata idején, hogy védte volna meg a kastélyt és a diákokat, pláne ha így a végzet pálcája is még nála lett volna?

IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE,

hogy elküldhessük neked a legjobb cikkeinket

*heti egy e-mailt fogunk küldeni

Még több Liked.hu

Továbbiak betöltése Betöltés...Nincs több bejegyzés.