HIRDETÉS BEZÁRÁS

Ez a villanykörte 1901 óta folyamatosan világít

Szólj hozzá

  Van egy villanykörte a kaliforniai Livermore-ban, ami látszólag sosem fog kialudni. Az „évszázados villanykörte” névre hallgató izzó a Livermore-Pleasanton Tűzoltóság 6. számú tűzoltóállomásának mennyezetén lóg és 1901 óta folyamatosan világít.

  HIRDETÉS

  2015. június 27-én még egy bulit is szerveztek az izzó tiszteletére, ekkor ünnepelték ugyanis az egymilliomodik, világítással töltött óráját. Volt zene, pezsgő és grillezés, a villanykörte pedig ezalatt is folyamatosan világított a mennyezeten, míg a helyi tisztviselők alatta koccintottak az „egészségére”.

  Ha valaha is a San Franciscótól egy órányira keletre található Livermore-ban jársz, feltétlenül nézz be az East Avenue-n található tűzoltóállomásra, ahol a tűzoltók nemcsak a tüzekkel harcolnak, hanem egy több mint 100 éves izzónak is gondját viselik. De mi ez az izzó és hogyhogy ennyi ideje világít?

  Izzó tűzoltósága
  A tűzoltóság épülete, ahol a villanykörte található.

  Néhány tényszerű adat

  Gyártó: Shelby Electric Company, Shelby, Ohio (becslés 1896, vége 1912).

  Tervező: Adolphe A. Chaillet francia villamosmérnök (1867-1914).

  Izzószál: Karbon, egy mai napig ismeretlen folyamattal előállítva. Az izzószál egy hurkot képez az izzó belsejében, ami alulról nézve úgy néz ki, mint az angol „nem” szó. (no)

  Teljesítmény: Az izzót 60 wattos modellnek tartják (a tényleges szám ismeretlen), de ma már körülbelül annyi fényt ad, mint egy 4 wattos éjjelilámpa.

  Még mindig be van kapcsolva? Igen.

  Az adatok nagy része (és a most következő információk) az „A Million Hours of Service” című könyvből származnak, merthogy igen, a száz éve világító izzó saját könyvet is kapott, amit Thomas Bramell, a város nyugdíjba vonult tűzoltóparancsnoka, és egy, az izzó múltjával foglalkozó történész írt. A tűzoltóállomáson pólókat, karkötőket, és egyéb izzóval kapcsolatos ajándéktárgyakat is árulnak már hosszú évek óta.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS

  Az izzó rövid története

  100 éve világító izzó

  Az izzó 71 éven keresztül égett minden különösebb figyelem nélkül, mielőtt Mike Dunstan, a Livermore Herald and News riportere egy 1972-es interjú alkalmával rákérdezett a szemmel láthatóan régi villanykörte múltjára. Kiderült, hogy a körte emberemlékezet óta világít.

  Az izzót valószínűleg még 1901-ben kapta ajándékba a tűzoltóság a helyi üzletembertől, Dennis F. Bernaltól. Bernal egyik gyermeke úgy emlékezett vissza erre, hogy az apja épp egy raktárt adott el személyes okokból, amikor rábukkant az izzóra, és úgy döntött, hogy a helyi tűzoltóságnak ajándékozza. John Jensen önkéntes tűzoltóként dolgozott a városban 1905 óta, és a férfi elmondta, hogy amennyire csak emlékszik, a lámpa mindig égett, akárhányszor csak a tűzoltóságon járt.

  A BEJEGYZÉS A HIRDETÉS ALATTI GOMBBAL FOLYTATÓDIK

Mi a reakciód?

Tipp: a felhasználók képet is csatolhatnak a hozzászólásaikhoz!
 • Szia, guest
 • Jézusom, hogy lehet ilyen ostobaságot írni?Ha egy 60W-os izzót 4W teljesítménnyel üzemeltetsz, akkor gyakorlatilag örökéletű lesz.Bármelyik.

IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE,

hogy elküldhessük neked a legjobb cikkeinket

*heti egy e-mailt fogunk küldeni

Még több Liked.hu

Továbbiak betöltése Betöltés...Nincs több bejegyzés.