HIRDETÉS BEZÁRÁS
Érdekességek

Így nézne ki Európa, ha megvalósulna a világ legösszetettebb építési projektje, az Atlantropa-projekt

  Pontosan 100 évvel ezelőtt a német építész, Herman Sörgel előállt a világtörténelem egyik legösszetettebb építési projektjével, az Atlantropa-projekttel. A világháborúk közötti években komolyan vitatkoztak róla az országok vezetői, bár ma már elképzelhetetlennek tűnik egy ilyen beavatkozás a természetbe.

  HIRDETÉS

  A projekt alapötlete két hatalmas gát volt: az egyik a Gibraltári-szorosnál, a másik a Boszporusznál. A két gát tulajdonképpen teljesen elválasztaná a Földközi-tengert az óceánoktól, ezáltal mesterségesen csökkenteni lehetne a vízszintjét, ráadásul Európa gyakorlatilag összeolvadna Afrikával, ami megkönnyítené az európai érdekek védelmét Afrikában.

  A gátak olyan jelentősen csökkentenék a vízszintet, hogy az Adriai-tenger gyakorlatilag eltűnne, és Horvátország sziget nélkül maradna, mivel az egész szárazfölddé válna. A projekt az 1920-as és 1930-as években érte el a népszerűsége csúcsát, de 52-ben, Sörgel halála után elvesztette a támogatóit. Az alábbi térkép megmutatja, hogyan nézne ki Európa és Afrika, ha létrejött volna az Atlantropa-projekt:

  r/europe - This is what the Mediterranean would look like if the Atlantropa Project had been made

  A BEJEGYZÉS A HIRDETÉS ALATTI GOMBBAL FOLYTATÓDIK

Mi a reakciód?

Tipp: a felhasználók képet is csatolhatnak a hozzászólásaikhoz!
 • Szia, guest

IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE,

hogy elküldhessük neked a legjobb cikkeinket

*heti egy e-mailt fogunk küldeni

Még több Liked.hu

Továbbiak betöltése Betöltés...Nincs több bejegyzés.