Miért nem kopognak a vonatkerekek egyes európai országokban?


Sokunk számára a vonatozás annyira együtt jár a vonatkerekek ikonikus zakatolásával, hogy néha szinte már nyugtató hatással van az elménkre, és kissé szorongva érezzük magunkat, amikor egy megállás közben elcsendesedik ez a hipnotikus kattogás.

HIRDETÉS

Nem minden országban van azonban ez a jellegzetes kattogás a vonatoknál: aki valaha is utazott már vonattal Európában, az észrevehette, hogy egyes európai országok (főként a déliek) vonatai teljes csendben suhannak.

De miért van az, hogy bizonyos országokban csendben suhannak a vonatok, míg nálunk, Magyarországon például elképzelhetetlen az ikonikus zakatoló kerékhang nélküli vonatozás?

A válasz a vasúti sínekben rejlik

Magyarországon a legtöbb vasútvonal szakaszosan készült. A vasúti pályák kisebb-nagyobb összeköttetésekből állnak, melyek között termikus rés található. Erre azért van szükség, hogy a sínek ne deformálódhassanak még a legnagyobb hőmérsékletváltozások közben sem, hiszen köztudott, hogy a nyári forróságban a vas kitágul, míg a hideg fagyban összeszűkül. Nincs ez másként a vasúti sínekkel sem, ezért szükség van közöttük bizonyos „térre”, ahol szabadon tágulhatnak és szűkülhetnek. Az ikonikus zakatoló hangot pedig értelemszerűen az okozza, amikor a kerekek áthaladnak a síncsatlakozások között lévő különbségeken és kopogó hangot hallatnak.

HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Vonatsín csatlakozás

Folyamatos sínek

Egyes európai országokban az éghajlat jelentősen enyhébb, és mindenféle erősebb hőingadozástól mentes, ez pedig lehetővé teszi, hogy a mérnökök folyamatosan hegeszett pályákat készítsenek, melynek lényege, hogy a sínek között semmilyen fizikai értelemben vett szünet sincs, a gyakran 800 méter hosszú elemeket pedig hegesztéses technológiával rögzítik egymáshoz.

Csatlakozásmentes vonatsín

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Másolás

Szólj hozzá!

Tipp: a bejelentkezett felhasználók képet is csatolhatnak a hozzászólásaikhoz!
 • Szia, guest
  Mit készítsünk?!
  Kép
  Fotó vagy GIF.
  GIF
  GIF képek vagy MP4 formátumú videók.
  Videó
  Youtube, Vimeo vagy Vine.
  Szöveg
  Szöveg-orientált bejegyzés, beágyazásokkal, videókkal és képekkel.
  Lista
  Klasszikus internetes lista, számozással.
  Szavazás
  Véleménynyilvánítás az előre megadott kérdésekre.
  Visszaszámlálás
  Ugyanaz, mint a sima lista, csak fordított számozással.
  Személyiség teszt
  Egy sor kérdés, melyek végül lelepleznek valamit rólunk.
  Kvíz
  Tudáspróba, melyekre csak jó vagy rossz válasz van.
  Nyílt lista
  Egy lista, melyet a látogatók szabadon bővíthetnek.
  Ranglista
  Egy lista, melynek elemeire a látogatók szavazhatnak.

  Küldd el egy barátodnak!