HIRDETÉS BEZÁRÁS
Érdekességek

8 különös tény, ami elgondolkodtat: „Milyen jó, hogy nem a viktoriánus korszakban élünk”

Nem mindenki tudott volna így élni.

  A viktoriánus korszak Viktória királynő uralkodása (1837-1901), a pezsgés és a változás időszaka volt. A divat, a gondolkodásmód és a mindennapi élet rohamosan fejlődött. Azonban a viktoriánusok némely szokása és meggyőződése manapság már meglehetősen furcsának tűnik, sőt, örülhetünk, hogy ezeket a normákat már nem követjük.

  HIRDETÉS

  A Liked.hu-nál most bemutatjuk a viktoriánus kor legkülönlegesebb, olykor lélegzetelállító szokásait. A cikk végén pedig egy bónusz is vár rád: nem fogod elhinni, hogy a viktoriánusok milyen állatokat tartottak házi kedvencként!

  1 Nem volt nyilvános vécé nők számára.

  Viktoriánus korabeli dolgok 010

  Ha egy tiszteletreméltó viktoriánus hölgy sétálni akart London központjában, akkor gondosan meg kellett terveznie az útvonalát, hogy legyen hol vécéznie közben. Ezt általában csak a barátok vagy rokonok otthonában tehette meg, mivel a városban nem voltak nyilvános illemhelyek a nők számára. Úgy gondolták, hogy egy hölgy túlságosan szégyellne egy ilyen helyet felkeresni.

  Ez a viktoriánus kor erkölcsi kereteinek volt köszönhető: a nő volt a „ház angyala”, anya, feleség, lány, és nem volt szüksége arra, hogy messzire menjen vagy elhagyja a házat, a nyilvános hely pedig a férfiaké volt. Manapság csak „vizeletpóráz” néven emlegetik ezeket a régi körülményeket.

  2 A férjeket fejformájuk szerint kell kiválasztani.

  Viktoriánus korabeli dolgok 009

  A viktoriánus Angliában a házasság a nők és a férfiak számára is kiemelt fontosságú volt. A házasságkötés komoly lépésnek számított, így a párválasztáshoz is nagy körültekintéssel kellett hozzáállni. Számos könyv és kézikönyv kínált útmutatást a tökéletes házastárs megtalálásához, sőt, furcsa formulákat is kidolgoztak a „legideálisabb” partner kiválasztására.

  Egy népszerű kézikönyv, a „Gyakorlati útmutató a jellem meghatározásához” például azt tanácsolta, hogy a leendő házastárs jellemvonásait a fizikai jellemzői alapján lehet felmérni. A orr formája vagy a koponya domborulatai alapján állítólag meg lehetett állapítani, hogy a férfi gondoskodó apa és hűséges férj lesz-e, vagy hajlamos lesz a féltékenységre és a hűtlenségre. Ha a „házasságra való hajlam” domborulat a fejen rosszul fejlett volt, az azt jelentette, hogy a személy nem alkalmas a házasságra.

  A kézikönyvek a házastársak ideális korkülönbségére is javaslatokat tettek. A javaslat szerint a férfi életkorát el kell osztani kettővel, majd hozzá kell adni 7 évet. Ez alapján egy 30 éves férfinak egy 22 éves lány lenne a megfelelő partnere, míg egy 40 éves férfinak pedig egy 27 éves.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS

  3 Az emberek azt hitték, hogy a vonatok rossz hatással vannak az elmére.

  Viktoriánus korabeli dolgok 001

  Az 1850-es és 60-as években a vasút egyre népszerűbbé közlekedési eszközzé vált. A viktoriánusok egy része azonban rendkívül veszélyesnek tartotta a vonatokat. Attól tartottak, hogy a vonatozás „károsítja az agyat”: a hirtelen mozgás és a kocsi zaja szorongást és őrületet okozhat.

  A korabeli újságok szívesen riogatták az olvasókat a „vasúti rémtörténetekkel”, élénk leírásokat adva az utazás során megzavarodott férfiak és nők excentrikus viselkedéséről. Az 1864-es Viktoriánus Vasúttársasági Rendelet kimondta, hogy az ilyen utasokat elkülönítve, egy külön kocsiban kell szállítani.

  Szerencsére a vasúti őrülettel kapcsolatos aggodalmak hamarosan alábbhagytak, és a britek elkezdték nyugodtan élvezni ezt a kényelmes utazási módot. A vonatok hamarosan a tömegközlekedés szerves részévé váltak, és forradalmasították az utazást és a kereskedelmet.

  4 Az orvosi vizsgálathoz sötétre és egy próbabábura volt szükség.

  Viktoriánus korabeli dolgok 007

  A viktoriánus korban a nők számára az orvosi ellátáshoz való hozzáférés tele volt korlátozásokkal és kellemetlenségekkel. A viktoriánus nők nem mehettek el egyedül orvoshoz, csak a férjük vagy egy kísérőnő társaságában. A fájdalommal érintett testrészt nem volt szabad mutogatni, erre a célra egy speciális bábut használtak.

  Nőgyógyászati vizsgálatra csak a legszükségesebb esetekben került sor, és csak akkor, ha elkerülhetetlen volt – de akkor is igyekeztek minél diszkrétebbé tenni. A vizsgálatokat gyakran sötét szobában, lepedő alatt végezték, vagy egy paravánnal választották el az orvost és a pácienst.

  A doktorok kifizetése is sok kellemetlenséget okozott, hiszen „az urak nem pénzért dolgoznak”. A bankjegyeket nem adhatták csak úgy át kézről kézre, hanem papírba csomagolva, „véletlenül” az asztalra helyezték.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS

  5 A zöld szín szerelmesei veszélyben voltak.

  Viktoriánus korabeli dolgok 006

  A 19. század első negyedében a smaragdzöld szín igazi divatőrület volt. A zöld ruhákba öltözött hölgyektől kezdve a tehetős hölgyekig, akik az otthonaikat is ezzel a színnek díszítették, mindenki odavolt érte. Azonban a divatnak súlyos ára volt.

  A korabeli textilipari festékek, amikkel a zöld színű ruhákat, szőnyegeket és tapétákat festették, rendkívül mérgezőek voltak. A „Scheele-zöldje” és a későbbiekben a „párizsi zöld” néven ismert pigmentek arzént tartalmaztak, ami súlyos egészségügyi problémákat okozhatott.

  A tünetek közé tartozott a hányinger, hányás, hasmenés, gyengeség, fejfájás, sőt, akár a bénulás és a halál is. A mérgezés gyakran krónikus volt, és hosszú időn át nem lehetett felismerni a forrását.

  Csak a 19. század második felében sikerült azonosítani a smaragdzöld színű festékekben rejlő veszélyt. Ezt követően a gyártók fokozatosan kivonták a forgalomból a mérgező pigmenteket, és a divat is elfordult a smaragdzöld árnyalattól.

  6 Az emberek kolera övet viseltek.

  koleraöv

  A viktoriánus korban a tudományos ismeretek még erősen hiányosak voltak, és a betegségek terjedésének okairól is téves elképzelések keringtek. Sokan úgy gondolták, hogy a dizentéria és a kolera nem a szennyezett ivóvíztől, hanem a has alatti terület kihűlése miatt terjed. Ezért a viktoriánusok megelőzés céljából flanel vagy gyapjúból kötött „koleraöveket” viseltek, hogy megvédjék magukat a „megfázástól”.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS

  7 A viktoriánus hölgyeknek különleges „tearuháik” voltak.

  Viktoriánus korabeli dolgok 004

  A viktoriánus korban az öltözködés a nők számára nem csupán a divatról szólt, hanem a társadalmi státusz szimbóluma is volt egyben. A nyilvános megjelenéshez szigorú dress code tartozott, a nőknek fűzőt, krinolint és nehéz, díszes ruhákat kellett viselniük.

  Az otthoni kényelem érdekében a viktoriánus nők „tea-ruhát” viseltek. Ezek a ruhák kényelmesebb szabásúak voltak, mint a nyilvános viselet, és nem igényeltek fűzőt. A tea-ruhák gyakran díszesek voltak, sőt, néha uszályt is viseltek hozzájuk, de a lényeg az volt, hogy a hölgyek maguk is fel- és le tudják őket venni, a cselédlányok segítsége nélkül. A „tearuhát” csak a család vagy a barátok körében lehetett viselni, és a nyilvánosság előtt illetlenség volt benne megjelenni.

  8 A hölgyek nadrágot viseltek! De a „nadrág” szót betiltották.

  Viktoriánus korabeli dolgok 003

  A viktoriánus korszak vége felé a nők egyre jobban elutasították a fűzőt és a krinolint. Néhány bátor hölgy nadrágot kezdett viselni, fittyet hányva a társadalmi bírálatra és a gúnyos karikatúrákra, amik a korabeli magazinokban jelentek meg.

  Természetesen ezek a nadrágok nem ugyanúgy néztek ki, mint a maiak: inkább bő szabású, buggyos nadrágok voltak. De ez a lépés hatalmas előrelépést jelentett: a nők kényelmes ruhákat akartak viselni a fodros, nehéz szoknyák helyett, amikben csak „a korláthoz lehetett dőlni és mozdulatlanul állni”. Érdekes, hogy a „nadrág” szót még kimondani sem volt szabad, akárcsak a „láb” szót. Helyettük inkább „végtagokról” és „duplaszoknyákról” beszéltek.

  Bónusz: A viktoriánusok sündisznókat tartottak az otthonaikban.

  Viktoriánus korabeli dolgok 002

  A viktoriánus korban a városlakók körében rendkívül népszerűbb háziállatnak számítottka a konyhában a sündisznók! Úgy vélték ugyanis, hogy a sündisznók hatékonyan képesek irtani a rovarokat, főleg a bogarakat és a csótányokat. Cuki!

  Te szívesen élnél a Viktoriánus-korban? Mit gondolsz, képes lennél ilyen körülmények között élni?

  A BEJEGYZÉS A HIRDETÉS ALATTI GOMBBAL FOLYTATÓDIK

Mi a reakciód?

Tipp: a felhasználók képet is csatolhatnak a hozzászólásaikhoz!
 • Szia, guest

IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE,

hogy elküldhessük neked a legjobb cikkeinket

*heti egy e-mailt fogunk küldeni

Még több Liked.hu

Továbbiak betöltése Betöltés...Nincs több bejegyzés.