HIRDETÉS BEZÁRÁS
Érdekességek

A svédországi emberek 20+ szokása, ami miatt ők az egyik legboldogabb nemzet a Földön

  A boldogságra való törekvés érdekében gyakran alkalmazzuk a lelki harmónia megtalálásához szükséges különféle nemzeti recepteket: hygge, lykke, sisu. A svéd „lagom” rendszer is hasonló, ám praktikusságával jócskán kitűnik például az előbb említettek közül. Ez nem egy boldog életre motiváló himnusz, sokkal inkább nagyon specifikus ajánlások összessége, mely segít hatékonyan rendezni a házat, az időbeosztást, és a boldogságtudatot is egykettőre rendbe vágja.

  HIRDETÉS

  A Liked.hu-nál összegyűjtöttük a svéd emberek 35 életelvét, melynek köszönhetően az országuk folyamatosan a világ legboldogabb országait felsorakoztató lista élén áll.

  A „lagom” filozófia lényege

  Nyelvi értelemben a lagom szó mértéket jelent. Ez tulajdonképpen a jólét érzése: amikor mindenből elegendő mennyiség áll rendelkezésre, és semmiből sem tapasztalsz hiányt (nem csak az anyagi dolgokra gondolunk). A lagom a munka és a magánélet egyensúlyáról, a természet gondozásáról, az intelligens minimalizmusról és magáról a svéd lakonikus stílusról szól.

  Félreértés ne essék: nem arról van szó, hogy „kevéssel is beérjük”. Inkább arról, hogy milyen károkat tud okozni, egy állandó és sokszor elérhetetlen verseny valami nagy cél érdekében. Például a vágy, hogy minél több dolgot birtokoljunk az életünk nagy részében lényegtelen, hiszen azt a munkahelyünkön töltjük, ahol egyszerűen nincs időnk élvezni.

  A lagom alapelvei segítenek az élet minden szempontból történő ésszerűsítésében és abban, hogy végre szabadon lélegezhessünk, több időt és lehetőséget kapjunk a várva várt boldogság megtapasztalására.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS

  Lagom a belső térben

  Svédország bútorok

  • Helyezzük bizonyos távolságra egymástól a bútorokat, hogy „levegő” legyen köztük és a szem mindegyiken elidőzhessen, legyen ideje felfedezni azok szépségét.
  • Fölösleges festmények és poszterek helyett inkább a nyaraláson készült csodás tájképeket akasszuk, hogy a látványuk segítsen áthidalni a mindennapi problémákat, és jókedvünk legyen tőlük.
  • Nehezen tisztítható szőnyeg helyett használjunk egyszerűeket, amiket könnyű kiporolni, gépbe mosni vagy egyszerűen kicserélni.
  • Ahhoz, hogy természetes fénnyel áraszd el otthonod, használj puha függönyöket, és válassz fehér vagy szürke színeket a falakhoz.
  • Éjfélkor gyújts egy gyertyát: ez felmelegíti a lelked.

  Lagom a takarításban

  Svédország lagon lépés

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  • A szobában található tárgyak számának csökkentése érdekében hetente egyszer távolíts el egy dolgot minden szobából.
  • Minden egyes új termék vásárlásakor szabadulj meg két régitől.
  • A szekrény tisztításakor vedd le a ruhákat az akasztókról, tegyél félre öt akasztót, majd rendezd újra a szekrényt a legfontosabb ruhadarabok szerint. A kimaradt ruhákat tedd el jó mélyre, vagy szabadulj meg tőlük.
  • Kerüld a „forró pontok” előfordulását. Ezek azok a helyek, ahol a szemét a leggyakrabban szeret felhalmozódni. Tegyél oda egy kosarat vagy szemetest, hogy mindig, amikor oda kerülne valami, inkább azonnal kidobhasd.
  • A papíroknál tartsd be az „egymozdulatos” szabályt: ha egy dokumentum vagy boríték a kezedbe kerül, azonnal hajtsd végre a szükséges műveletet (pl. fizesd be a számlát), vagy egyszerűen dobd ki.

  Lagom a konyhában

  Svédországi ételek

  • A főzéshez szükséges idő megtakarítása érdekében tervezz egy hétre előre menüt, és jelöld meg, hogy mely napokon eszed esetleg ugyanazt az ételt.
  • Fagyaszd le az élelmiszereket a későbbi felhasználásra, akár még az italokat is (légmentesen zárt tasakokban). A jégkockatartókban kényelmesen lefagyaszthatod az öntethez szükséges gyógynövényeket, vagy például a mártásokhoz szükséges tejszínt.
  • Az évszakoknak megfelelően vásárold a helyi termékeket, a zöldségektől egészen a mézig. Ezzel sokat spórolhatsz és egészségesebben élhetsz.

  A BEJEGYZÉS A HIRDETÉS ALATTI GOMBBAL FOLYTATÓDIK

Mi a reakciód?

2 hozzászólás
Tipp: a felhasználók képet is csatolhatnak a hozzászólásaikhoz!
 • Szia, guest
 • 6,345
  Rendszeres látogatóBeszélgetésindítóTörzsvendégKommentkirály10 hozzászólás
  Nem terveztem, de ma éjszaka felkelek, és éjfélkor gyertyát gyújtok. Aztán megyek vissza aludni. Égő gyertya mellett.

IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE,

hogy elküldhessük neked a legjobb cikkeinket

*heti egy e-mailt fogunk küldeni

Még több Liked.hu

Továbbiak betöltése Betöltés...Nincs több bejegyzés.