HIRDETÉS BEZÁRÁS
Érdekességek

8 titkos dolog a repülőgépeken, amiket csak a pilóták tudnak használni

  Egy nagy kereskedelmi repülőgép pilótájának lenni olyan kiváltságokkal jár, melyet az utasok el sem tudnak képzelni. A gépen utazó emberek legtöbbször azt hiszik, hogy a pilóták csak a fülkéjükbe ülve vezetik a gépet, pedig sokszor nem is a fülkében, hanem például a külön számukra kialakított kis szobában alszanak. És ez csak egy azok közül a dolgok közül, amikhez kizárólag a pilóták férhetnek hozzá egy repülőn.

  HIRDETÉS

  A Liked.hu-nál nagyon szeretünk repülni és imádjuk a repülés világával kapcsolatos érdekességeket, ezért kicsit mélyebbre ástuk magunkat és összeállítottunk egy listát azokról a dolgokról, melyek legtöbbször rejtve maradnak az utasok előtt.

  1. 1 Egy hálószoba, ahol a pilóták megpihenhetnek

   Pilota haloszoba

   Amikor a pilóták hosszú repülőútra (6 óránál több) indulnak, azt kizárólag olyan repülőgépekkel tehetik meg, melyek fedélzetén külön hálószoba található a pilóták és a légiutas-kísérők számára egyaránt. Ez általában egy 2 rejtett szobából álló kis helyiség a pilótafülke fölött vagy alatt, ahol a személyzet megpihenhet, ha elfárad.

  2. 2 Zuhanyzó és fürdőszoba

   Pilota furdoszoba

   A nagytávolságú kereskedelmi járatokon a pilóták egy teljesen különálló vécét, vagyis sokkal inkább fürdőszobát használhatnak, melyek az utasok számára tiltott területnek számítanak. Azért mondtunk fürdőszobát, mivel az ilyen helyiségekben egy kis zuhanyozó is található, ahol a pilóták le tudnak zuhanyozni lefekvés előtt. Ez nagyon praktikus tud lenni a 14-16 órás repülőjáratok esetén.

   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
  3. 3 Bilincs a kezelhetetlen utasok megfékezésére

   Repulogep bilincs

   A pilótáknak extra jogai vannak a levegőben, mivel ők irányítják a repülőgépet. A kapitánynak van a legnagyobb hatalma, ő akár meg is bilincselhet bizonyos utasokat, ha ezt a repülőgép biztonsága szempontjából szükségesnek látja. Ha egy rendbontó többszöri felszólítás után továbbra is agresszívan viselkedik, a kapitánynak joga van megbilincseltetni őt a személyzettel, extrém helyzetekben pedig akár kényszerleszállást is végrehajthat, hogy átadja a kezelhetetlen utast a rendőröknek.

  4. 4 Oxigénmaszk vészhelyzetekre

   283df454939e3bf4a7d06db6cc

   A repülőgépeken külön oxigénmaszkok biztosítják az oxigénellátást az olyan esetekben, amikor a gép vészhelyzetbe kerül. Van azonban egy nagy különbség az utasok és a pilóták maszkjai között: az utasok oxigénmaszkjaiban ugyanis csak annyi levegő található, ami arra a néhány percre elég, amíg a pilóta biztonságos magasságba nem süllyed a géppel, ahol már oxigénmaszk nélkül is lehet lélegezni, míg a pilóták oxigénmaszkjai kis túlzással korlátlan oxigénmennyiséget biztosítanak a pilótáknak.

   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
  5. 5 Vészhelyzeti balta

   0ccb035623917cb8a84b688f84

   Az utasok elől gondosan elrejtve, de minden gépen található egy hihetetlenül éles balta, melyet direkt a géptörzs szétvágására találtak fel. Ez a balta akkor is jól jöhet, ha a repülőgép egy barátságtalan környezetben kénytelen kényszerleszállást végrehajtani, például egy sűrű dzsungel mélyén.

  6. 6 Videokamera

   7bc63650148fe6dd5902623c3e

   A pilóták folyamatosan kommunikálnak az irányítótornyokkal, hogy a repülés minden részletét ellenőrizzék utazás közben, de néhány pilótafülkében videokamerák is rögzítik a pilóták minden mozdulatát. Ha bármi probléma támad repülés közben, az ilyen felvételek visszanézésével később megtudható, hogy mi okozta a kellemetlenségeket.

   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
  7. 7 Menekülőkötelek az evakuáláshoz

   a02ba85971a16a3e01b1dc8d75

   Mindegyik pilótafülkében van 2 kötél, melyek segítségével az ablakon keresztül is evakuálható a repülőgép. Ez nagy segítség lehet a pilótáknak egy esetleges vészhelyzet esetén könnyedén kijutni a gépből.

  8. 8 Tolóablak az evakuáláshoz

   cb308f53b7998312395858686c

   A fent említett kötelek használatához egy másik fontos dolog is kell: egy nyitható ablak a repülőgépen. Az ilyen ablakok a pilótafülkékben találhatók, általában kettő van belőlük és befelé nyílnak. Repülés közben ezeket persze nem lehet kinyitni, de landolás után egy vészhelyzeti evakuálás közben bármikor könnyedén használhatók.

  A BEJEGYZÉS A HIRDETÉS ALATTI GOMBBAL FOLYTATÓDIK

Mi a reakciód?

Tipp: a felhasználók képet is csatolhatnak a hozzászólásaikhoz!
 • Szia, guest

IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE,

hogy elküldhessük neked a legjobb cikkeinket

*heti egy e-mailt fogunk küldeni

Még több Liked.hu

Továbbiak betöltése Betöltés...Nincs több bejegyzés.