HIRDETÉS BEZÁRÁS
Érdekességek

A történelem 9 legzseniálisabb rablása, ami külön évadot kaphatna a Nagy pénzrablás című sorozatban

  Akár van Netflix előfizetésed, akár nincs, valószínűleg te is hallottál már a spanyol La Casa de Papel, vagyis a Nagy pénzrablás című drámasorozatról. A körmönfontan ravasz rablóbanda életét feldolgozó sorozat emberek millióit ragadta magával, és bár a tökéletesen kidolgozott terv alapján végrehajtott rablás láttán a legtöbben valószínűleg rögtön arra gondolnak, hogy ilyen csak a filmekben létezik, valójában a valóságban is volt már példa hasonlókra.

  HIRDETÉS

  A Liked.hu-nál összegyűjtöttük a történelem 9 legzseniálisabb rablását, ami nem is feltétlenül a zsákmány mérete, hanem sokkal inkább magának a rablásnak a kitervelése és végrehajtása miatt kapott világméretű figyelmet.

  1. 9 Az Isabella Stewart Gardner Múzeum kirablása (1990)

   1 isabella gardner 1024x504

   Isabella Stewart Gardner egy 19. századi műgyűjtő volt, aki később megalapította a bostoni Isabella Stewart Gardner Múzeumot. Ebben a múzeumban aztán számos exkluzív és méregdrága műalkotást őriztek olyan neves művészektől, mint például Vermeer, Rembrandt vagy Manet.

   1990-ben egy tavaszi estén 13 műalkotást loptak el az Isabella Stewart Gardner Múzeumból, melyek máig nem kerültek elő. A becslések szerint 500 millió dollár értékű rablásban ként álrendőrt is bevetettek a bűnözők.

  2. 8 A japán bankrobbantás átverés (1968)

   2 10 1024x576

   1968-ban a pénzszállítók 817 520 dollárt szállítottak a Nihon Shintaku Ginko bankba, amikor egy fiatal rendőr megállította őket - vagy legalábbis azt hitték. A "biztosúr" közölte velük, hogy a bankfiókjuk vezetőjének házát felrobbantották, és riasztást kaptak, hogy az általuk vezetett járműre is bombát szereltek a bűnözők.

   Amikor az őrök kiszálltak a járműből, az említett "rendőr" a kocsi alá mászott, hogy megvizsgálja, nincs-e rajta rejtett bomba. Röviddel ezután füst kezdett áradni a kocsi alól, a rémült pénzszállítók pedig azonnal futni kezdtek az életükért. A rendőr ekkor beugrott a kocsiba és elhajtott a készpénzzel. Soha többé nem látta őt senki, az ügy a mai napig megoldatlan maradt.

   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
  3. 7 DB Cooper és a Boeing 727-es eltérítése (1971)

   3 10 1024x576

   1971-ben egy ismeretlen adrenalin-függő felszállt egy Boeing 727-es repülőgépre az Egyesült Államokban. A férfi DB Cooper néven azonosította magát, és nemsokkal a felszállás után közölte, hogy bombát rejtett el a bőröndjében, amit fel is fog robbantani, ha nem adnak neki 200.000 dollár készpénzt leszálláskor, két ejtőernyőt, illetve nem tankolják meg neki a gépet, hogy tovább repülhessen a végcélja felé.

   A légitársaság vezetője úgy döntött, hogy teljesíti a terrorista követeléseit, ezért amikor Seattle-ben landolt, mindent átadtak neki, amit kértek, a Cooper pedig cserébe a személyzet és az utasok egy részét elengedte. Mivel Cooper két ejtőernyőt kért, ezért mindenki úgy gondolta, hogy valószínűleg egy bűntársával vagy egy tússzal együtt akar ugrani, így nem kockáztathatták meg, hogy hibás ejtőernyőt adjanak neki - nyilván erre előre gondolt a bűnöző.

   Miután a gép felszállt, D.B. Cooper kinyitotta a gép farkában található lépcsőt és kiugrott a pénzzel. A férfi teljes titokban tette mindezt, így a gépelejébe kényszerített személyzetnek és utasoknak csak akkor tűnt fel a gépeltérítő hiánya, amikor kénytelenek voltak megállni tankolni a Reno-i repülőtéren. Hogy pontosan hol és mikor ugrott ki Cooper, az mindmáig ismeretlen, és mivel a repülőgép több vihar felett is átrepült az útja során, ezért az is kérdéses, hogy egyáltalán életben maradt-e vagy sem.

  4. 6 A Banco Central betörés (2005)

   4 9 1024x682

   A Brazil Banco Central, vagy másnéven Brazil Nemzeti Bank kirablásánál rablók egy csoportja alagutat ásott az egyik Fortaleza-i belvárosi ház pincéjéből a brazil központi bank páncélterméhez. Az elkövetőknek az 1 méter vastag acélvasbetont is sikerült átvágniuk, és több mint 70 millió dollár készpénzzel távoztak.

   Az ügyben azóta történtek letartóztatások - sőt halálesetek is -, de a rablók közül 10 még mindig szabadlábon van, a hatóságoknak pedig csak körülbelül 5 millió dollárt sikerült visszaszerezniük.

   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
  5. 5 A São Paulo repülőtér aranyrablása (2019)

   5 11 1024x768

   Ez a pimasz rablás alig néhány éve történt. Két rendőrnek öltözött férfi 30 millió dollár aranyat lopott el a New York-ba és Zürich-be tartó repülőgépekről. Mivel a két férfi rendőrnek volt öltözve, ezért a repülőtér biztonsági szolgálata vakon követte az utasításaikat, melynek eredményeként rengeteg aranyat adtak át nekik és pakoltak be a hivatalos rendőrautónak álcázott gépkocsijukba.

   Jelenleg három gyanúsítottat tartanak fogva a rablással kapcsolatban, de még mindig nem sikerült felgöngyölíteni az egész rablást.

  6. 4 A Brent Cross Jewels rablás (2012)

   7 5 1024x683

   2012-ben egy csomó motoros egyszerűen baseball-ütők és balták segítségével tört be egy londoni ékszerüzletbe, ahol minden széfet feltörtek, és több mint 3,1 millió dollár értékű Cartier és Rolex karórákkal, illetve gyémántokkal és medálokkal távoztak.

  7. 3 A Carlton International Hotel ékszerrablás (2013)

   6 5 1024x576

   Ez a valóságbéli Ocean's 11 a híres Carlton International Hotelben történt, amely a francia riviéra egyik népszerű filmes helyszíne. A szálloda által rendezett gyémántkiállítás közben egy hihetetlenül profi ékszertolvaj 136 millió dollár értékű drágaköveket és órákat lopott el. A tolvajt a mai napig sem sikerült elkapni.

   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
  8. 2 Az antwerpeni gyémántrablás (2003)

   8 4 1024x576

   2003 -ban tolvajok egy csoportja megtámadta a belga Antwerpeni Gyémántközpont földalatti páncéltermét, és a riasztó beindítása nélkül sikerült kirabolniuk majdnem minden széfet. Az elbambult biztonsági őrök csak másnap tudták meg, hogy kirabolták őket.

  9. 1 A Hatton Garden értékmegőrző kirablása (2015)

   Hatton Garden 913882

   2015 tavaszán 4 nagypapa filmbe illő módszerekkel rabolta ki a londoni Hatton Garden értékmegőrzőt. A betörők három éven át tervezték a rablásukat, hogy aztán egy liftaknában leereszkedve és a betont átvágva véghez vigyék Anglia legnagyobb betörését. A négy nagypapa 14 millió angol fontnyi (több mint 6 milliárd forint) ékszert, nemesfémet, gyémántot és készpénzt lopott el.

   Az évszázad ékszerrablásának is nevezett betörés elkövetőit aztán egy hónapon belül elkapták, de így is lenyűgöző, hogy mire volt képes ez a négy, 42 és 76 év közötti férfi London egyik legjobban őrzött ékszerész-negyedében.

  A BEJEGYZÉS A HIRDETÉS ALATTI GOMBBAL FOLYTATÓDIK

Mi a reakciód?

Tipp: a felhasználók képet is csatolhatnak a hozzászólásaikhoz!
 • Szia, guest

IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE,

hogy elküldhessük neked a legjobb cikkeinket

*heti egy e-mailt fogunk küldeni

Még több Liked.hu

Továbbiak betöltése Betöltés...Nincs több bejegyzés.