HIRDETÉS

9 hétköznapi dolog, aminek kevesek által ismert, rejtett funkciója van


Gyakran megszokásból használjuk a dolgokat, és éppen ebből kifolyólag nagyon felületesen kezeljük őket. Fel sem tűnik például, hogy mennyit változtak az évek alatt az autók távirányítójának funkciói, vagy hogy milyen más, kellemes funkciókkal bővítették ki a mindennapi tárgyainkat az évek során.

HIRDETÉS

A Liked.hu-nál megtudtunk néhány ilyen titkot, és most elmeséljük például, hogy miért ragasztanak digitális kódot tartalmazó matricákat egyes zöldségekre és gyümölcsökre, illetve, hogy hogyan lehet például kikapcsolni egy mikrohullámú sütő hangját.

 1. 9 Autó kulcs/távirányító

  bf399d55b6980fb24c39dbfdb9

  Néhány autógyártó olyan alapértelmezett funkcióval ruházza fel a távirányítóit, mely lehetővé teszi a belső tér gyors szellőztetését. Ehhez egyszerűen néhány másodpercen keresztül lenyomva kell tartani az ajtónyitó gombot, melynek hatására az összes ablak egyszerre lesüllyed. Természetesen csak az elektromos ablakú autóknál működik ez a trükk, az ablakok felhúzása pedig az ajtózáró gomb folyamatos nyomásával lehetséges.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
 2. 8 Matricák a zöldségeken és gyümölcsökön

  Gyumolcskod

  Néhány gyümölcsön és zöldségen olykor igenis lényeges információk láthatók a matricákon. A négy számjegyű kóddal ellátott termékek például jelzi, hogy az adott zöldséget vagy gyümölcsöt természetes úton termesztették. Az ötjegyű kód, melynek első számjegye a 9 a szervetlen eredetre utal. A nyolc számjegyű kód a géntechnológia alkalmazását jelzi.

 3. 7 Kutikula

  80069e58f4a008448bb0aa2b2e

  A kutikula, amitől esztétikai okokból gyakran megszabadulnak az emberek, valójában fontos szerepet játszik be, mivel egyfajta ragasztóként zárja le a bőr és köröm közötti vonalat, megakadályozva ezzel, hogy bejussanak oda a baktériumok. Éppen ezért továbbra is heves vitákat szokott okozni a manikűrösök között, hogy jó ötlet-e eltávolítani ezt a részt, mivel szélsőséges esetben ez akár a köröm megbetegedésével is végződhet.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
 4. 6 Mélyedés a csészék alján

  Kavescsesze melyedes

  Igen, mint kiderült, ez sem véletlen: az ilyen mélyedések ugyanis hozzájárulnak a nedves felületeken történő csúszás elleni védelemhez. A nedves asztalra tett csészék esetében például az ilyen mélyedés segít, hogy a csésze az asztalon maradjon, és ne kezdjen el például "lebegni" azon. Mindemellett a mosogatógépben történő mosásnál is fontos szerepet játszik, ugyanis meggátolja, hogy a fejjel lefelé berakott csészék alján megálljon a víz.

 5. 5 Fa ruhafogasok

  608366521aa162ea585fa4e367

  A modern világban a fa ruhafogasokat inkább a divatosság miatt választja az ember, kezdetben azonban alapvető hasznuk is volt a műanyag vagy fém fogasokkal szemben, mégpedig az, hogy az előállításukhoz használt fa (főleg cédrus) szaga segített távol tartani a rovarokat, amik szívesen fészkelték be magukat a szőrme és gyapjú ruhákba.

HIRDETÉS
HIRDETÉS

SZÓLJ HOZZÁ!


Mit készítsünk?!
Kép
Fotó vagy GIF.
GIF
GIF képek vagy MP4 formátumú videók.
Videó
Youtube, Vimeo vagy Vine.
Szöveg
Szöveg-orientált bejegyzés, beágyazásokkal, videókkal és képekkel.
Lista
Klasszikus internetes lista, számozással.
Szavazás
Véleménynyilvánítás az előre megadott kérdésekre.
Visszaszámlálás
Ugyanaz, mint a sima lista, csak fordított számozással.
Személyiség teszt
Egy sor kérdés, melyek végül lelepleznek valamit rólunk.
Kvíz
Tudáspróba, melyekre csak jó vagy rossz válasz van.
Nyílt lista
Egy lista, melyet a látogatók szabadon bővíthetnek.
Ranglista
Egy lista, melynek elemeire a látogatók szavazhatnak.

Küldd el egy barátodnak!