HIRDETÉS

A svéd lakosok chipet ültetnek a kezükbe, és meg fogsz lepődni, hogy miért

Svédországban idén tavasszal kezdődött el a lakosság tömeges chipelése, amit egyre több ember választ, teljesen önkéntes módon. A mikrochipet a hüvelyk és a mutatóujj közötti területen juttatják be a bőr alá, és minden féle-fajta plasztikkártyát felváltva – a személyes adataink igazolásától kezdve a vonatbérleteken át a bankkártyákig minden egy kalap alatt kezelhető a segítségével. A DailyMail szerint ma már több, mint 4000 ember használja a saját kezét a bankkártyás fizetések alkalmával, és ez a szám folyamatosan növekszik.


Mivel sokakat érzékenyen érint az emberekbe ültetett chip jelensége, ezért úgy döntöttünk, hogy talán nem árt, ha egy kicsit közelebbről is megismerkedünk vele.

A chip fő jellemzői:

  • Helyettesíti az elektronikus pénztárcákat, bankkártyákat, utazási kártyákat és mindenféle beléptetőkártyát. Ezzel a technológiával szó szerint „minden a kezünkben lehet”.
  • Nagyon kicsi, körülbelül rizsszem méretű.
  • A beültetés ára 180 dollár, vagyis körülbelül 50 ezer forint, de egyes cégek például ingyen kínálják azokat az alkalmazottjaiknak.
  • Nincs benne GPS, nem lehet nyomon követni vele a személyt.
  • Mivel nem lehet egykönnyen kivenni a bőr alól, ezért egy esetleges rablótámadás során csak akkor tudnák elvenni tőlünk, ha viszik az egész kezünket.
  • „Passzív” eszközről van szó, vagyis a chip-et magát le lehet olvasni más eszközökkel, de a chip nem képes más eszközökből adatot/információt nyerni.

Ebben a videóban bővebben is megismerkedhet vele, aki szeretne. A tudósok úgy vélik, hogy ez a készülék megnyitja majd az utat a svédek előtt egy teljesen új, eddig ismeretlen digitális korszak irányába.

Egy kicsit arról, hogyan is néz ki a bőr alatt: teljesen láthatatlan.

Viszont ha széthúzzuk a bőrt, akkor azért körvonalazódik az alakja.

Röntgen alatt. (lapozz jobbra)

És így néz ki a beültetés folyamata. (nincs vér vagy sokkoló tartalom)

Az innovációnak természetesen nem meglepő módon sok ellenzője akad. A szkeptikusok úgy vélik, hogy ezzel a módszerrel egyrészt senki sem adhat 100%-os garanciát az adataink titkosságára, másrészt hogy az eszközbe épített – most még hiányzó - GPS-es nyomkövetés csak idő kérdése, és valószínűleg eljön majd az ideje, hogy a nagyvállalatok a segítségével nyomon szeretnék követni az alkalmazottjaik elhelyezkedését, másrészt miért adnák egyes vállalatok ingyenesen ezeket az eszközöket az alkalmazottjaiknak?!

Így vagy úgy, a bőr alá épített mikrochip jelensége még gyerekcipőben jár, rövid időn belül azonban valószínűleg eldől majd, hogy mi lesz a sorsa ennek a sokakat megosztó technológiának.

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Másolás
15
2 hozzászólás, 15 pont

SZÓLJ HOZZÁ!

Mit készítsünk?!
Kép
Fotó vagy GIF.
GIF
GIF képek vagy MP4 formátumú videók.
Videó
Youtube, Vimeo vagy Vine.
Szöveg
Szöveg-orientált bejegyzés, beágyazásokkal, videókkal és képekkel.
Lista
Klasszikus internetes lista, számozással.
Szavazás
Véleménynyilvánítás az előre megadott kérdésekre.
Visszaszámlálás
Ugyanaz, mint a sima lista, csak fordított számozással.
Személyiség teszt
Egy sor kérdés, melyek végül lelepleznek valamit rólunk.
Kvíz
Tudáspróba, melyekre csak jó vagy rossz válasz van.
Nyílt lista
Egy lista, melyet a látogatók szabadon bővíthetnek.
Ranglista
Egy lista, melynek elemeire a látogatók szavazhatnak.

Küldd el egy barátodnak!