HIRDETÉS BEZÁRÁS

Hogyan készíts minőségi fotót a telefonoddal

🔥 3 hozzászólás

  A modern telefonkamerák fejlődésének köszönhetően ma már a zsebünkben lapuló okostelefon segítségével is majdnem ugyanolyan képet tudunk készíteni, mint a több százezres vagy akár millió forintos profi fényképezőgépek segítségével. A tökéletes felvételek elkészítéséhez persze itt sem elég csak megnyomni a gombot, ismerni kell néhány trükköt a telefonos fotózás világával kapcsolatban.

  HIRDETÉS

  A Liked.hu-nál most hoztunk nektek egy kis útmutatót, melynek segítségével bárki profi fényképeket készíthet pusztán a mobiltelefonja segítségével.

  1. 1 Tartsd tisztán a lencsét.

   Lencsetorles

   Nagyon könnyű összekoszolni a telefonok fényképezőjének lencséit, elég, ha egy kis nedvesség, por, vagy ujjlenyomat éri. Ha azonban tűéles és kiváló minőségű fotókat akarunk készíteni, akkor az objektív tisztasága az első és legfontosabb lépés. Célszerű puha, mikroszálas kendőt venni, majd háromszög alakban, finoman dörzsölve letisztítani a lencsét, míg kristálytiszta nem lesz.

  2. 2 Állítsd be kézzel a fényképező fókuszát.

   Auto vs manualis fokusz

   Néha az automatikus élességállítás, vagy másnéven az autofókusz önmagában nem elég hozzá, hogy éles fényképeket készítsünk. Épp ezért jobb, ha manuálisan fókuszálunk a telefonunkkal. Szerencsére ez Android és iPhone készülékeken is pofon egyszerű, csak a telefon képernyőjén meg kell érintenünk azt a pontot az ujjunkkal, ahová fókuszálni szeretnénk fényképezéskor.

   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
  3. 3 Állítsd be az expozíciót.

   Exponalas

   A megfelelő expozíció segít kiegyensúlyozni a fényt a fényképeken. Az alulexponált felvételek túl sötétnek tűnnek, a túlexponált felvételek pedig túl világosak. Az Android és iPhone készülékeken ezt akkor módosíthatjuk, ha a kamerát megnyitva megérintjük a képernyőt, majd megvárjuk, míg megjelenik a napocska ikonnal ellátott kijelző a fókuszált terület körül.

  4. 4 Győződj meg róla, hogy a HDR mód be van kapcsolva.

   HDR ki es bekapcsolva

   Bizonyos esetekben előfordulhat, hogy nem elegendő csupán az expozíció beállítása. Egyes kameráknak nehézségei lehetnek a sötétebb és a világosabb területek egyidejű fotózásával. Ennek eredményeként előfordulhat, hogy kiegyensúlyozatlan képek születnek. A HDR mód segít abban, hogy a sötét és világos területek mindig tökéletesen exponálódjanak, és ne vesszenek el a részletek.

  5. 5 Figyelj a vezetővonalakra.

   Fokuszalasi pontossag

   Fényképezéskor nagyon fontos ismerni a fényképezés világában csak "vezővonalaknak" nevezett viszonyítási alapot, mely segít a nézők figyelmét a fényképezett tárgyra összpontosítani. A vezető vonalak fő típusai:

   • Vízszintes: gyakran látható a természetben és a tájakon.
   • Függőleges: általában az utcai vagy divatfotózásban használják.
   • Átlós: ezek a távolságérzetet hangsúlyozzák.
   • Konvergáló: ez általában 2 vonal, mely a kép közepe felé közeledik egymáshoz és segítenek egy pontra összpontosítani a figyelmet.

   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
  6. 6 Használd a harmadolás szabályát.

   Harmadolasi szabaly

   Ha fotót készítesz, képzeld el, hogy a képernyő 9 egyforma részre van osztva függőleges és vízszintes vonalak segítségével. A harmadolás szabálya kimondja, hogy a kép legfontosabb elemeinek mindig azokon a helyeken kell elhelyezkedniük, ahol ezek a vonalak találkoznak. A modern okostelefonok beállításaiban már egyszerűen lehet aktiválni a rácsozást, mely nagy segítség lehet főleg a kezdő fényképészek számára a tökéletes fotók elkészítésében.

  7. 7 Keress megfelelő világítást.

   Tul vilagos es tul sotet

   A jó fotó kulcsa a jó megvilágítás, mely biztosítja az árnyékok és fények megfelelő eloszlását, valamint sajátos hangulatot kölcsönöz a felvételnek.

   Vedd figyelembe a közelben lévő lámpa elhelyezkedését. Ha a fény a kamera mögül jön, és közvetlenül fényképezendő tárgyra vagy személyre irányul, az lapos megvilágítást kölcsönöz. Az oldalról érkező fény részletes árnyékot ad, így a felvétel drámaibb lehet. A tárgy vagy személy mögül érkező fény ragyogó hatást kölcsönöz. Lehetőség szerint érdemes egyébként saját magad által kezelt lámpát választani, amivel ügyesen ki lehet sakkozni, hogy melyik megvilágítás a legtökéletesebb.

  8. 8 Győződj meg róla, hogy fotózás közben a készülék stabil.

   Telefon fogas fotozas thumb

   Hiába tökéletes minden, ha fényképezés közben rosszul fogjuk a telefont vagy az ujjunkkal elmozdítjuk a készüléket. Célszerű kerülni a képernyő megérintésével készült képeket, helyette inkább a telefon halkító gombját kell használni a fénykép elkészítéséhez - ez biztosítja, hogy fotózás közben ne mozdulhasson el a telefon.

   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
  9. 9 Kerüld a digitális zoom használatát.

   Digitalis zoom

   A mobiltelefonok digitális zoomjának nem sok hasznát vesszük, ha szép fotókat szeretnénk készíteni. A digitálisan nagyított fotók képe szemcsés és elmosódott lesz, ezért minden esetben érdemes inkább közel menni a fényképezendő objektumhoz, vagy teljes képet készíteni és utólag körbevágni.

  10. 10 Utólag szerkeszd a fotókat.

   Utolagos retusalas

   Nemcsak a fényképezés pillanata fontos, hanem az is, hogy utána mihez kezdünk a képpel. A modern okostelefonok már beépített funkcióként tartalmazzák a különféle retusáló és képszerkesztő programokat, melyekkel felturbózhatók a képek, de az alkalmazás áruházakban számtalan ingyenes és fizetős programot is találunk a témában, mely segíthet, hogy utólag tegyük élénkebbé és látványosabbá a képeket.

  A BEJEGYZÉS A HIRDETÉS ALATTI GOMBBAL FOLYTATÓDIK

Mi a reakciód?

3 hozzászólás
Tipp: a felhasználók képet is csatolhatnak a hozzászólásaikhoz!
 • Szia, guest

IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE,

hogy elküldhessük neked a legjobb cikkeinket

*heti egy e-mailt fogunk küldeni

Még több Liked.hu

Továbbiak betöltése Betöltés...Nincs több bejegyzés.