HIRDETÉS BEZÁRÁS

Miért nem raknak kerítést a házaik elé Amerikában az emberek?

A számunkra szokatlan jelenségnek több oka is van.
Szólj hozzá

  Bárki, aki látott már tisztességes amerikai külvárosokban játszódó filmet, az valószínűleg észrevette, hogy az amerikai otthonok utcafrontján gyakorlatilag nincs semmilyen kerítés. Elvétve vannak csupán sípcsontig érő kis fehér kerítések, ám ezek kizárólag dekorációs célokat szolgálnak.

  HIRDETÉS

  Az amerikaiak tehát csak a hátsókert köré tesznek kerítést: a medencéhez, a grillezőhöz és a kerti bútorok köré, és jellemzően ezek a kerítések sem olyan magasak, mint a nálunk megszokottak. A kérdés az, hogy miért?

  Amerikai házak kerítés 016

  Nézd meg ezt a fenti képet, és hasonlítsd össze néhány magyarországi település látképével. Míg nálunk nem ritka, hogy akár 2 méter magas kerítést is húzunk a szomszéddal közös határvonalra, addig Amerikában szemmel láthatóan jóval más a helyzet. Ennyivel nyitottabbak lennének az emberek?

  Amerikai házak kerítés 015

  A kérdés megválaszolása némileg bonyolult, mivel több oka is van, de most felsorolom őket.

  Először is, az amerikaiaknak nincs szükségük különösen magas kerítésekre. Kitől kéne félniük? A legtöbb államban már azért le lehet lőni valakit, ha hívatlanul vagy erőszakos szándékkal hatol be valaki más magántulajdonába. A rendőrség elől sem lehet elbújni a kerítések mögé: a hatóságok embereit nem fogja megállítani egy kerítés az Egyesült Államokban, még a legmagasabb sem.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS

  Amerikai házak kerítés 014
  Még a Reszkessetek betörők! című film hatalmas háza előtt se volt kerítés.

  Másodszor, az Egyesült Államokat protestánsok alapították. Anglikánok és más puritán telepesek. A protestáns etika szerint pedig mindennek, amid van az életben, annak láthatónak kell lennie. Nincs mit rejtegetned Isten vagy más emberek elől. Érdekes erkölcsi hozzáállás ez.

  A brit uralkodók szigorúan megtiltották a jenkiknek, hogy magas kerítéseket építsenek a házaik köré a 16-18. században. Soha nem tudhatták ugyanis, hogy milyen összeesküvéseket szőnek majd a kerítésük mögött a monarchia ellen. Azóta nagyot változott a világ, és az angol uralkodók ugyan már nem uralják Amerikát, de ez az építészeti hagyomány a mai napig megmaradt.

  Amerikai házak kerítés 013
  A Beethoven című filmben is a nevetségesen alacsony kerítés miatt kellett külön kennelt építeni a kutyának.

  Harmadszor, Magyarországgal ellentétben az Egyesült Államokban még a magánszektorban is rendkívül speciális szabályok vannak a tereprendezésre. A tengerentúli törvények gyakorlatilag tiltják, hogy kényed-kedved szerint húzz fel egy kerítést a telked köré, amin laksz.

  Az egy utcában lévő házaknak ugyanis összhangban kell lenniük egymással, ellenkező esetben bírságot kap a sorból kilógó tulaj. Egyébként az amerikai jogszabályok még a fűnyírást is szigorúan szabályozzák, nem véletlen tehát, hogy mindegyik ház előtt olyan gyönyörű a fű a filmekben.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS

  Amerikai házak kerítés 012
  Az amerikai törvények szerint az egy utcában található házak utcafrontjának egységesnek kell lennie.

  Ettől függetlenül persze vannak magas kerítések az USA-ban, ám ezek többnyire a veszélyes területeket jelzik. Ha Amerikában járva ilyet látsz, akkor az adott helyet jobb, ha messziről elkerülöd.

  A magánlakások egyébként kiváltságnak számítanak az Egyesült Államokban, itt ugyanis még a családiházakat is gyakran csak bérlik az emberek. Ha valaki ennek ellenére mégis megengedhet magának egy nagy kertesházat, akkor azzal szeretne eldicsekedni és szeretné megmutatni a körülötte élő embereknek.

  Amerikai házak kerítés 011
  Amerikában rendkívül gyakori jelenség, hogy a szomszédok a házaik előtt beszélgetnek – akár napi szinten.

  Az 1950-es évek óta az amerikaiak hozzászoktak továbbá egy rendkívül speciális házhozszállítási rendszerhez. Az Egyesült Államokban a futár nem hív fel telefonon, ha megérkezik, hanem egyszerűen a ház előtt hagyja a csomagot, és fotót készít az átadásról.

  Így volt ez már régen, amikor a tejet vitték házhoz, és így van ez most is, amikor az Amazon-os csomagokkal vannak tele a verandák. Természetesen a törvények is ehhez vannak igazítva, vagyis rendkívül szigorúan büntetik a mások háza elől csomagot lopó tolvajokat.

  A kerítés nélküli amerikai házaknak van egy másik nagy előnye, mégpedig, hogy a tűzoltók így könnyebben és gyorsabban meg tudják közelíteni az épületeket. Mivel sok amerikai ház a mai napig fából épült, ezért rendkívül tűzveszélyesek. Egy esetleges lakástűz esetén pedig a tűzoltóknak minden másodperc számít. Egy magas kerítés pedig komoly akadályt jelentene előttük.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS

  Amerikai házak kerítés 010

  A közüzemi dolgozóknak is gyorsan hozzá kell férniük bármelyik magánházhoz – az Egyesült Államokban a mérőórák a ház előtt vannak elhelyezve, és könnyen hozzáférhetőnek kell lenniük a közművek számára bármikor.

  Összességében elmondható, hogy az amerikai külvárosok még mindig rendkívül biztonságosak. Ellentétben a metropoliszok hihetetlenül veszélyes utcáival, a külvárosi embereknek semmi különösebb okuk sincs arra, hogy kerítéssel védjék az otthonukat. Kitől kéne félniük?

   A hatalmas kerítések egyébként rendkívül költségesek is, szóval ez egyfajta spórolásként is felfogható, bár az amerikaiakra nem jellemző a fukarság, ők inkább gazdaságosság céljából örülnek annak, hogy nem kell fölösleges anyagot használniuk a hatalmas tégla vagy vaskerítésekhez.

  amcsi kerítés

  Röviden összefoglalva tehát az Egyesült Államokban senki nem emelhet önkényesen kerítést a háza elé, ezt ugyanis törvény tiltja a külvárosokban. Nincs is rá szükségük az embereknek, mivel kerítés nélkül is maximális biztonságban érezhetik magukat, ráadásul így a szomszédaikkal is közelebbi kapcsolatot tudnak ápolni.

  A BEJEGYZÉS A HIRDETÉS ALATTI GOMBBAL FOLYTATÓDIK

Mi a reakciód?

Tipp: a felhasználók képet is csatolhatnak a hozzászólásaikhoz!
 • Szia, guest

IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE,

hogy elküldhessük neked a legjobb cikkeinket

*heti egy e-mailt fogunk küldeni

Még több Liked.hu

Továbbiak betöltése Betöltés...Nincs több bejegyzés.