A svéd lakosok chipet ültetnek a kezükbe, és meg fogsz lepődni, hogy miért

Svédországban idén tavasszal kezdődött el a lakosság tömeges chipelése, amit egyre több ember választ, teljesen önkéntes módon. A mikrochipet a hüvelyk és a mutatóujj közötti területen juttatják be a bőr alá, és minden féle-fajta plasztikkártyát felváltva – a személyes adataink igazolásától kezdve a vonatbérleteken át a bankkártyákig minden egy kalap alatt kezelhető a segítségével. A DailyMail szerint ma már több, mint 4000 ember használja a saját kezét a bankkártyás fizetések alkalmával, és ez a szám folyamatosan növekszik.


Mivel sokakat érzékenyen érint az emberekbe ültetett chip jelensége, ezért úgy döntöttünk, hogy talán nem árt, ha egy kicsit közelebbről is megismerkedünk vele.

A chip fő jellemzői:

  • Helyettesíti az elektronikus pénztárcákat, bankkártyákat, utazási kártyákat és mindenféle beléptetőkártyát. Ezzel a technológiával szó szerint „minden a kezünkben lehet”.
  • Nagyon kicsi, körülbelül rizsszem méretű.
  • A beültetés ára 180 dollár, vagyis körülbelül 50 ezer forint, de egyes cégek például ingyen kínálják azokat az alkalmazottjaiknak.
  • Nincs benne GPS, nem lehet nyomon követni vele a személyt.
  • Mivel nem lehet egykönnyen kivenni a bőr alól, ezért egy esetleges rablótámadás során csak akkor tudnák elvenni tőlünk, ha viszik az egész kezünket.
  • „Passzív” eszközről van szó, vagyis a chip-et magát le lehet olvasni más eszközökkel, de a chip nem képes más eszközökből adatot/információt nyerni.

Ebben a videóban bővebben is megismerkedhet vele, aki szeretne. A tudósok úgy vélik, hogy ez a készülék megnyitja majd az utat a svédek előtt egy teljesen új, eddig ismeretlen digitális korszak irányába.

Egy kicsit arról, hogyan is néz ki a bőr alatt: teljesen láthatatlan.

Viszont ha széthúzzuk a bőrt, akkor azért körvonalazódik az alakja.

Röntgen alatt. (lapozz jobbra)

View this post on Instagram

Got some xrays done of my hand implants. #implants #rfidchip #nfcchip #dangerousthings #xray #bones #spookyscaryskeletons

A post shared by Bendissimo Workman (@datmimeguy) on

És így néz ki a beültetés folyamata. (nincs vér vagy sokkoló tartalom)

Az innovációnak természetesen nem meglepő módon sok ellenzője akad. A szkeptikusok úgy vélik, hogy ezzel a módszerrel egyrészt senki sem adhat 100%-os garanciát az adataink titkosságára, másrészt hogy az eszközbe épített – most még hiányzó - GPS-es nyomkövetés csak idő kérdése, és valószínűleg eljön majd az ideje, hogy a nagyvállalatok a segítségével nyomon szeretnék követni az alkalmazottjaik elhelyezkedését, másrészt miért adnák egyes vállalatok ingyenesen ezeket az eszközöket az alkalmazottjaiknak?!

Így vagy úgy, a bőr alá épített mikrochip jelensége még gyerekcipőben jár, rövid időn belül azonban valószínűleg eldől majd, hogy mi lesz a sorsa ennek a sokakat megosztó technológiának.


Hozzászólások

Mit készítsünk?!
Önismeret teszt
Egy sor kérdés, melyek végül lelepleznek valamit rólunk.
Kvíz
Tudáspróba, melyekre csak jó vagy rossz válasz van.
Szavazás
Véleménynyilvánítás az előre megadott kérdésekre.
Bejegyzés
Sok-sok szöveg, beágyazásokkal, videókkal és képekkel.
Lista
Klasszikus internetes lista, számozással.
Visszaszámlálás
Ugyanaz, mint a sima lista, csak fordított számozással.
Nyílt lista
Egy lista, melyet a látogatók szabadon bővíthetnek.
Ranglista
Egy lista, melynek elemeire a látogatók szavazhatnak.

Küldd el egy barátodnak!