HIRDETÉS BEZÁRÁS

Egy tanulmány szerint a férfiak nem túloznak, amikor a betegségükről panaszkodnak

Talán ideje komolyabban venni a férfiak panaszkodását.
Szólj hozzá

  Amikor valaki beteg, gyakran előfordul, hogy a tünetek miatt rosszul érzi magát az illető. Különösen a férfiakról terjedt el azonban az a sztereotípia, hogy szeretnek jobban panaszkodni annál, mint amit a betegségük indokol, különösen akkor, ha náthától szenvednek.

  HIRDETÉS

  A legújabb kutatások azonban kimutatták, hogy egyáltalán nem túloznak ilyenkor a férfiak, ugyanis a testük felépítéséből fakadóan tényleg érzékenyebbek bizonyos betegségekre. A Liked.hu-nál most feltárjuk, hogy pontosan miért van ez.

  „Férfi nátha”

  Férfi betegség 013

  Az oxfordi és a cambridge-i szótárban is megtalálható ez a kifejezés (man flu), mely a közönséges náthához hasonló betegségként van definiálva, de mégis erősebb lehet, ha az illető férfi. Tudósok egy csoportja ezért kutatásba kezdett, hogy egyértelmű magyarázatot adjon a jelenségre.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS

  Az egerek és az immunrendszer

  Férfi betegség 012

  Gyakran használnak egereket az emberekkel kapcsolatos orvosi kutatásokhoz, mivel a tudósok meglepően jól képesek tanulmányozni általuk az emberi test viselkedését. Ebben az esetben is rágcsálók immunrendszerét vizsgálták, figyelembe véve a nemüket, életkorukat és a náthára adott reakciójukat. Arra a következtetésre jutottak, hogy a nőstény egerek az ösztradiol nevű női hormon miatt erősebb immunrendszerrel rendelkeznek, mint a hím egerek.

  Az immunszuppresszív hatás az emberben

  Férfi betegség 011

  A férfiak és a nők között is hasonló különbségekre lehetünk figyelmesek, ha az immunrendszerüket vizsgáljuk. Kutatások kimutatták, hogy a férfiak esetében több problémát okoz, ha légúti betegségekben szenvednek. A férfiak tesztoszteronjának ugyanis immunszupresszív hatása van, amely csökkenti a nátha ellen használt gyógyszerek hatását, emiatt pedig súlyosabb tüneteket produkálhatnak, mint a nők.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS

  Túloznak-e vagy sem a férfiak, amikor a nátháról panaszkodnak?

  Férfi betegség 010

  A hormonok szerepe az emberek immunrendszerében jelentős szerepet játszott ebben a kutatásban. A nőknél az ösztriadol immunvédőként működik, ezért kevésbé valószínű, hogy megbetegszenek vagy megfáznak.

  Eközben a férfiaknál a tesztoszteron épp ellenkező hatást vált ki, vagyis kiszolgáltatottabbá teszi őket nem csak a nátha, de sok más egyéb betegség elkapására is, melyek erősebb tünetekkel jelentkezhetnek az esetükben.

  Megállapítható tehát, hogy a korábban említett szótárakban is szereplő „férfi nátha” kifejezés valóban létezik. A férfiak ugyanis gyakrabban náthásak, mint a nők, és erőteljesebb tüneteket produkálhatnak. Alighanem ezért született meg az a sztereotípia is, hogy a férfiak eltúlozzák a tüneteiket, amikor betegek.

  Mi a véleményed ennek tudatában a férfiak panaszkodásáról? Szerinted még mindig túloznak, vagy igazat mondanak?

  A BEJEGYZÉS A HIRDETÉS ALATTI GOMBBAL FOLYTATÓDIK

Mi a reakciód?

Tipp: a felhasználók képet is csatolhatnak a hozzászólásaikhoz!
 • Szia, guest
 • 10,394
  20 hozzászólásElső hozzászólásÖregmotorosLétrejött!Első reakcióTizedik reakcióMozinéző10 hozzászólás
  Kicsit sem csodálom, hogy még "tudományosan" is megmagyarázzák. 

IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE,

hogy elküldhessük neked a legjobb cikkeinket

*heti egy e-mailt fogunk küldeni

Még több Liked.hu

Továbbiak betöltése Betöltés...Nincs több bejegyzés.