HIRDETÉS

Ilyen filmes trükköket alkalmaztak a speciális effektek nélküli, némafilmes korszakban

Akár hisszük, akár nem, bizony a számítógépes effektek megjelenése előtt is volt élet, és már a némafilmes korszak idején is jelentek meg olyan filmtörténeti remekművek, melyek bizony gondolkodóba tudták ejteni az embereket. Hogyan csinálhatták ezeket a jeleneteket?! Tényleg az életüket kockáztatták a színészek?! Persze nem, viszont a mai speciális effektekkel ellentétben, ekkoriban még sokkal ravaszabbnak kellett lenniük a rendezőknek...


Safety Last! (1923)

Amit látunk: Harold Lloyd egy óramutatóba kapaszkodik, több tíz méter magasan a város felett.

Ami valójában történt: Mivel ekkor még nem volt green screen effekt és bluebox technika, ezért a rendezőknek a nézők számára láthatatlan világot kellett segítségül hívniuk, (vagyis amit nem lát a kamera) mely ebben az 1923-as filmben a következőképpen nézett ki:

Modern idők (1936)

Amit látunk: Charlie Chaplin egy görkorcsolyán gurulva majdnem a mélybe zuhan, egy vékony kis szegély menti meg az életét.

Ami valójában történt: Charlie Chaplin természetesen egy pillanatig sem volt veszélyben, hiszen nem is lett volna mibe beleesnie…

Ella Cinders (1926)

Amit látunk: Colleen Moore szemei látszólag teljesen össze-vissza, abnormális módon forognak.

Ami valójában történt: Ezt a jelenetet az úgynevezett Matte-technikával hozták létre, melynek lényege, hogy a színésznő arcának egyik majd másik felét kitakarva, végül két felvételből raktak össze egyet. Fontos volt persze, hogy a színésznőnek nem volt szabad kicsit sem mozgatni a fejét, hiszen ezzel tönkretette volna a felvételt.
Little Lord Fauntleroy (1921)

Amit látunk: Mary Pickford megcsókolja a saját maga arcát.

Ami valójában történt: Ekkoriban még más volt a technika, és habár azt könnyen meg lehetett volna csinálni, hogy a színésznő egy felvételen szerepeljen másodmagával, azt megoldani, hogy a saját arca mögé kerüljön a feje, már jóval nehezebb volt. Éppen ezért egy különleges árnyékolási technikát hívtak segítségül, melynek köszönhetően ez a három másodperces jelenet 15 óra kemény munkába került a filmkészítőknek.

The Black Pirate (1926)

Amit látunk: Douglas Fairbanks egy kés segítségével lecsúszik a hajó vitorláján.

Ami valójában történt: Na már most, Douglasnak persze teljes sebességgel kellett volna lezuhannia, hiszen a késsel szétvágott vitorla tulajdonképpen semmilyen ellenállást sem biztosít. Éppen ezért ellensúlyozniuk kellett a színész súlyát a látványos felvétel érdekében, mely valahogy így nézett ki a színfalak mögött…

Ifjabb Sherlock detektív (1924)

Amit látunk: Buster Keaton a szerencsének (és a két teherautónak) köszönhetően épp át tud siklani a híd hiányzó része felett.

Ami valójában történt: A valóságban két (~félbevágott) felvételt láthatunk, Buster Keaton pedig természetesen nem a teherautók tetején suhant át, hanem az akkor még ép, érintetlen hídon.

Ben Hur (1925)

Amit látunk: Jézus csodával határos módon meggyógyítja a leprás lányokat.

Ami valójában történt: Annak érdekében, hogy ezt a hatást vászonra lehessen vinni, Karl Struss egy különleges színszűrős technológiát talált fel. Ezen szűrők alkalmazásával elérhető volt, hogy a lányokra kent smink felvétel közben is eltüntethető legyen.

HIRDETÉS
HIRDETÉS

SZÓLJ HOZZÁ!


Mit készítsünk?!
Kép
Fotó vagy GIF.
GIF
GIF képek vagy MP4 formátumú videók.
Videó
Youtube, Vimeo vagy Vine.
Szöveg
Szöveg-orientált bejegyzés, beágyazásokkal, videókkal és képekkel.
Lista
Klasszikus internetes lista, számozással.
Szavazás
Véleménynyilvánítás az előre megadott kérdésekre.
Visszaszámlálás
Ugyanaz, mint a sima lista, csak fordított számozással.
Személyiség teszt
Egy sor kérdés, melyek végül lelepleznek valamit rólunk.
Kvíz
Tudáspróba, melyekre csak jó vagy rossz válasz van.
Nyílt lista
Egy lista, melyet a látogatók szabadon bővíthetnek.
Ranglista
Egy lista, melynek elemeire a látogatók szavazhatnak.