HIRDETÉS BEZÁRÁS
Tetszik

Az amish életmód 15+ fontos szabálya, ami egy modern ember számára komoly kihívást jelentene

Az amish férfiak szakállt növesztenek házasságkötés után, de tilos bajuszt viselniük.
🔥 5 hozzászólás

  Az amishok olyan emberek, akik bár a huszonegyedik században élnek, mégsem használnak áramot vagy közösségi médiát. A mai napig lóháton közlekednek, annak ellenére, hogy egyébként ők is járnak szupermarketbe, sőt, sokszor az interneten keresztül hirdetik a közösségükbe szervezett túrákat.

  HIRDETÉS

  A Liked.hu-nál megtudtunk néhány érdekes dolgot az amishok életéről és arról, hogyan férnek meg egymás mellett az 1700-as évek hagyományai a modern technikával.

  amish tények 017
  Kia Sari / Unsplash
  • Az amishok zárt közösségét híres fényképek örökítették meg, amiken régimódi ruhába öltözött emberek lovaskocsikáznak az amerikai utakon a modern autók mellett. Köztudott, hogy az amishok nem használják a technológiát. Nagyon szigorú szabályok szerint élnek, elszigetelve magukat a világ többi részétől. A kétkezi munkát részesítik előnyben, és családjaikban átlagosan 6 gyermek van. Több mint 300.000 amish él napjainkban, és a legtöbbjük Kanadában és az Egyesült Államokban él. Szabályaik és hagyományaik azonban csoportonként eltérnek.
  amish tények 016
  Randy Fath / Unsplash
  • Az amishoknak nincs autójuk. De utasok lehetnek – például autóban, buszon, vonaton, vagy a szomszédok autójában, akik el akarják őket vinni valahova. Ez nem sérti a hagyományokat, és lehetővé teszi számukra, hogy olyan helyekre is eljussanak, ahová másképp nem tudnának. Emellett az amishok a közösségükön kívüli embereket is felbérelhetnek a szállításra. Repülőgépet azonban nem használnak, mert azt túl modernnek tartják.
  • Az amisok nem használnak kerékpárt. De van egy közlekedés eszközük, ami valahol a roller és a kerékpár között van, és ez nagyon népszerű. Ezek a roller-kerékpárok valószínűleg a második legnépszerűbb közlekedési eszközök a lovaskocsik után. Nagyon sok fiatal jár iskolába ezekkel, és tulajdonképpen amish robogóknak hívják őket. Van egy speciális amish tulajdonú cég, amely ezeket a közlekedési eszközöket gyártja.
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  amish kerekpar
  • Ami az elektromosságot illeti, ami az amishok számára tabunak számít, az a világtól való elkülönülésük egyik leglátványosabb szimbóluma. Ez egyben azt is jelenti, hogy nem használhatják a rádiót, a tévét vagy más készülékeket sem. Ám a hagyományaik és a valóság némileg ellentmondásban vannak egymással: az elektromosságot tiltják, de külső generátorokat például használnak.
  • Emellett egyes amish csoportokban pneumatikus motorokat használnak a mosó- és varrógépekhez. A hűtőszekrények, tűzhelyek, vízmelegítők és lámpák mind palackozott gázzal működnek.
  • Az amish étrendre vonatkozóan nincsenek szigorú szabályok. Így például nyugodtan látogathatják a Burger Kinget. Gyakran meglepődik a többi vendég, amikor a parkolóban ott parkolnak a lovaikkal.
  • Az esküvőkön az amishok zellert tesznek vázákba. Ez a növény a közösségük szimbóluma. Emellett ezt a zellert, amit ők maguk termesztenek, nemcsak elfogyasztják, de például a ház díszítésére is használják.
  vladimir kudinov OT5nbP2m24I unsplash
  Vladimir Kudinov / Unsplash
  • A Rumspringa az amish életnek az az időszaka, amely a tinédzserkorban kezdődik, és egy nagyon fontos döntéssel ér véget: a közösségben maradni vagy elhagyni azt. Ebben az időszakban a fiatalok olyan életet élhetnek, amilyet csak akarnak, oda mehetnek, ahová csak akarnak, és sok olyan dolgot is megtehetnek, ami a közösségen belül tilos. Erről az életszakaszról van egy 2002-es dokumentumfilm, az Ördög játszótere. Emellett van néhány valóságshow is, amely megmutatja, hogy mi történik, amikor az amish gyerekek kiszabadulnak a nagyvárosokba.

  A BEJEGYZÉS A HIRDETÉS ALATTI GOMBBAL FOLYTATÓDIK

Mi a reakciód?

5 hozzászólás
Tipp: a felhasználók képet is csatolhatnak a hozzászólásaikhoz!
 • Szia, guest
 • 14
  Létrejött!Első reakcióElső hozzászólás
  Biztosan❤
 • 𝕀𝕘𝕖𝕟 𝕝𝕖𝕙𝕖𝕥 𝕞𝕖𝕣𝕥 𝕠𝕜 𝕥𝕦𝕕𝕛𝕒𝕜 𝕖𝕝𝕧𝕖𝕫𝕟𝕚 𝕒𝕫 𝕖𝕝𝕖𝕥𝕖𝕥 ,𝕕𝕖 𝕚𝕘𝕒𝕫𝕒𝕓𝕠𝕝 𝕟𝕖𝕙𝕖𝕫 𝕖𝕝𝕖𝕥𝕦𝕜 𝕝𝕖𝕙𝕖𝕥, 𝕦𝕘𝕪𝕙𝕠𝕘𝕪 𝕚𝕟𝕜𝕒𝕓𝕓 𝕞𝕒𝕣𝕒𝕕𝕠𝕜 𝕒 𝕞𝕠𝕤𝕥𝕒𝕟𝕚𝕟𝕒𝕝.

IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE,

hogy elküldhessük neked a legjobb cikkeinket

*heti egy e-mailt fogunk küldeni

Még több Liked.hu

Továbbiak betöltése Betöltés...Nincs több bejegyzés.