HIRDETÉS BEZÁRÁS
ÉrdekességekTippek és trükkök

Miért nem építenek soha kerítést az emberek Amerikában a házuk köré?

  Hollywood gyakran szeret túlozni, és a valóságtól eltérően sokszor álomszerűnek próbálja bemutatni az amerikai valóságot. A filmekben, ha az események épp nem a felhőkarcolók között zajlanak, akkor mindig valamilyen kertváros a helyszín, ahol mindig szép, egyforma házak vannak, rendezett kerttel, és ami számunkra meglepő: kerítés nélkül.

  HIRDETÉS

  Ebben az esetben azonban a filmekben látottak kivételesen tényleg összhangban vannak a valósággal, az amerikaiak ugyanis nem, vagy csak nagyon ritka esetekben építenek kerítést a kertjeik köré. A világ más részein élő emberek számára ez nagyon meglepő tud lenni, ezért a Liked.hu-nál úgy döntöttünk, hogy utánajárunk a jelenségnek, és elmondjuk, hogy miért történik mindez.

  Amerika kerítés

  Ahhoz, hogy megértsük a jelenség mögött álló okokat, először is meg kell értenünk a mentalitásbeli különbségeket. Az Egyesült Államokban a „magántulajdon” fogalomnak nagy súlya van, és ennek köszönhetően az emberek nagyon tisztelik egymás személyes terét. Minden polgár tudja, hogy az állam védi a vagyonát, ahogy azt is, hogy neki is joga van megvédeni azt.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS

  Amerikai házak kerítése

  De ez csak az egyik oka a jelenségnek. Az amerikai kertvárosok általában olyan városrészek, ahol az ott élő családok a vagyonuk szerint vannak kategorizálva. A kivitelezők az ilyen városrészek létrehozásakor tucatnyi azonos telket és házat építenek meghatározott áron, egy adott osztály, általában a középosztály számára.

  Miért nincs kerítés

  Minden ilyen területnek megvannak a saját szabályai. Amikor új házba költözünk, egy sor olyan papírt kell aláírnunk, melyek meghatározzák, hogyan kell viselkednünk, ha a környékre költözünk. Ez néha valóban elég abszurd – sokszor még a gyep maximális magasságát is meghatározzák benne.

  Miért nincs kerítés az amerikai házakon

  Mindezeket a korlátozásokat a lakók maguk hozzák létre és alakítják a közgyűléseken. Ebből kifolyólag tehát meg is tilthatják például a kerítésépítést, vagy meghatározhatják annak maximális magasságát, a házak színét, vagy azt, hogy a ház mely oldalára kell felszerelni a légkondicionálót. Teszik mindezt azért, hogy a környék minél vonzóbbnak tűnjön és az ottani ingatlanok ára évek múltán se csökkenjen.

  Amerikai házak kerítés nélkül

  A közművek is képesek hasonló követelésekkel élni, a háztulajdonosoknak ugyanis sok esetben biztosítaniuk kell a mérőemberek zavartalan munkáját. A kerítések pedig megakadályoznák ezt, ahogy a rendőrök, tűzoltók vagy épp az orvosok munkáját is, ezért az amerikaiak előszeretettel döntenek úgy, hogy nem kerítik el a házukat – legalábbis az utcafronton.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS

  Miért nincs kerítés amerikában

  Természetesen vannak olyan helyek, ahol az utcafronton is el vannak kerítve a házak, de ez főként az ingatlan árától és az ott élő emberek egyezségétől függ. Van azonban egy hely, ahol mindenkinek van kerítése – ez pedig a hátsókert. Itt zajlik a családi szórakozás, itt szárítják a ruhákat, ezért a magánélet tisztelése végett, itt kivétel nélkül kerítéssel választják el egymástól az ingatlanokat

  Miért nem kerítik el az amerikai házakat

  Azok az Amerikába költöző emberek, akik szeretnének privát szférát a házuk előtt is, azok jobban járnak, ha kevésbé felkapott környéken vesznek házat vagy telket, ahol az ott élő embereket nem korlátozzák ilyen szabályok és szabadon dönthetnek a telkük elkerítésétől. Ettől függetlenül meg kell hagyni, hogy a kerítés nélküli, rendezett kertek valóban gyönyörűen néznek ki, nemcsak a filmeken, hanem a valóságban is, szóval ilyen szempontból mi teljesen meg tudjuk érteni, hogy az amerikai kertvárosokban inkább ezt a fajta megoldást részesítik előnyben.

  A BEJEGYZÉS A HIRDETÉS ALATTI GOMBBAL FOLYTATÓDIK

A Liked.hu szerkesztője vagyok, már az idők kezdete óta. Szabadidőmben Jedi lovag és Pokémester. Puszilom édesanyámat.

Mi a reakciód?

28 hozzászólás
Tipp: a felhasználók képet is csatolhatnak a hozzászólásaikhoz!
 • Szia, guest
 • Dolgoztam egy ideig amcsiban. Bútor házhoz szállításban nyomultunk. A kollégám szólt rám, hogy a kerten keresztül rohangálásomnak az lehet a vége, hogy lepuffantanak ha nem hívom fel előtte a tulajt. Ott ugyanis a magántulajdon védelme érdekében használhat fegyvert. Ezután 10 mérfölddel előtte már hívtam őket... :D
  • Ha szereted a felszínes, csak magukkal foglalkozó, mesterkélt szomszédokat, akkor neked való
   • Mert itthon a Mari nénivel aztán a lelki mélységek csúcsára tudsz menni, persze :D
 • Az biztos hogy gyönyörű utca,de oda születni kell. Én nem tudnám megszokni.Itt még a szomszédokkal sem lehet kiülni a pletykapadra.
 • Nem egyedi eset, mert Németországban sincs  kerítés sok helyen- vagy csak alacsony sövénnyel szimbolizálják a telekhatárt.  Én sem szeretnék kerítést, de ehhez nálunk még nem nőttünk fel! Sajna kerítés nélkül sokan nem tartanák tiszteletben a tulajdon védelmét. A ház előtti részt füvesítettük, virágágyást csináltunk, és bizony a tulipánjaimat leszüretelték!  A kerítésnélküliség sok mindent elmond az ott élők intelligenciájáról!  :) 
  • Nekem a lépcsőházból,az ajtóm mellől vitték el kaspóval együtt a télire odatett leánderemet. Sőt, letéptek egy ajtókoszorúmat!  Minden évszakrakülön készítek, -ha bekopogott volna, szívesen készítettem volna ingyen és bérmentve.
  • Mi egy melyen taho tarsadalom vagyunk, 100-150 ev agyi elmaradotsaggal vegetalunk itt az EU majdnem kozepen, a velemenyem szerint. 
   • Sajnos Ibolyának igaza van, a magyarok még köszönni sem tudnak, a cigányokat ne is említsem......
   • 2,760
    Beszélgetésindító
    Elég csak pár tíz évig itt élni, és könnyen belátja az ember, hogy bizony mi nem a "krémhez" tartozunk. :D Főleg, ha látjuk a nyugati sztenderdeket. 
 • A hatso kertek nem minden esetben vannak elkeritve. A lanyom Michigan allam egyik kertvarosaban lakik, ahol a hatso kertek is teljesen nyitottak es szepen parkositottak. Jomagam Svedorszagban elek, ahol szinten sok elkeritetlen hazzal talalkozhatunk.
 • Ha bárki bemászik a házadba amerikában,akkor lelőheted kérdés nélkül.Nálunk ha bemászik,figyelni kell nehogy bezárjad,mert az személyi szabadság korlátozása lenne.Ha itthon leütöd a betörőt mert mondjuk gyermek van a kis szobában és belehal akkor is törvényt sértesz...
 • Azonnal meg lehet szokni es termeszetesnek tunik, sokszor voltam ott baratoknal rokonoknal ez ott termeszetes.
 • Itt is kellene olyan törvény hogy az állam védje a vagyonomat,magántulajdomat,és hogy én is meg védhetjem azt.
 • Ausztriában emeletes több lakásos lépcsőházban, a bejárati ajtók mellett hagyják a cipőket, esetleg útcai felőltőket, esernyőket, és senki nem lopja el.  Igen - igen ez azért van mert ott ......
 • Itt èlek a családommal Texasban hosszû èvek ôta.Ez pontosan így van ahogy le van írva.Tisztelik egymàst az emberek.
 • ...és mennyi ottani biztonsági kamerás felvételen látni, hogy lopják a csomagokat az ajtók elől...Akkor minek biztonsági kamera például?Meg hány ember lövi le a saját családtagját, mert azt hiszi, betörő!Egész usa hitelből van.Kb. semmi sem a saját tulajdonod, vagy csak részben.Végig gürized az életed, úgy, hogy csupa képmutatás az egész. Nézd meg, amikor az amerikai színészek itt járnak nálunk.Miket írnak Magyarországról, mennyire el vannak ájulva a nyitottságtól, kedvesség, barátságos emberektől.Ott van például amit Tom Hanks mondott:"De van valami, ami miatt nem tudom befogni a számat amióta visszajöttünk. Amikor a hajnalig tartó forgatás után autóval vittek a szállodámba, megdöbbenve láttam, hogy fiatal lányok kerékpároznak az utcán, vagy karonfogva sétálnak, kacarásznak, beszélgetnek az éjszaka kellős közepén. Az volt az érzésem, hogy ez egy teljesen biztonságos város. Amerikai városokban ilyet sehol nem találni!"

IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE,

hogy elküldhessük neked a legjobb cikkeinket

*heti egy e-mailt fogunk küldeni

Még több Liked.hu

Továbbiak betöltése Betöltés...Nincs több bejegyzés.