HIRDETÉS BEZÁRÁS
Érdekességek

Az igazi „esőember” története, akiben egy zseni és egy 2 éves gyerek élt egyszerre

A híres film forgatókönyvírója szerint, aki akár csak 5 percet is töltött Kim-mel, az többé soha sem tudott ugyanúgy nézni a világra és az emberekre.

  Az Oscar-díjas Barry Levinson „Esőember” című filmjét sokan ismerik és szeretik. Nehéz elfelejteni az excentrikus autista Raymond Babbitt kalandjait, és nem csodálni őt az emberfeletti képességei miatt. Kevesen tudják azonban, hogy a film egy valódi személyen alapul, akinek a története nem kevésbé izgalmas, mint a híres film forgatókönyve.

  HIRDETÉS

  A Liked.hu-nál szeretnénk bemutatni nektek a valódi „esőembert”, akit a képességei a bolygó egyik legokosabb emberévé tettek.

  Csodálatos tudós

  Igazi esőember 025

  1951. november 11-én a Utah állambeli Salt Lake Cityben egy szokatlan kisfiú született. Vékony testtel és túlméretezett fejjel született, a tarkóján egy baseball-labda méretű koponyasérvvel. Kiderült, hogy a gyermeknek sérült a kisagya is, és hiányzott a corpus callosum-ja, mely a normális embereknél összeköti a két agyféltekét.

  Az orvosok azt javasolták, hogy a szülők mondjanak le a babáról. Ilyen rendellenességekkel ugyanis a gyermek valószínűleg nem lesz képes járni, gondoskodni magáról, olvasni vagy a társadalomban szocializálódni.

  De az orvosok figyelmeztetése ellenére Fran és Jeanne Peake haza akarták vinni a kisfiút. Úgy döntöttek, hogy egyedül nevelik fel a fiukat, akinek a Kim nevet adták.

  Igazi esőember 024

  Kim nemcsak kinézetre, hanem viselkedésében is nagyon különbözött a többi csecsemőtől. Ritkán sírt, nyugodt és igénytelen volt, amikor pedig eljött a kúszás korszak, valahogy nem akarta elkezdni. Az orvosok autizmust diagnosztizáltak nála, és csak sajnálni tudták Kim családját.

  Az apa, Fran Pick azonban nem esett kétségbe. Látta, hogy a baba milyen figyelmesen figyeli őt, és észrevette az átható tekintetét. A fiú 16 hónapos korától elkezdte megmutatni szüleinek az elképesztő képességeit. A könyveket, amelyeket a szülei egyszer felolvastak neki, azonnal a polcra kellett tenni, és soha többé nem használták őket. Kim ugyanis nem engedte, hogy a szülei újraolvassák azokat, mert mint kiderült, már akkor is kívülről megjegyezte az egész tartalmukat.

  Csak a játék kedvéért Fran egyszer megmutatott a fiának néhány levelet, és pár nappal később észrevette, hogy a fiú vele együtt olvassa az újságot. A gyerek nemcsak az ábécét jegyezte meg a levelek alapján, hanem azt is megértette, hogyan kell a betűkből szavakat alkotni. Kim akkor 3 éves volt, és még járni sem tudott.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS

  Igazi esőember 023

  Ezután az olvasás Kim napi rituáléjának a részévé vált. Megtanulta, hogy az ismeretlen szavak megtanulásához, hogyan kell önállóan használni a szótárt. Minden könyvet csak egyszer olvasott el, majd fejjel lefelé fordította őket a polcon, és soha többé nem nyúlt hozzájuk.

  A Kim Peek által tanúsított képességek nem voltak jellemzők egy sima autista rendellenességben szenvedő gyermekre. A fiú többszöri vizsgálata után az orvosok megváltoztatták az eredeti diagnózist, és megállapították, hogy a gyermek Savant-szindrómában szenved.

  Kim-puter

  Igazi esőember 022

  Kim emlékezete valóban csodálatraméltó volt. Könnyedén idézett egész fejezeteket könyvekből, több ezer verset ismert, és a teljes Encyclopaedia Britannica-t is fejből fel tudta mondani. Fejben hordozta a világ repülőgépeinek és vonatainak menetrendjét, könnyedén beszorozta fejben a négyjegyű számokat, és alaposan megjegyezte számos színész, zeneszerző, író és sportoló életrajzát.

  Kim emlékezetből abszolút pontosan tudta reprodukálni a naptárat 2000 évre visszamenőleg: ha valaki mondott egy dátumot, Peak nemcsak az összes akkor történt eseményt tudta megmondani, hanem azt is, hogy az adott nap a hét melyik napjára esett.

  Kim Peek memóriájában megtalálható volt Kanada és az Egyesült Államok összes autópályájának térképe, az összes ismert történelmi dátum, a különböző országok és városok telefonkódjai. Egyszer átlapozta szülővárosa, Salt Lake City telefonkönyvét, és kívülről megjegyezte a lakosok összes telefonszámát és adatát. Akkoriban mintegy 1,5 millió ember élt a városban.

  Igazi esőember 021

  Kim azonnal válaszolt a neki feltett kérdésekre. Az agya körülbelül úgy működött, mint a Google keresőmotorja, csak pontosabban. Ezen tulajdonsága miatt kapta Kim a Kimputer (utalva a komputer szóra) becenevet.

  Kim Peek a könyvek megszállottja volt, ezért naphosszat a Salt Lake City-i Közkönyvtárban töltötte napjait. Különböző tudományterületek érdekelték, de leginkább a történelemről, a csillagászatról, a földrajzról, a zenéről, a sportról, az irodalomról és a moziról szóló könyveket szerette.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS

  Igazi esőember 020

  Kim minden nap sokat olvasott, de még többet akart. Ehhez kifejlesztette saját olvasási technikáját: a lapok bal oldalát bal szemmel, a jobb oldalt pedig jobb szemmel olvasta, így mindössze 10 másodpercbe telt neki felfogni egy oldalt. Ennek a módszernek köszönhetően Kim naponta akár 8 könyvet is el tudott olvasni, és az elolvasott információk 98%-át megjegyezte.

  A férfi élete végére összesen mintegy 12.000 könyv tartalmát olvasta el és tudta felidézni. Kim teljesen híján volt az elvont gondolkodásnak, egyszerűen képtelen volt felfogni az aforizmák jelentését.

  Igazi esőember 019

  Hihetetlen mentális képességei mellett Kim teste súlyos fizikai rendellenességekkel küzdött. Alacsony izomtónusa miatt csak 4 éves korában tudott egyedül járni (és egész életében furcsa járása volt), lépcsőzni pedig csak tizenévesen tanult meg.

  Igazi esőember 018

  Kim soha nem tanulta meg, hogyan vigyázzon magára. Nem tudta megtanulni azt sem, hogyan kell megkötni a cipőfűzőjét, vagy hogyan kell begombolni a gombjait. Nem tudta, hogyan kell fogat mosni vagy felöltözni, nem volt térbeli tájékozódási érzéke, és a viselkedése inkább hasonlított egy 2 éves gyermek viselkedésére, mintsem egy felnőtt emberére.

  Gondoskodó édesapja azonban mindig a fia mellett állt. Fran Pick tanította Kimet, amikor nem vették fel az iskolába, elkísérte sétálni és könyvtári kirándulásokra is. Miután elvált a feleségétől, teljesen a fia gondozásának szentelte életét.

  A BEJEGYZÉS A HIRDETÉS ALATTI GOMBBAL FOLYTATÓDIK

Mi a reakciód?

Tipp: a felhasználók képet is csatolhatnak a hozzászólásaikhoz!
 • Szia, guest

IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE,

hogy elküldhessük neked a legjobb cikkeinket

*heti egy e-mailt fogunk küldeni

Még több Liked.hu

Továbbiak betöltése Betöltés...Nincs több bejegyzés.