HIRDETÉS
ÉrdekességekTippek és trükkök

Miért ragasztották régen újságokra a tapétát?

  Bár ma már inkább a festett falak vannak divatban, korábban egyetlen ház vagy lakás sem nélkülözhette a tapétát. Ha pedig láttál már tapétázott falat korábban, akkor biztosan neked is feltűnt már, hogy annak idején ezeket a tapétákat egy vagy akár több réteg újságpapírra tették. Gondolkodtál már rajta, hogy miért?

  HIRDETÉS

  A Liked.hu-nál heves vitákat szült nálunk a téma, ezért úgy döntöttünk, hogy utánajárunk, és kiderítjük, miért volt divat régen újságpapírra ragasztani a tapétát.

  Ha nem vagy túl fiatal, akkor valószínűleg te is tapétáztál még olyan falakat, amiknek a régi tapétáját leszedve, a mögötte található újság megjelenési dátumát elolvasva azonnal tudni lehetett, hogy mikor tapétázták utoljára a szobát. Ez a régi idők egyik praktikus sajátossága volt.

  tapeta

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS

  De miért volt szükség újságpapírra?

  Először is a falak szabálytalanságait kellett velük elrejteni. Persze kényelmes alternatíva lett volna a gitt, de néhány réteg újságpapír hasonló eredményekre volt képes, és mivel akkoriban még virágzott a nyomtatott sajtó, ezért sosem volt hiány belőle.

  ujsagtapeta

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS

  Másodszor, mivel ekkoriban még nem mindenhol gyártottak mindenki számára elérhető tapétaragasztót, ezért az emberek saját maguk készítettek különféle ragasztó keverékeket. Az ilyen keverékek azonban gyakran kiszámíthatatlanul viselkedtek, ezért nem kockáztatták meg, hogy azonnal a tapétára kenjék, inkább újságokkal kísérleteztek először.

  tapetaragaszto

  Harmadszor (és ez volt talán a fő ok), a tapéta sokkal jobban tapadt az újságpapírra, mint a csupasz falra. Ennek köszönhetően pedig amíg az újságpapírt sok ragasztóval, gyakran igénytelen módon kellett felragasztani a falra, a tapéták esetében már jóval kevesebb ragasztóval, jóval szebb végeredményt lehetett elérni.

  ujsagpapir tapeta

  Ma is használatos még egyébként ez a technika, ám ma már nem újságpapírt, hanem speciális papír takarófóliát, úgynevezett makulatúra papírt raknak fel a falra a tapéták előtt.

  A BEJEGYZÉS A HIRDETÉS ALATTI GOMBBAL FOLYTATÓDIK

Mi a reakciód?

Tipp: a felhasználók képet is csatolhatnak a hozzászólásaikhoz!
 • Szia, guest

IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE,

hogy elküldhessük neked a legjobb cikkeinket

*heti egy e-mailt fogunk küldeni

Még több Liked.hu

Továbbiak betöltése Betöltés...Nincs több bejegyzés.