HIRDETÉS BEZÁRÁS
Érdekességek

Ezért nem létezik fekete szemű ember

  A szemünk színe egészen 3 éves korunkig folyamatosan fejlődik és változik. Egy dolog azonban biztos: soha nem lesz fekete. Ha valamiért feketének is tűnik valakinek a szeme élőben vagy a fényképeken, az maximum a rossz fényviszonyok, a viselt ruhák tükröződése és egyéb külső tényezők miatt történik.

  HIRDETÉS

  A Liked.hu-nál kíváncsiak voltunk rá, hogy a teljesen fekete szemű emberek miért csak a kitalált filmekben és regényekben léteznek, a cikk végén pedig bónuszként még azt is elmondjuk, hogy melyik a legritkább szemszín a világon.

  A génjeink egyszerűen nem engedik.

  Fekete szem
  © Bess Hamiti / Pexels.com

  Körülbelül 16 különböző gén felelős a szemszínünkért. Ezen gének közül kettő igazán lényeges, a HERC2 és az OCA2 gének. Ezek a gének finomhangolják ugyanis a szemszínünket az íriszünkben található melaninmennyiség szabályozásának segítségével. A melaninnak köszönhetően a szemszínünk különböző színek és árnyalatok között változhat, de a létező legsötétebb szín a sötétbarna, nem pedig a fekete.

  Valószínűleg egyfolytában sírnánk.

  Fekete szem sírás
  © Sergi Montaner / Pexels.com

  A fekete színű dolgok több fényt nyelnek el, ettől lesz fekete a színük. Az általuk elnyelt felesleges fény és energia azonban hőenergiává alakul. Ez azt jelenti, hogy ha a génjeink valamilyen módon lehetővé tennék számunkra, hogy fekete színű legyen a szemünk, akkor a szemünknek állandóan könnyeznie kéne azért, hogy ne melegedjen túl és ne száradjon ki.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS

  A szemünk nem lenne védve a káros sugárzásoktól.

  Fekete szem napsütés
  © Amina / Pexels.com

  Fényes nappal valószínűleg alig tudnánk utcára menni, ha fekete színű lenne a szemünk. A napfény ultraibolya vagy másnéven UV fényt tartalmaz. Közismert, hogy a fekete tárgyak több UV fényt nyelnek el, mint más színek, ezért a hosszan tartó UV-fénynek kitett fekete szem sérülne – sok egyéb probléma mellett pedig szürkehályog és bőrrák kialakulásához vezetne.

  Genetikai felépítésünknek köszönhetően azonban az íriszeink színét adó melanin megvéd minket az ultraibolya fénytől. Tanulmányok kimutatták, hogy a melanin az őt ért UV-sugárzás több mint 99,9%-át képes elnyelni és megsemmisíteni, ezzel megóvva a szemünket a káros sugárzásoktól.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS

  Bónusz: a legritkább természetes szemszín.

  Zöld szem
  © Clement percheron / Pexels.com

  A legritkább természetes szemszín a zöld. A világ teljes lakosságának csupán 2%-a zöld szemű. Vannak olyan különleges esetek is, amikor az emberek szeme vörös vagy lila színű az okuláris albinizmus miatt, míg másoknál a heterokrómia miatt például mindkét szem különböző színű íriszekkel rendelkezik.

  A BEJEGYZÉS A HIRDETÉS ALATTI GOMBBAL FOLYTATÓDIK

Mi a reakciód?

Tipp: a felhasználók képet is csatolhatnak a hozzászólásaikhoz!
 • Szia, guest

IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE,

hogy elküldhessük neked a legjobb cikkeinket

*heti egy e-mailt fogunk küldeni

Még több Liked.hu

Továbbiak betöltése Betöltés...Nincs több bejegyzés.