HIRDETÉS BEZÁRÁS

Miért van 60 másodperc egy percben, és 60 perc egy órában, és miért nem 100?

Biztos neked is eszedbe jutott már ez a kérdés.

  Az idő az egyik legmeghatározóbb és legrejtélyesebb fogalom, ami átszövi az életünk minden aspektusát. Másodpercektől évtizedekig az idő különböző, számunkra jól ismert mértékegységekre oszlik: másodpercekre, percekre, órákra, napokra, hónapokra és évekre.

  HIRDETÉS

  De vajon miért pont 60 másodperc van egy percben és 60 perc egy órában, és nem mondjuk 100? A válasz egyszerűnek tűnhet, de a története ennél sokkal bonyolultabb és lenyűgözőbb.

  A 60-as számrendszer alapjai: Az ókori örökség

  Idő mérése014

  Ahhoz, hogy megértsük a 60 másodperces és 60 perces időmérési rendszer eredetét, messzire kell visszanyúlnunk az időben, egészen az ókori civilizációkig. Itt rejlik ugyanis ennek a rendszer a gyökere.

  Az ókori civilizációk, mint a sumérok és a mezopotámiaiak, az elsők között használták a 60-as számrendszert a számlálási rendszerük alapjaként. Felismerték, hogy a 60-nak rengeteg osztója van: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 10, 12, 15, 20 és 30. Ez ideálissá tette az olyan matematikai számításokhoz, mint az idő és szögek felosztása.

  Idő mérése013

  A 60-as számrendszer alapján alkották meg a perceket és másodperceket is, mint az időmérési rendszer részelemeit. Őseink ugyanezt a logikát követték: 60 másodperc egy percben és 60 perc egy órában. Ez a felosztás lehetővé tette az idő még apróbb egységekre bontását, kihasználva a 60 osztóinak sokszínűségét.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  Idő mérése012

  Nap és Hold: Egy másik ihletforrás

  Az idő 60 részre osztásának másik forrása az égi testek mozgása volt. Az ókori csillagászok és égbolt megfigyelők számára a Nap és a Hold kulcsfontosságú szerepet játszott az idő mérésében.

  A Nap látszólagos mozgása a kelettől a nyugati horizontig körülbelül 12 órát vesz igénybe. Ezt a felosztást az ókori egyiptomiak számrendszerének tulajdonítják, amely a 12-es számrendszert használta, a kézen lévő ujjpercek számának megfelelően (a hüvelykujjat két percnek számolták). Ennek eredményeképpen a napokat két egyenlő részre osztották: nappalra és éjszakára. Mindegyik 12 órából állt, így jött létre a 24 órás nap.

  Idő mérése011

  A Holddal kapcsolatban még érdekesebb megfigyelésekre jutottak. A Holdciklus körülbelül 29,5 napig tart. Az ókori csillagászok észrevették, hogy a Hold a ciklusa során körülbelül 29,5 naponta halad át a különböző fázisokon. Ezt az időtartamot 30 egyenlő részre osztották, ami szintén illeszkedik a 60-as osztórendszerbe.

  Ezek a megfigyelések inspirálták az ókoriakat a 60 másodperces és 60 perces időmérési rendszer kidolgozására, amely pontosabban tükrözi az égi testek mozgását.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS

  Modern adaptációk

  Habár életünk számos aspektusa megváltozott az idők során, a 60 másodperces és 60 perces időmérési rendszer fennmaradt, és a mai napig is szinte mindenhol használjuk. Beépült az óráinkba, számítógépeinkbe, okostelefonjainkba és a mindennapi életünk minden területére.

  Idő mérése010

  A 60-as számrendszeren alapuló időmérési rendszer az egyik olyan egyedülálló történelmi örökség, amit a mai világban is használunk. El kell ismernünk, hogy hihetetlenül ellenállóképes és praktikus, a rendkívül ősi gyökerei ellenére. Ez remek emlékeztető arra, hogy az ókori civilizációk és az égbolt megfigyelése milyen mélyreható hatással volt az idő mérésére és megértésére.

  A BEJEGYZÉS A HIRDETÉS ALATTI GOMBBAL FOLYTATÓDIK

Mi a reakciód?

Tipp: a felhasználók képet is csatolhatnak a hozzászólásaikhoz!
 • Szia, guest

IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE,

hogy elküldhessük neked a legjobb cikkeinket

*heti egy e-mailt fogunk küldeni

Még több Liked.hu

Továbbiak betöltése Betöltés...Nincs több bejegyzés.